Märket – i avtalsrörelsen sätts löneökningsnivån

Den mest internationellt konkurrensutsatta sektorn är först ut när nya kollektivavtal ska förhandlas och löneökningsnivån som fackförbund och arbetsgivare kommer överens om kallas "märket".

Vad är märket?

När Unionen ska förhandla fram nya villkor i kollektivavtalen under avtalsrörelsen handlar mycket om nivån på löneökningarna. Hur mycket ska lönerna öka på en kollektiv nivå under avtalsperioden? Den siffran kallas märket och är ett verktyg för att du som jobbar ska kunna få en stabil och rimlig löneökning över tid.

Vilken nivå på löneökningar ska vi ha? Varför begär inte Unionen alltid mycket mer? Ja, det handlar om att lagom faktiskt blir mest. Inför avtalsrörelsen görs ekonomiska bedömningar som ligger till grund för beslut om vilken löneökningsnivå vi ska ställa krav på. Nivån ska säkerställa reallöneökningar över tid, och ta hänsyn till företagens konkurrenskraft. Det är viktigt att vi varken lägger oss för högt eller för lågt, utan på bästa möjliga nivå, eftersom vi vill ha en stabil reallöneutveckling och fortsatt stark internationell konkurrenskraft.

Med målet att du över tid ska få mer pengar i plånboken samtidigt som Sverige behåller sin internationella konkurrenskraft så är det den mest internationellt konkurrensutsatta sektorn i näringslivet som är först ut när nya kollektivavtal sluts i Sverige. I dagsläget innebär det att det är parterna (fackförbunden och arbetsgivarorganisationer) inom industrin som sätter märket . Den siffra som parterna inom industrin kommer överens om utgår sedan andra branscher ifrån i sina avtalsförhandlingar.

Märket är ingen lag, utan just ett riktmärke. Löner kan variera i lokala avtal och till viss del i branschvisa avtal. På individnivå ska din prestation avspegla sig i lönekuvertet och där ska märket inte utgöra något tak.

Frågor och svar

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg