Unionen jobbar för att integritet i arbetslivet ska uppmärksammas och tas på allvar. Det handlar både om den fysiska integriteten och den digitala. Här finns allt samlat.
Allt fler arbetsplatser gör slumpmässiga drogtester på anställda. Det kan vara bra för att hitta dem som behöver hjälp med sitt missbruk. Men du kanske tycker testet känns kränkande. Så måste du ta det, eller kan du vägra? Och vad händer om det visar sig vara positivt?
Ett nytt år ligger framför oss. Ett bättre arbetsliv och en bättre arbetsmarknad för privatanställda tjänstemän är Unionens mål. Men vad hoppas vi mest på att åstadkomma under det kommande året, och vad kräver vi att politiken och arbetsgivarna gör för att Unionen ska kunna uppfylla målet till medlemmarna under 2023?
På samma sätt som chefen inte får stå och hänga över dig på kontoret flera timmar per dag, får hen inte hålla ständig koll på dig digitalt, exempelvis via mobilens gps–funktion. Ändå görs det. Unionens förbundsjurist berättar vad du behöver acceptera och inte.
Kollar ditt företag upp folk på facebook innan anställning? Brukar din chef kika på anställdas sociala medie-konton lite nu och då? Troligen bryter de då mot lagen. Unionens dataskyddsombud förklarar varför.
Kontroll av anställda blir allt vanligare. Arbetsgivare vill se var konsulter och säljare befinner sig. Några övervakar dig i smyg via datorns kamera. Men är detta tillåtet? Väldigt sällan, säger jurist från IMY.
Nätet är fyllt av information, och sociala medier är för många en källa till upplysning. Men långtifrån allt som står där är sant. Falska nyheter smyger sig lätt in i flödet och påverkar dina åsikter och beslut. Här är en guide till hur du blir en kritisk granskare.
Digital säkerhet är ett hett ämne just nu, där folk slänger sig med ord som malware, spyware och tvåfaktorsautentisering. Men vad betyder det egentligen? Här är tio termer att ha koll på.
Allt fler arbetsgivare övervakar vad vi gör på jobbet – och oss. Ofta utan att vi vet om det.
”Själva poängen med effektiv övervakning är ju att man inte ska veta om att den sker och hur informationen sedan används”, säger digitaliseringsexperten Mattias Beijmo.
I takt med att vi gör allt mer via våra mobiler så har också riskerna kring dem vuxit. Telefonerna är nu en högintressant väg in på företag för hackare, och det är ganska svårt att skydda dem.
Det har blivit allt lättare för arbetsgivare att övervaka sina anställda. Och det har hänt att chefer läst sina medarbetares mejl och sms-konversationer utan personernas vetskap. Men var går gränsen? Vad får arbetsgivare göra? Det är ju ändå deras datorer och telefoner vi pratar om…
6 av 10 använder jobbmobilen och -datorn privat. Det innebär att arbetsgivaren kan läsa dina sms – även om det sällan är tillåtet. ”Ur mitt perspektiv skulle jag rekommendera att ha en privat mobil”, säger Unionens dataskyddsombud Nils Henckel, som här reder ut vad som gäller.
Säpo varnar för ökat antal cyberattacker även i Sverige. Social ingenjörskonst ligger bakom många av attackerna mot företag. Angriparna är extremt skickliga, så alla kan bli lurade. Unionen berättar vad du ska se upp med, och ger tips på hur du kan skydda dig.
Risken för cyberattacker har ökat även här sedan Ryssland invaderade Ukraina. Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen, förklarar varför, och vad du kan göra för att skydda dig och ditt företag.