Intressant, aktuellt och relevant om ledarskap från Unionen Chef.
"Ser medarbetarna som individer – inte som diagnoser"
Det finns många skäl att bygga sin arbetsgrupp utifrån större mångfald. Becksmo Kommunikation är ett företag som har tagit fasta på det här. Sasha Svanefjord, administrativ chef på företaget, delar med sig av sina tankar om ledarskap.
"Krig och inflation – därför går Sverige ändå bra”
Trots krig i Europa, hög inflationen och höga energipriser går svenskt näringslivet bra. Det konstaterar Katarina Lundahl, Unionens chefsekonom. Här är fem anledningar till att Sverige står så stadigt – kriser till trots.
Män i Sverige tjänar fortfarande betydligt mer än kvinnor. Här är det viktigt att ha koll på hur man som chef värderar män och kvinnor. Men en stor andel av löneskillnaden handlar om jämställdhet hemma. Hur bra förebild är du för dina medarbetare?
Mer än hälften av alla chefer har haft medarbetare med någon form av psykisk ohälsa i sin arbetsgrupp. Det visar forskning vid Göteborgs universitet. Men hur ska du agera som chef? Vilka förutsättningar har du – och vad behöver du?
Ditt lönesamtal - tre steg för bra förutsättningar
Alla vill ha bra betalt för sina arbetsinsatser, men hur gör du för att lägga upp ditt eget lönesamtal med din chef? Ledarskapscoachen Anders Kinding ger dig några av sina bästa tips.
Nyfikenhet – en viktig egenskap för inkluderande ledarskap
Utgå inte ifrån att alla är som du. Var nyfiken och fråga om dina medarbetares behov för att de ska kunna bidra på bästa sätt. Det menar Aline Groh, som på olika sätt sprider kunskap om inkluderande ledarskap.
En arbetsplats där kompetensutveckling är centralt blir mer attraktiv och lockar till sig drivna medarbetare. Som chef blir du också mer uppskattad när du ständigt uppmuntrar och driver kompetensutveckling hos dina medarbetare. Det här menar Pär Lager, en av Nordens ledande innovatör och expert inom lärande och utveckling.
Äntligen släpper restriktionerna och vi börjar se slutet på pandemin. Vissa medarbetare vill kasta sig dit imorgon, medan andra känner oro över såväl trängsel som surret i kontorslandskapet. Här är Unionens tips till dig som chef för en smidigare omställning.
Allt fler tjänstemän vobbar, samtidigt som allt färre tycker att det fungerar bra. Därför vill Unionen relansera tanken på vabb-vikarier. Och då menar vi vikarie i överförd bemärkelse. Det ska finnas rutiner som gör att jobbet flyter på även när du vabbar.
Regeringen varnar för ökad smittspridning och inför nya restriktioner Men på kontoret känns social distans som ett minne blott. Folk trängs runt konferensbord och hostar öppet. Det känns olustigt. Vad gör vi?
Kompetensutvecklingsavtalet – vad handlar det om egentligen?
I de flesta kollektivavtalen ingår ett kompetensutvecklingsavtal, Innebörden är i stora drag densamma – att arbetsgivaren, dvs du som chef, har ansvar att ge dina medarbetare möjlighet att kompetensutveckla sig.
Även efter pandemin kommer många tjänstemän att fortsätta jobba på distans (i alla fall på deltid). Det ställer nya krav på chefer, som behöver bli mindre allvetande och mer inlyssnande. Här är fem egenskaper som den digitala ledaren gör smart i att öva upp.
Engagera dina medarbetare – eller riskera att förlora dem
Pandemin har gett oss nya perspektiv på arbetet och trenden är att många söker sig vidare till nya jobb. Vi ger tre tips för att behålla företagets nyckelpersoner.
Vad innebär det för dig som chef när vi går in i en ny fas efter pandemin? Är lösningen att slita upp nya vanor och återgå till det gamla eller kan du hitta mer kreativa sätt att förhålla dig till de erfarenheter som vuxit fram? Vi ger fyra tips för din väg framåt.
Frågan om återgång till kontoret kryper närmare för många. Men att gå till kontoret igen kan kännas ovant – och för vissa oroligt. Här är några av de vanligaste funderingarna som bubblar hos Unionens medlemmar just nu. Och hur du som chef kan tänka.
