Kollektivavtalet ger förutsättningar för inflytande
Kollektivavtal på arbetsplatsen är en viktig förutsättning för att du ska kunna få fackligt inflytande på ditt jobb.
Kollektivavtal på arbetsplatsen är en viktig förutsättning för att du ska kunna få fackligt inflytande på ditt jobb.
På arbetsplatser utan kollektivavtal får en arbetsgivare besluta om och genomföra stora förändringar utan att informera personalen i förväg. Som enskild anställd saknar du då rätt till information och förhandling vid större verksamhetsförändringar.
När det finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen ger det förutsättning för att du och dina arbetskamrater ska kunna få fackligt inflytande. Kollektivavtalet ger er bland annat:
Kollektivavtalet ger er stora möjligheter till ökat inflytande och möjlighet att tillsammans påverka hur ni har det på jobbet. Förtroendemannalagen (FML) börjar gälla först när det finns ett kollektivavtal .
Kollektivavtalet tillsammans med FML ger er möjlighet att fullt ut nyttja styrkan i medlemskapet genom att möjliggöra organisering och ger rättigheter och skydd för den som tar ett fackligt uppdrag. Ni kan välja ett arbetsplatsombud eller, om ni är minst fem medlemmar på arbetsplatsen, starta en Unionen- klubb som ger er möjlighet att påverka villkoren och verksamheten.
Det mest kraftfulla sättet att vara med och påverka och bidra med idéer om hur arbetsplatsen kan bli ännu bättre är att bilda klubb. Med en fackklubb får du och dina kollegor, med kollektivavtalets hjälp, en möjlighet till insyn och förhandling . Ni ges möjlighet att påverka inför en viktigare förändring av verksamheten, en rättighet som stöds i medbestämmandelagen (MBL).
Har ni inte möjlighet att bilda
klubb
kan ni medlemmar, som alternativ, utse ett eller flera
arbetsplatsombud
på er arbetsplats. Arbetsplatsombudet har samma rätt till information som en klubb och kan även ges mandat att förhandla. Det finns en klar fördel att vara minst två arbetsplatsombud om ni har fått förhandlingsmandat, eftersom ni då har större möjligheter att bolla och stötta varandra i den processen.
Arbetsplatsombud – en en unik möjlighet att påverka hur ni har det på jobbet
Saknar ni både klubb och arbetsplatsombud får ni ta hjälp av Unionens ombudsmän, när det ska förhandlas.
Helgfri vardag 09.00-17.00
För att få rådgivning behöver du vara medlem i Unionen.
När du kontaktar Unionen för rådgivning eller svar på frågor om ditt medlemskap behöver du identifiera dig. Följ instruktionerna du får i telefon.
För närvarande är det många medlemmar som behöver komma i kontakt och vi har därför längre kötider än vanligt. Vi gör allt kan för att du ska få svar så snabbt som möjligt.
På våra Råd & stöd sidor finns svar på många frågor om arbetsliv och anställning
Skriv till Unionen
Använd vårt kontaktformulär för att skicka ett mejl till Unionen.
Unionens a-kassa
Kontakta Unionens a-kassa på 0770-77 77 88 eller genom a-kassans sajt.
För dig som är arbetsgivare
Vid förfrågan om yttrande för arbetstillstånd, använd kontaktformuläret.