Coronaviruset: Vad gäller för mig som egenföretagare?
Det nya coronaviruset påverkar hela samhället och självklart många egenföretagare. Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna .
Det nya coronaviruset påverkar hela samhället och självklart många egenföretagare. Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna .
Svar: Regeringen och riksdagen tagit fram ett antal åtgärder för företagare. Gemensamt för flera av insatserna är att de kräver ett myndighetsbeslut, vilket gör att det kan ta tid innan pengarna landar på företagets konto. Det är ett problem eftersom många egenföretagare har likviditetsproblem.
Korttidsarbete med statligt stöd (läs mer om korttidsarbete och vilka som kan omfattas längre ner på sidan)
En statlig ekonomisk företagsakut inrättas
Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter
Rabatt på hyreskostnader för utsatta branscher
Sänkt skatt för egenföretagare genom ändrade periodiseringsregler
Undantag från begränsningen om att lägga företag vilande
Anstånd med skatteinbetalning utvidgas
Omställningsstöd till företag baserat på omsättningstapp
Omsättningsbaserat stöd till dig som driver enskild firma, handels- eller kommanditbolag
Läs mer om hur du kan använda/ansöka om stöden på verksamt.se
Regeringen och riksdagen har tagit fram ett antal krisåtgärder för företagare. Läs mer ovan.
Vi har tagit fram en checklista där vi listar konkreta åtgärdsförslag för dig som driver eget företag. Beroende på hur din situation ser ut kan vissa delar i listan vara mer aktuella än andra. Checklista för egenföretagare i osäkra tider
Företagare kan också precis som anställda ha rätt till arbetslöshetsersättning.
Läs om arbetslöshetsersättning för företagare på unionensakassa.se
Läs mer om hur a-kassan och inkomstförsäkringen fungerar för dig som är egenföretagare
Korttidsarbete innebär en överenskommelse mellan arbetsgivare och anställd/fackförbund att anställda under en begränsad tid går ner i arbetstid och lön med anledning av en ekonomisk kris.
Ett av regeringens åtgärdspaket med anledning av coronavirusets konsekvenser är att införa korttidsarbete med statligt stöd (ofta även kallat korttidspermittering). Det innebär att en arbetsgivare, efter godkännande från Tillväxtverket, kan få stöd från staten för att införa korttidsarbete av anställda.
Under perioden 16 mars - 31 december 2020 kunde arbetsgivare erhålla stöd vid korttidsarbete under maximalt 9 kalendermånader. I korttidsarbetslagen finns en bestämmelse som innebär att en karens om 24 månader inträder när statligt stöd har utgått vid korttidsarbete. Detta innebar tidigare att samtliga arbetsgivare som haft statligt stöd vid korttidsarbete under 2020 inte skulle kunna få under 2021. Mot bakgrund av den ökade smittspridningen i samhället har regeringen beslutat att denna karensregel tillfälligt inte ska gälla under perioden 1 december 2020 - 30 juni 2021. Det kommer därför även under första hälften av 2021 fortsatt vara möjligt för arbetsgivare att erhålla statligt stöd vid korttidsarbete. Ansökan hos Tillväxtverket öppnade den 29 mars 2021 och det är möjligt att söka stödet retroaktivt från 1 december 2020.
Stödets omfattning har sedan införandet förändrats vid flera tillfällen. Läs mer om vad stödet innebär och vilka nivåer som gäller på vår allmänna sida om korttidsarbete med statligt stöd.
Du som är anställd i ditt egna aktiebolag kan också ha rätt till korttidsarbete. Läs mer och hur du gör för att teckna avtal i svaret på frågan ”Kan egenföretagare omfattas av korttidsarbete? Om ja, hur?”.
Ja, egenföretagare med företagsformen aktiebolag och hängavtal kan omfattas av korttidsarbete med statligt stöd. Lagen om stöd vid korttidsarbete anger i 15 § att ett lokalt kollektivavtal måste tecknas mellan arbetsgivaren och fackförbundet för att statligt stöd ska kunna bli aktuellt. Detta innebär därför att du som egenföretagare med företagsformen aktiebolag och som har hängavtal behöver:
Ansökan med de nya villkoren öppnade 29 mars 2021 och det är möjligt att söka stödet retroaktivt från 1 december 2020.
Enligt Tillväxtverkets hemsida är aktieutdelningar inte förenligt med lagen om stöd vid korttidsarbete. Tillväxtverket skriver att denna bedömning gäller för samtliga företag oavsett storlek, vilket också omfattar egenföretagare med aktiebolag.