Det kan vara svårt att komma igång igen efter semestern. Ännu svårare kan det bli om arbetet även nu ska skötas hemifrån. Hur skapar du motivation och energi för dig själv och dina medarbetare. Vi ger dig våra bästa tips.
Coronapandemin har snabbat på digitaliseringen och behovet att kompetensutveckla medarbetarna är stort. Unionens chefsekonom pekar ut vad du behöver tänka på.
Ingen vet hur vår tillvaro kommer att se ut när coronakrisen är över. Vi har tagit fram råd och stöd för dig i ditt ledarskap att ta hjälp av när krisen är över.
Ditt lönesamtal - tre steg för bra förutsättningar
Alla vill ha bra betalt för sina arbetsinsatser, men hur gör du för att lägga upp ditt eget lönesamtal med din chef? Ledarskapscoachen Anders Kinding ger dig några av sina bästa tips.
Vi lever i en tid som dyrkar ungdom, men åldersnojan håller på att bli ett stort problem i vårt samhälle. Vi kan inte fortsätta ”slänga bort” kompetens på det sätt vi gör i Sverige. Det grå kapitalet måste tas på allvar.
Många gånger är chefen den som sätter kulturen på arbetsplatsen. Regionchef Jeanette Forss tipsar om hur du blir en bra kulturbärare genom att ge stort mandat, släppa på kontrollen och viktigast av allt, leva som du lär.
Är du chef och har en chef som inte är en bra förebild? Då kan du börja leda uppåt. Ledarskapskonsulten Anders Kinding ger dig råd på hur du kan leda olika chefstyper uppåt så att ni båda blir framgångsrika i arbetet.
Att förstärka självledarskap innebär starkare arbetsplatser som också klarar av konflikter bättre. Det är mer sannolikt att medarbetarna tar tag i eventuella konflikter själva istället för att vända sig till chefen.
"Du har inte förbättrats alls" - chefens ord var inte oväntade, men högg ändå till i magen. Det var lönesamtal och jag hade varit på arbetsplatsen ungefär ett år.
Rapport från världens största kompetensutvecklingsmässa. 13 500 deltagare från 80 nationer, samlades i fyra dagar för att lyssna till närmare 350 olika seminarier.
Många chefer är så pressade att de väljer bort sin hälsa för att klara av ansvaret för medarbetarnas arbetsmiljö. Ett närvarande ledarskap är nyckeln för att förebygga ohälsa och sjukskrivningar.
6 tips! Så landar du chefsjobbet - och lyckas i rollen
Hägrar en chefskarriär? Med rätt strategi ökar chanserna att få det eftertraktade jobbet. Experterna vet hur du bör agera för att ta ett kliv uppåt, och lyckas i rollen.
Antalet medarbetare som arbetar sig sjuka växer i Sverige. Framför allt märks det bland unga högpresterande kvinnor. Men de ökar hos alla grupper av medarbetare.
Du kommer belönas med medarbetare som är mer engagerade, mer lojala, som stannar kvar längre på jobbet och som mer aktivt bidrar till att ni gemensamt når målen.
För att kunna erbjuda våra kvinnliga chefsmedlemmar en arena för professionellt nätverkande har vi på Unionen Chef startat ett samarbete med nätverket Teknikkvinnor. Tillsammans ska vi bygga upp ett nätverk för kvinnliga chefer i den mansdominerade teknikbranschen.
Karin Zingmark ger i en serie artiklar för Unionen Chef sina fyra bästa tips hur man blir en bättre, mer modern chef. I den första vill hon att vi ska ”maxa snacket” och gå från att vara informativ till att bli kommunikativ.
Karin Zingmark ger i en serie artiklar för Unionen Chef sina fyra bästa tips hur man blir en bättre, mer modern chef. I den andra delen pratar hon om hur man bygger tillit i en organisation
Karin Zingmark ger i en serie artiklar för Unionen Chef sina fyra bästa tips hur man blir en bättre, mer modern chef. I den tredje delen ger hon sina tips om hur du engagerar dina medarbetare.
Karin Zingmark ger i en serie artiklar för Unionen Chef sina fyra bästa tips hur man blir en bättre, mer modern chef. I den fjärde och sista delen ger hon sina råd kring hur du hanterar digital stress, kan ta kontroll över tekniken och din livsbalans.