Räkna ut din semesterersättning

Semesterersättning är betalning du får för semester som du inte tagit ut när du slutar en anställning. Här får du hjälp att räkna ut semesterersättningen.

Vad du behöver veta för att räkna ut din semesterersättning

För att räkna ut hur mycket pengar du ska få i semesterersättning när du slutar en anställning behöver du veta:

  1. Hur många intjänade outtagna semesterdagar du har.
  2. Om det finns kollektivavtal eller inte på din arbetsplats, för att ta reda på vilken beräkningsregel för semesterersättning som gäller för dig.

Ditt kollektivavtal

Logga in för att hitta dina avtal som hör till ditt kollektivavtal.

Tar reda på antal intjänade outtagna semesterdagar

Du ska ha  semesterersättning  för semesterdagar som är sparade sen tidigare, outtagna för innevarande  semesterår  och intjänade för nästa semesterår .

Info icon Shape info icon

Förväxla inte semesterlön med semesterersättning :

  • När du tar ut betald semester får du semesterlön som består av två delar: Din ordinarie lön tillsammans med ett extra lönetillägg (som kallas semestertillägg ). För att få betald semester måste du ha tjänat in den.
  • När du slutar en anställning får du semesterersättning. Det är betalning du får för semester som du inte tagit ut. 

Semesterersättning om det finns kollektivavtal

Om du omfattas av kollektivavtal beräknas din semesterersättning vanligen som 5,4 procent av din aktuella månadslön per semesterdag.

Rörliga lönedelar

Om du har rörliga lönedelar ska du dessutom oftast ha 0,5 procent per semesterdag på dina intjänade  rörliga lönedelar . Beräkningen för det sker på samma sätt som när  semesterlön räknas ut.

Semesterersättning om det saknas kollektivavtal

Om du inte omfattas av  kollektivavtal  gäller som lägstanivå semesterlagens beräkningsregler för semesterersättning . Semesterlagen har två olika beräkningsregler: sammalöneregeln och procentregeln. Sammalöneregeln är den som vanligtvis används, men om du har en stor andel  rörliga lönedelar så används vanligtvis procentregeln. Beräkningsreglerna i semesterlagen är desamma som för semesterlön

Sammalöneregeln

För varje semesterdag som  semesterersättning  ska betalas ut får du ordinarie lön samt ett tillägg. Räkna månadslönen/21 + 0,43 % x månadslönen per semesterdag.

Procentregeln

Semesterersättningen är 12 procent av den under föregående intjänandeår sammanlagda utbetalda lönen, såväl fast som rörlig lön. Det beloppet är den totala semesterlönen och om du delar beloppet med 25 så får du reda på din semesterersättning per semesterdag.

Har du har fler än 25 semesterdagar, så ska du för varje extra semesterdag lägga till 0,48 procent. Har du till exempel 3 extra semesterdagar, så blir procentsatsen som du ska multiplicera den utbetalda lönen under intjänandeåret med 12 procent + (3 x 0,48 procent) = 13,44 procent. För ta reda på din  semesterersättning  per semesterdag så delar du den totala semesterlönen med 28.

Använd vår räknesnurra för att räkna ut semesterersättning

Här kan du räkna ut semesterersättning för outtagna och sparade semesterdagar. Räknesnurran utgår från den vanligaste beräkningen av semesterersättning i kollektivavtal och från hur semesterersättning beräknas enligt sammalöneregeln i semesterlagen .

Semesterersättning vid avslutad anställning

Fast lön samt eventuella fasta lönetillägg
Summan av alla rörliga lönedelar som intjänats under intjänandeåret
Antal outtagna och sparade semesterdagar som du vill beräkna ersättning för

Skuld för förskottssemester kan dras av

Observera att om du har tagit ut förskottssemester har du en innestående skuld till din arbetsgivare. Din arbetsgivare kan kräva tillbaka skulden om du säger upp dig själv inom 5 år från det att du fått betalt för förskottssemestern. Om du omfattas av  kollektivavtal  finnas det ofta andra regler. Ta därför reda på vad som står i ditt kollektivavtal .

I det fall din arbetsgivare tillämpar sammanfallande  intjänandeår  och  semesterår  kan det också bli aktuellt att dra av den skuld som du har för semesterdagar som du har tagit ut men ännu inte tjänat in.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg