Press

Presstjänsten besvarar medias frågor om Unionen. Vi förmedlar också kontakt till våra talespersoner. För att få bästa möjliga service, ring vår pressjour direkt. Här svarar alltid någon av oss.

Unionens pressjour för journalister

08-504 151 00

Presstjänsten besvarar medias frågor om Unionen. Vi förmedlar också kontakt till våra talespersoner. Unionens växel når du på 08 - 504 150 00.

Shape Created with Sketch.

Unionen är Sveriges största fackförbund och det största tjänstemannafacket i världen med 675 000 medlemmar. Med över 31 000 förtroendevalda på 65 000 arbetsplatser finns förbundet i både industri- och tjänstesektor i de flesta branscher i det privata näringslivet. Förbundet har 26 regionkontor över hela landet.

Mer fakta hittar du här.

För äldre pressmeddelanden se Unionens pressrum på Cision

Aktuella pressmeddelanden

2020-03-18
Unionen och Svenskt Näringsliv har kommit överens om ett centralt kollektivavtal rörande korttidsarbete. Vi har länge efterfrågat ett nytt system för korttidsarbete och coronavirusets allvarliga konsekvenser för svenska företag och jobb har gjort detta än mer angeläget.
2020-02-26
Nästan var tredje arbetsmiljöombud tycker att arbetsgivaren saknar kunskap för att förebygga stress på jobbet och mer än fyra av tio uppger att de saknar rutiner för hur tillgängliga medarbetarna förväntas vara efter arbetstid, det visar Unionens Arbetsmiljöbarometer 2019.
2020-01-21
I svensk elithockey är genomsnittslönen för manliga hockeyspelare 121 000 kr – det är över 20 gånger mer än den kvinnliga snittlönen 5500 kr. Det innebär att en manlig hockeyspelare på elitnivå i genomsnitt tjänar mer än den sammanlagda lönen för ett helt hockeylag på damsidan.
2020-01-09
Unionen, Sveriges största fackförbund i det privata näringslivet, fortsätter att växa och har nu över 675 000 medlemmar. – Vi är större än någonsin och behåller ställningen som Sveriges största fackförbund. Det ger oss styrka vid förhandlingsbordet i vårens avtalsrörelse, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.
2020-01-03
Inför avtalsrörelsen stärker Unionen sitt press- och opinionsarbete och rekryterar Erik Wirkensjö som pressekreterare. Erik kommer närmast från Utrikesdepartementet där han jobbat som pressekreterare åt Margot Wallström.
2019-12-20
Unionen, IF Metall och Sveriges ingenjörer har idag överlämnat sina avtalskrav till Teknikföretagen.
2019-12-13
Nu går svenska företag, fackförbund, civilsamhälle och offentliga aktörer samman för att främja goda arbetsvillkor i produktionsländer. Bildandet av ett svenskt Ethical Trading Initiative, ETI, innebär ett gemensamt krafttag för schysta villkor i världshandeln. Unionen och Union to Union är två av organisationerna som är med och grundar ETI Sweden.
2019-12-11
För fjärde året i rad har fyra av tio tjänstemän inte genomfört någon form kompetensutveckling. Samtidigt vill hela åtta av tio tjänstemän gärna ha det. Det visar Unionens kompetensundersökning 2019.
2019-12-03
Det kommande halvåret ser konjunkturen i Skåne och Blekinge starkare ut än i resten av Sverige. Framförallt är det livsmedelsindustrin i Skåne som har en positiv framtidssyn. Det visar Unionens branschbarometer som presenteras i Malmö idag.
2019-11-22
Unionens förbundsstyrelse beslutade vid sitt möte onsdag 20 november att säga ja till förslaget till avtalsplattform som Facken inom industrin presenterade i början av november.
2019-11-14
Den svenska exporten har gått mot strömmen och har utvecklats starkt i år. Men svensk tillväxt har mattats av och det beror främst på minskat bostadsbyggande. Nästa år går industrin in i en svagare period, men Unionens fackklubbar tror på fortsatt hög lönsamhet och satsningar på forskning och utveckling. Det visar Unionens konjunkturprognos som släpps idag.
2019-11-13
Torsdag 14 november klockan 08.30 presenteras Unionens konjunkturprognos för 2019
2019-11-12
Konsultbolaget Sogeti AB är årets mest föräldravänliga arbetsplats. Ikano Bostad AB är bäst på lika karriärmöjligheter för kvinnor och män. Ottobock Scandinavia AB Sverige prisas för sitt arbete för jämställda löner. Unionen har för 16 året i rad delat ut pris till årets mest jämställda arbetsgivare.
2019-11-11
Vilken arbetsplats är årets mest föräldravänliga? Vilket företag är bäst på lika karriärmöjligheter för kvinnor och män? Vilken arbetsgivare är en stjärna på lönesättning ur ett jämställdhetsperspektiv? Välkommen till utdelningen av Unionens jämställdhetspriser 2019.
2019-10-25
Förminskande, en grabbig kultur och trakasserier på arbetsplatsen. Det är några av anledningarna till att kvinnor lämnar tech-branschen. Nu har kvinnor inom branschen tillsammans tagit fram en kravlista på vad som måste ändras för att de ska vilja stanna kvar.
2019-10-21
Fyra av tio tjänstemän har drabbats av kränkande beteende på jobbet, det visar en ny undersökning som Unionen har gjort tillsammans med Novus. – Ingen ska bli hånad, förlöjligad eller hotad på jobbet. Det måste vara nolltolerans mot kränkande beteenden på arbetsplatsen, säger Martin Linder, ordförande Unionen.
2019-10-15
SICO har idag, tillsammans med Unionen, undertecknat ett landslagsavtal för Damkronorna. I avtalet regleras förlorad arbetsförtjänst, försäkringar samt resor. – Det är väldigt positivt att ett landslagsavtal nu är på plats. Nu kan vi fokusera på att även få till ett kollektivavtal för spelarna i SDHL, säger Lukas Ringqvist avtalsansvarig inom idrotten på Unionen.
2019-10-10
Unionens kongress har enhälligt valt Martin Linder till fyra nya år som förbundsordförande för Sveriges största fackförbund.
2019-10-02
Professionella damhockeyspelare har nu möjlighet att organisera sig inom Unionen, även om de har andra heltidssysselsättningar än hockey. – Unionen satsar på att organisera idrottare och damspelarnas arbetssituation är en prioriterad fråga. Nu kan tryggheten öka inom damhockeyns högsta nivå, säger Lukas Ringqvist, ombudsman på Unionen.

Lägg till ny kommentar

Hjälpte informationen på denna sida dig?