Får chefen läsa mina mejl?

Det har blivit allt lättare för arbetsgivare att övervaka sina anställda. Och det har hänt att chefer läst sina medarbetares mejl och sms-konversationer utan personernas vetskap. Men var går gränsen? Vad får arbetsgivare göra? Det är ju ändå deras datorer och telefoner vi pratar om…

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.
Man som sitter vid skrivbord och läser på mobilen

Publicerad 03 maj 2022

Unionens dataskyddsombud Nils Henckel hjälper oss att bena ut vad som är okej för arbetsgivare att göra och inte. 

Får chefen läsa mina sms och mejl?

Nej, inte utan mycket goda skäl. Vid misstanke om allvarlig misskötsamhet, exempelvis sexuella trakasserier eller misstanke om ekonomisk brottslighet, kan arbetsgivaren göra det. Men man får inte slentrianmässigt sitta och läsa dina mejl och sms. 

Får arbetsgivaren slå på platstjänster på mobilen, för att kontrollera var jag är?

Nej, inte i syfte att följa var du är. På samma sätt får man inte via bilens gps sitta och följa var du är. Det underminerar din frihet. Men det kan finnas situationer där det är okej, exempelvis om det handlar om din säkerhet eller att företaget behöver en körjournal för att kunna redovisa rätt till Skatteverket. 

Får chefen kolla vad jag gör på hemmakontoret, genom att fjärraktivera kameran på min laptop?

Nej, absolut inte. Däremot får du naturligtvis ha kameran på i digitala möten, och din chef kan ha en önskan om att alla har kameran på då.

Får man spela in digitala möten?

Ja, i vissa fall. Säg att några kollegor inte kan närvara vid en dragning, och man vill att de ska få informationen i efterhand. Då får företaget spela in om alla deltagare är med på det – och det brukar ju vara fine. Men man ska akta sig för att slentrianmässigt spela in alla möten, om man inte har ett konkret svar på varför det är nödvändigt. Så innan du spelar in möten, känn efter i magen om det känns sunt eller inte. Det brukar vara en bra vägvisare.

Får chefen hålla koll på när jag loggar in och ut från datorn?

Nja, det beror på jobbets karaktär. I normalfallet får man inte använda tekniken för att kolla hur långa raster du tar eller när du loggar ut för dagen. Så som utgångspunkt bör du ifrågasätta det. De flesta tjänstemannajobb kräver nog inte den kollen.