Viktigt för egenföretagare att tänka på i osäkra tider
Vad kan du som egenföretagare göra i olika situationer som uppstår med anledning av det nya coronaviruset?
Vad kan du som egenföretagare göra i olika situationer som uppstår med anledning av det nya coronaviruset?
Det är svårt att ge generella råd kring situationen som uppstått, men här hittar du några konkreta saker som det kan vara bra att ha koll på för dig som driver eget företag.
Oavsett hur just din situation ser ut kan det vara bra att fundera över vad du vill och kan behöva göra just nu.
Vi rekommenderar att du följer informationen hos myndigheterna avseende effekter för dig som egenföretagare. Du hittar information på verksamt.se och på Tillväxtverkets hemsida.
Du som driver ditt företag som enskild firma eller handelsbolag fick i början av året ett beslut från Skatteverket om hur stor preliminär F-skatt du ska betala under 2020. I och med senaste tidens turbulens kan det finnas anledning att se över din prognos för företaget 2020.
Det kan finnas skäl för dig med aktiebolag att se över andra bokföringsmässiga reserveringar. För 2020 har det sedan tidigare beslutats att bolagsskatten sänks från årsskiftet från 21,4 procent till 20,6 procent. Ett bra tips är därför att diskutera med din revisor ifall det är en möjlighet som passar ditt bolag.
100 procent av vinsten från 2019 upp till ett tak på 1 miljon kronor kan kvittas mot möjliga framtida förluster. Själva omprövningen av din preliminära skatt gör du digitalt hos Skatteverket. Ta hjälp av någon som kan redovisning för att hitta den bästa lösningen för dig. Tänk på att ditt företags skattemässiga resultat påverkas av exempelvis periodiseringsfond eller andra former av reserveringar och det kan i sin tur påverka inbetalningarna till socialförsäkringarna.
Denna möjlighet finns från och med 6 april 2020 och gäller de som har enskild firma samt fysiska personer som är delägare i svenska handelsbolag.
På Bokföringsnämndens hemsida finns information om hur du bokför några av åtgärder som vidtagits med anledning av coronavirusets effekter.
F-skatten bygger på din budget. Om du redan gjort bedömningen att intäkterna kommer bli lägre i år, justera då även hela budgeten för 2020.
Många banker erbjuder amorteringsfrihet på privata bolån. Kontakta din bank för mer information.
Kontakta din bank gällande statlig företagsakut för små- och medelstora företag.
Läs mer om Almis nya brygglån för små- och medelstora företag
Läs mer om kreditgarantier hos EKN, Exportkreditnämnden, vid export
Våga förhandla med dina leverantörer. Båda parter tjänar på det i längden.
Försök att få förskottsbetalning från kunder som du har en långvarig relation med och som du vet att du kommer fortsatta göra affärer med så snart situationen är över.
Får du mycket avbokningar kan du i största möjliga mån föreslå att istället boka fram möten/jobb.
Innan du tar ett nytt uppdrag – se till att du först har tecknat företagsförsäkring. Gå även igenom avtalet ordentligt så att det är uppdaterat efter rådande situation.
Försök att hitta nya kunder och nya marknader, om det är möjligt. Du kan exempelvis uppdatera din Linkedin-profil och fila på dina eventuella presentationer.
Har situationen gjort att du har fått tid över kan du försöka ta tillvara på tiden och kompetensutveckla dig om det är möjligt.
Tips på digitala kurser och utbildningar för kunskap och inspiration
Här listar vi ett urval av aktuella digitala aktiviteter kring företagande kopplat till den rådande situationen.
Nyföretagarcentrum sänder live inom olika ämnen. Inspelningarna går även att se i efterhand. Se Nyföretagarcentrums digitala sändningar
Skatteverket har ett webbseminarium med anledning av coronaviruset som går att se i efterhand.
Ta del av Skatteverkets webbseminarier för företagare
Det är lönen, eller det årliga överskottet i enskild firma, som är grunden till det du får utbetalat från bland annat socialförsäkringar och a-kassa. Därmed kan det få negativa konsekvenser om du inte tar ut någon lön, om du är anställd i ditt eget bolag. Om det är möjligt är det generella rådet att ta ut lön eller deklarera inkomst till ersättningstaken i socialförsäkringarna. Har du inte möjlighet att ta ut lön kan det vara bättre att lägga företaget vilande direkt. Kontakta din a-kassa och Försäkringskassan för information om vad som gäller för just dig så att du vet vilka ramar du har att förhålla dig till.
Företagare kan precis som anställda ha rätt till arbetslöshetsersättning. Men i jämförelse med anställda är rätten till arbetslöshetsersättning något mer begränsad för företagare. Oftast behöver företagare lägga företaget vilande eller avveckla det för att kunna få ersättning, men det finns vissa undantag till detta. Din a-kassa har mer information om rätten till arbetslöshetsersättning för företagare, och om hur ersättningen beräknas.
Läs mer om företagares rätt till ersättning hos Unionens a-kassa
Unionens inkomstförsäkring gäller också för egenföretagare. För att du ska omfattas krävs bland annat medlemskap i en svensk a-kassa.
Läs mer om inkomstförsäkringen och villkoren
I ditt medlemskap i Unionen Egenföretagare ingår olika tjänster och förmåner som du kan nyttja, beroende på hur din situation ser ut. Du har bland annat tillgång till:
Se över ditt försäkringsskydd. Läs om olika försäkringslösningar kopplade till ditt medlemskap.
Våra öppettider är måndag - fredag 09.00-12.00 och 13.00-16.00
Du som medlem ska känna dig trygg med att kontakta Unionen. Vi använder därför Mobilt BankID för elektronisk identifiering på telefon.
Medlemslinje för dig som är egenföretagare. Vi ger rådgivning och information om medlemskapet.
För rådgivning, frågor kopplat till ditt medlemskap eller fakturafrågor kan du som medlem använda ett kontaktformulär för snabb service.
Har du allmänna frågor om medlemskapet kan du mejla egenforetagare@unionen.se.