
Om din arbetsgivare inte betalar ut din lön
Om du inte har fått din lön utbetald, behöver du först prata med din arbetsgivare. Fråga vad det beror på att lönen inte har betalats ut.
Kontakta Unionen om arbetsgivaren inte betalar ut din lön
Har företaget dåligt med pengar eller om arbetsgivaren av annan anledning inte kan eller vill betala ut din lön bör du ringa Unionen för vidare hjälp. Ha gärna en uträkning om vad som är fel och ditt till hands när du ringer.
För att minimera din ekonomiska skada i en sådan situation bör du alltid:
- Begär skriftligt anställningsavtal innan du börjar ett nytt jobb.
- Gå inte med på att vänta på lönen. Vid konkurs är möjligheten att få lönegaranti för äldre krav mycket liten.
- Spara lönespecifikationer i minst ett år.
- Spara inte semester hos ett företag med dålig lönsamhet. Ta ut sparad semester om det finns risk för konkurs. Vid konkurs ersätter inte den statliga lönegarantin fullt ut för sparad semester.
Om företaget går i konkurs
Det är tingsrätten som fattar beslut om konkurs och utser konkursförvaltare. Om din arbetsgivare försätts i konkurs, hör med konkursförvaltaren om och hur du ska fortsätta att arbeta. Fråga din arbetsgivare om vem som är konkursförvaltare eller kontakta Kronofogdens kundservice för att få ett namn på konkursförvaltaren.
Utgå ifrån att du ska fortsätta arbeta tills du får annan information
I många fall blir arbetstagarna uppsagda av konkursförvaltaren som är ansvarig för konkursboet.
Försök att ta reda på hur mycket pengar bolaget är skyldig dig. Samla dina lönespecifikationer och håll reda på att du fått rätt lön. Anteckna all utebliven lön så att du kan redogöra för konkursförvaltaren och få rätt lönegaranti.
Lönegaranti är begränsad i både tid och belopp. Om du blir uppsagd och arbetsbefriad, registrera dig som arbetssökande dig omedelbart, samma dag, hos Arbetsförmedlingen. Se till att det inte råder några oklarheter gällande arbetsbefrielsen. Det bästa är om du får ett skriftligt meddelande.
Kontakta Unionen om du behöver hjälp eller har några frågor rörande konkursen eller konkursförvaltaren.
Statlig lönegaranti - en möjlig ersättning vid konkurs
När ett bolag försatts i konkurs är det inte ovanligt att de anställda inte har fått lön på någon månad. För denna lön kan man normalt få lönegaranti.
Konkursförvaltaren beslutar om lönegaranti
Lönegaranti är en form av ersättning som staten betalar ut vid konkurs, för att kompensera anställda som inte får ut sin lön av sin arbetsgivare. Oftast är det konkursförvaltaren som beslutar om lönegarantin ska betalas eller inte. Ersättningen betalas från länsstyrelsen.
Var beredd på att ersättningen istället för lön dröjer
En konkursförvaltare ska så snart som möjligt efter att bolaget försatts i konkurs besluta om lönegaranti. Ändå tar det ofta minst tre veckor eller längre efter en konkurs innan de anställda får ut sin lönegaranti.
Alla lönefordringar ersätts inte av lönegaranti. När konkursen avslutas delas eventuella pengar ut till de som hade fordringar mot bolaget i en viss i lagen angiven ordning. Någon enstaka gång kan det hända att de anställda får ersättning för fordringar som de inte fått lönegaranti för, men detta är ovanligt.
Det tar normalt åtminstone ett år, ibland ännu längre, för en konkursförvaltare att handlägga och avsluta en konkurs. Om du tror att det kommer att finnas pengar kvar när konkursen är klar, får du därför bereda dig på att vänta på pengarna.