Ja, egenföretagare med företagsformen aktiebolag, utan hängavtal kan omfattas av korttidsarbete med statligt stöd. Egenföretagaren behöver då enligt 16 § korttidsarbetslagen teckna ett skriftligt avtal ”med sig själv” för att sedan ansöka om stöd hos Tillväxtverket. Det går till på så sätt att den fysiska personen, det vill säga den anställde, skriver ett avtal med den juridiska personen, det vill säga bolaget. Att det är samma person som skriver under på båda linjerna spelar alltså ingen roll.
Mall för avtal om korttidsarbete för egenföretagare
Mallen är avsedd att vara ett hjälpmedel när avtal ska tas fram. Du som egenföretagare måste själv säkerställa att du uppfyller kraven för att kunna erhålla stöd vid korttidsarbete. Mer information om vad som gäller finns på Tillväxtverkets hemsida.
Enligt Tillväxtverkets hemsida är aktieutdelningar inte förenligt med lagen om stöd vid korttidsarbete. Tillväxtverket skriver att denna bedömning gäller för samtliga företag oavsett storlek, vilket också omfattar egenföretagare med aktiebolag.
(Om du som egenföretagare är intresserad av att teckna ett hängavtal med Unionen, är du välkommen att mejla det regionkontor som du tillhör. Observera att endast egenföretagare med företagsformen aktiebolag kan teckna hängavtal.)
Nej, egenföretagare med företagsformen enskild näringsverksamhet (enskild firma) kan enligt Tillväxtverket inte teckna korttidsarbetsavtal för sin egen del. Statligt stöd kan endast utges för anställda som arbetsgivaren är skyldig att betala arbetsgivaravgift för. Då egenföretagare med enskild firma istället betalar egenavgifter omfattas de inte av lagstiftningen.
Nej, egenföretagare med företagsformerna handelsbolag eller kommanditbolag kan enligt Tillväxtverket inte teckna korttidsarbetsavtal för sin egen del. Statligt stöd kan endast utges för anställda som arbetsgivaren är skyldig att betala arbetsgivaravgift för. Då egenföretagare med handelsbolag och kommanditbolag istället betalar egenavgifter omfattas de inte av lagstiftningen.
Här kan du läsa allmänna frågor och svar om korttidsarbete med statligt stöd
På Tillväxtverkets webbplats kan du se den senaste informationen om vem myndigheten menar kan komma ifråga för stöd vid korttidsarbete och vad som gäller.
Tillväxtverkets frågor och svar om korttidsarbete med statligt stöd
Om du sänker lönen i och med korttidsarbete påverkas din pension. Läs mer under svaret till frågan ”Hur påverkar korttidsarbete min pension?” på sidan med allmänna frågor och svar om korttidsarbete.
Om du behöver justera själva arbetstidsminskningen, kan du teckna ett nytt avtal med ditt företag (eller med Unionen om du har hängavtal ). Om det nya uppdraget gör att du inte längre är i behov av korttidsarbete, bör du säga upp korttidsarbetsavtalet och kontakta Tillväxtverket för eventuell återbetalning av statligt stöd. Efter var tredje stödmånad behöver du göra en avstämning till Tillväxtverket. Enligt Tillväxtverkets hemsida är du skyldig att betala tillbaka tidigare beviljat preliminärt stöd om avstämningen inte skickas in i tid. Läs mer på Tillväxtverkets hemsida
Svar: Under perioden 16 mars 2020 - 30 juni 2021 kan stödet om korttidsarbete med statligt stöd även omfatta anställda familjemedlemmar.
Enligt 11 § i lagen om korttidsarbete har arbetstagare som tillhör arbetsgivarens familj inte varit stödberättigande. Men riksdagen har fattat beslut om tillfälligt undantag från denna regel. Enligt Tillväxtverket kan stöd ansökas för de arbetstagare som arbetsgivaren betalat arbetsgivaravgifter för under stödmånaden, vilket alltså även omfattar familjemedlemmar.
Ingen ersättning för korttidsarbete kommer att ges från staten under de veckor som de anställda har semester. För dig som är anställd i ditt aktiebolag och tar del av korttidsarbete med statligt stöd innebär det därmed att du inte får någon ersättning från staten under de veckor som du tar ut semester.
Svar:
Under perioden april, juni och juli 2020 tog staten tillfälligt över samtliga sjuklönekostnader för arbetsgivares sjuklöner. Även egenföretagare med aktiebolag omfattas av denna ändring. Mellan den 1 augusti 2020 och den 30 april 2021 gäller en annan beräkning för ersättningen, kostnaden för sjuklön ersätts enligt olika procentsatser beroende på hur höga kostnader arbetsgivaren haft. Läs mer om vad detta innebär och hur beräkningen görs på Försäkringskassans webbsida under fliken ”Ersättning för sjuklönekostnader”.
Egenföretagare med enskild firma ersätts genom att de får en schabloniserad sjukpenning för dag 1-14.
