Avtal 2023

Arbetet med avtalsrörelsen är i full gång. Merparten av Unionens cirka 80 kollektivavtal ska omförhandlas under 2023.

Bild mobil webbenkät tryck till

Förhandlingar om nya avtal 2023

När kollektivavtalen - som till stora delar styr dina anställningsvillkor - ska omförhandlas med arbetsgivarna så kallas det avtalsrörelse . Unionen tecknar över 80 kollektivavtal med unika och anpassade villkor för olika branscher i arbetslivet.

Avtalsnyheter

2023-03-17
Under veckan som passerat har Unionen växlat krav på avtalsområdena Medieföretagen, Kompetensföretagen, Svensk Handel - Systembolagsanställda, Fremia – Samhall direktanställda tjänstemän, Samhall - anställda i arbetsmarknadspolitiska uppdrag. Läs mer om vilka krav som ställs av Unionen respektive arbetsgivarnas parter.
2023-03-13
Under veckan som gick träffade Unionen Kompetensföretagen och växlade avtalskrav. De viktigaste kraven presenterar vi här.
2023-03-10
Det finns nu ett första förslag till hur kommande avtal skulle kunna utformas. Inriktningen är ett treårigt avtal, ett förslag som Unionen säger nej till. Vår utgångspunkt är fortsatt ett ettårigt avtal.
Alla avtalsnyheter

Nu växlar vi krav – det här händer i avtalsrörelsen

Avtalsrörelsen är i full gång. Just nu träffas Unionen och arbetsgivarens parter för att delge vilka krav man prioriterar i de kommande förhandlingarna. Första kravväxlingen genomfördes precis innan jul, då inom industriområdet, och är extra intressant eftersom det är inom industrin som märket så småningom sätts. I denna film berättar Martin Wästfelt, förhandlingschef, Moa Andersson, avtalsansvarig för teknikavtalet och Martin Linder, Unionens förbundsordförande, mer om kravväxlingen på industriområdet, vad arbetsgivarna vill och om hur långt ifrån varandra vi står i det här läget.

Hur går det med förhandlingarna på mitt avtalsområde?

Här kan du se vilken branschdelegation som förhandlar ditt avtalsområde , om det har växlats krav samt läsa mer om kraven.

Till listan över alla avtal som ska omförhandlas >>>

"Märket" i avtalsrörelsen påverkar din löneökning

När fackförbund och arbetsgivare ska komma överens om nya löner är det den internationellt konkurrensutsatta industrin som är först ut. Den nivån på löneökningar som parterna enas om i industrin sätter märket för övriga branscher att hålla sig till.

Avtalsrörelsens fyra faser

Förenklat består avtalsrörelsen av fyra olika faser i arbetet med att få fram nya  kollektivavtal :

Läs mer och se några filmer om:

Den svenska modellen

Den svenska modellen är lösningen som bidragit till färre strejker i Sverige (än resten av världen) och riktigt bra reallöneökningar för medlemmarna. För att nämna två saker.

Därför älskar du kollektivavtal

När det gäller villkor för löner och förmåner på jobbet är det skönt att ha med sig kraften från alla medlemmar i Unionen för att komma överens med arbetsgivaren, eller hur? Lär dig mer om varför du gillar kollektivavtal.

E-kurs: Koll på avtalsrörelsen

E-kursen ger dig mer kunskap om avtalsrörelsen och hur kollektivavtalen omförhandlas i Unionen. Filmer, fakta och frågor blandas med utmaningar som du får lösa i ett interaktivt upplägg.

Stödmaterial om avtal 2023

Ta chansen att på arbetsplatsen informera om hur avtalsrörelsen går till och hur ni kan vara med och påverka. Till er hjälp finns ett par powerpoints med bilder och stödanteckningar för att kunna hålla i en ca 15 min lång presentation. Ni kan även fråga ert regionkontor om någon därifrån kan komma och hålla i presentationen.

Beställ tryckta broschyrer om Märket

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg