Låt dig inte luras – bli en kritisk granskare

Nätet är fyllt av information, och sociala medier är för många en källa till upplysning. Men långtifrån allt som står där är sant. Falska nyheter smyger sig lätt in i flödet och påverkar dina åsikter och beslut. Här är en guide till hur du blir en kritisk granskare.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.
varning för fake news

Publicerad 10 juni 2022

4 sätt att genomskåda desinformation

  1. ”When in doubt, throw it out.” Läs artikeln innan du delar den, och kolla källan. Känner du till den? Har den ansvarig utgivare eller är det en propaganda-plattform? Är du osäker, så tänk på skylten på kylskåpet; ”When in doubt, throw it out.” Strunta i att dela och därmed sprida vidare.
  2. Gör en rimlighetsbedömning. Givet vad du vet om världen, är det här trovärdigt? Känns det rimligt att Magdalena Andersson plötsligt börjat låta som Donald Trump? Nej, inte särskilt.
  3. Gör som journalister – dubbelkolla informationen med flera oberoende källor. Hittar du inte denna uppseendeväckande nyhet någon annanstans så är den troligen fejkad.
  4. Var på din vakt mot konspirationsteorier, de är nästan alltid desinformation skapad för att få dig att misstro seriösa källor och agera på ett sätt som gynnar någon annan. Så verkar det för ”bra” för att vara sant, så är det nog det också.