Läs mer hos Försäkringskassan
Svar: Regeringen har meddelat att karensavdrag tillfälligt slopas. Detta sker genom att staten betalar ut en schabloniserad sjukpenning för första dagen i sjukfallet. Dessa tillfälliga regler gäller under perioden 11 mars 2020 till och med den 30 april 2021. Den enskilde får ansöka om ersättning i efterhand hos Försäkringskassan för karensavdraget. Även egenföretagare omfattas av detta genom att den som är anställd i eget aktiebolag kan erhålla en schablonsumma på 810 kr före skatt (för karensavdrag som görs på lönen från och med 1 januari 2021) för karensavdraget (schablonsumman höjdes till 804 kr före skatt den 1 juni till 31 december 2020, och var 700 kr före skatt per dag mellan 11 mars och 31 maj 2020). Egenföretagare med enskild firma kan få ersättning för karensen för de första 14 dagarna i sjukperioden, oavsett om den valda karenstiden är 1, 7, 14, 30, 60 eller 90 dagar. Schablonsumman per dag är då 810 kr före skatt.
För mer information om detta hänvisar vi till Försäkringskassan.
Svar: Unionen Egenföretagare kan hjälpa till med affärsjuridisk rådgivning (1 timme per ärende, upp till 10 gånger per år) om du som medlem vill skriva in en klausul som reglerar skyldigheten att utföra uppdrag om coronaviruset medför hinder. Det kan exempelvis vara en klausul som begränsar skyldigheten att fullgöra uppdraget om en myndighet avråder från resa till visst område och även i övrigt ge affärsjuridisk rådgivning vid avtalstvist. I grunden är det dock en kommunikations- eller förhandlingsfråga mellan uppdragsgivare och uppdragstagare.
Som en medlemsförmån har du via ditt medlemskap i Unionen Egenföretagare bland annat möjlighet till företagsekonomisk rådgivning (1 timmes rådgivning per år). Det kan handla om hur du hanterar underskott bokföringsmässigt eller om 2019 års resultat kan omdisponeras om du vet att 2020 kommer att se väldigt annorlunda ut.
Som medlem har du också tillgång till våra affärscoacher, som med erfarenhet av egenföretagande ger affärscoachning via telefon.
Svar: Vi på Unionen förstår att det rådande läget slår mycket hårt mot många egenföretagare. Vi jobbar för att få ut bra information till våra medlemmar som är egenföretagare om vad som gäller i det här speciella läget. Vi arbetar även med frågan om vilka ytterligare insatser som regering och riksdag behöver sätta in för att egenföretagare och deras verksamheter ska kunna klara den rådande svåra situationen.
Unionen anser bland annat att reglerna behöver ändras så att det under detta exceptionella läge går att lägga sitt företag vilande, få a-kassa och samtidigt söka nya uppdrag. Det är normalt sett inte tillåtet, men i detta exceptionella läge tycker vi det är rimligt att egenföretagare som får arbetslöshetsersättning ska kunna skapa förutsättningar för egen försörjning och att få igång sitt företag igen när krisläget lättar.
Vi lovar att fortsätta jobba för att egenföretagare ska kunna få bättre stöd.
I maj skickade vi ut en undersökning till våra egenföretagarmedlemmar. Läs vad undersökningen visade
Har du funderingar på hur det ser ut med din inkomstförsäkring kan du logga in på ”Mitt Unionen” för att få information. Läs mer om hur a-kassa och inkomstförsäkring fungerar för egenföretagare.
Ett medlemskap i Unionen Egenföretagare innebär inte att du automatiskt är medlem i en a-kassa.
För dig som har en anställning parallellt med att du är egenföretagare finns mer information på sidan med allmänna frågor och svar om coronaviruset och jobbet.
Krisinformation.se samlar myndigheterna information corona.
Verksamt - samlar myndigheternas information till företagare.
Tillväxtverket - information om bland annat korttidsarbete.
Folkhälsomyndigheten - information och rekommendationer.
Regeringen - information om regeringens beslut mm.
Försäkringskassan - regler för smittbärarpenning, reseersättning, sjukpenning och ersättning för vab mm.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap - Råd, tips och exempel för verksamhetsutövare för att minska smittspridningen
Allmänna frågor om corona - ring det nationella informationsnumret 113 13.
1177 Vårdguiden svarar på frågor om sjukdomstillstånd.
Våra öppettider är måndag - fredag 09.00-12.00 och 13.00-16.00
Du som medlem ska känna dig trygg med att kontakta Unionen. Vi använder därför Mobilt BankID för elektronisk identifiering på telefon.
Medlemslinje för dig som är egenföretagare. Vi ger rådgivning och information om medlemskapet.
För rådgivning, frågor kopplat till ditt medlemskap eller fakturafrågor kan du som medlem använda ett kontaktformulär för snabb service.
Har du allmänna frågor om medlemskapet kan du mejla egenforetagare@unionen.se.