Avtal 2023

Arbetet med avtalsrörelsen är i full gång. Merparten av Unionens cirka 80 kollektivavtal ska omförhandlas under 2023.

Webbenkät tryck till avtalskrav
Bild på webbenkät avtalskrav inför avtalsrörelsen

Förhandlingar om nya avtal 2023

När kollektivavtalen - som till stora delar styr dina anställningsvillkor - ska omförhandlas med arbetsgivarna så kallas det avtalsrörelse . Unionen tecknar över 80 kollektivavtal med unika och anpassade villkor för olika branscher i arbetslivet.

Avtalsnyheter

Nu inleder vi sluttampen på avtalsrörelsen 2023. Några få avtalsområden finns kvar och förhandla. Unionen har nyligen växlat krav med Almega Tjänsteföretagen - Call/Contact Center och Marknadsundersökningsföretag.
Unionen har tecknat nya kollektivavtal på avtalsområdena Visita Besöksnäringens tjänstemannaavtal och Medieföretagen Tidningsföretag.
Unionen har tecknat nytt kollektivavtal med Almega Kompetensföretagen. Avtalet följer märket och gäller tjänstemän inom rekrytering, bemanning och omställning.
Alla avtalsnyheter

Hur går det med förhandlingarna på mitt avtalsområde?

Här kan du se vilken branschdelegation som förhandlar ditt avtalsområde , om det har växlats krav och ditt avtal är klart.

Till listan över alla avtal som ska omförhandlas >>>

Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt om nya avtalet i industrin

Här berättar Unionens förhandlingschef mer om det nytecknade avtalet som nu sätter märket för övriga arbetsmarknaden. 

Frågor och svar om avtal 2023 och Unionens krav

Här hittar du mer information om de krav som Unionen driver i årets avtalsrörelse . Läs mer om löneökningsnivån, kravet om höjda lägstlöner, flexpension/deltidspension med mera. 

Till frågor och svar om kraven i avtalsrörelsen 2023 

"Märket" i avtalsrörelsen påverkar din löneökning

När fackförbund och arbetsgivare ska komma överens om nya löner är det den internationellt konkurrensutsatta industrin som är först ut. Den nivån på löneökningar som parterna enas om i industrin sätter märket för övriga branscher att hålla sig till.

Avtalsrörelsens fyra faser

Förenklat består avtalsrörelsen av fyra olika faser i arbetet med att få fram nya  kollektivavtal :

Läs mer och se några filmer om:

Den svenska modellen

Den svenska modellen är lösningen som bidragit till färre strejker i Sverige (än resten av världen) och riktigt bra reallöneökningar för medlemmarna. För att nämna två saker.

Därför älskar du kollektivavtal

När det gäller villkor för löner och förmåner på jobbet är det skönt att ha med sig kraften från alla medlemmar i Unionen för att komma överens med arbetsgivaren, eller hur? Lär dig mer om varför du gillar kollektivavtal.

E-kurs: Koll på avtalsrörelsen

E-kursen ger dig mer kunskap om avtalsrörelsen och hur kollektivavtalen omförhandlas i Unionen. Filmer, fakta och frågor blandas med utmaningar som du får lösa i ett interaktivt upplägg.

Stödmaterial om avtal 2023

Ta chansen att på arbetsplatsen informera om hur avtalsrörelsen går till och hur ni kan vara med och påverka. Till er hjälp finns ett par powerpoints med bilder och stödanteckningar för att kunna hålla i en ca 15 min lång presentation. Ni kan även fråga ert regionkontor om någon därifrån kan komma och hålla i presentationen.

Beställ tryckta broschyrer om Märket

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg