Press

Unionen press svarar på medias frågor om Unionen. Vi förmedlar kontakter till våra förtroendevalda och experter inom bland annat arbetsmiljö, kompetensutveckling, utmaningar i tjänstemännens arbetsliv, lön och jämställdhet.

Info icon Shape info icon

Unionen press

08-504 151 00

  • Du är välkommen att ringa Unionens presstelefon. Här svarar alltid någon av våra pressekreterare. 
  • Pressmeddelanden och nyheter hittar du främst på Unionens pressrum på Via TT men det senaste finns också lite längre ner här på sidan.
  • Gå till Kontakta Unionen om du har frågor om medlemskap, rådgivning eller kontaktuppgifter till region .

Pressbilder och logotyper

Aktuella pressmeddelanden

2023-03-28
Många företag inom tech-branschen går en skakig framtid till mötes med personalneddragningar, omorganiseringar och omplacering som följd. Därför har medarbetare ställt krav på att omfattas av samma arbetsvillkor och rättigheter som finns på resten av den svenska arbetsmarknaden. Nu tar Unionen, Sveriges Ingenjörer och Akavia första steget och kallar Klarna till förhandling om kollektivavtal.
2023-03-24
Med en vecka kvar av avtalsförhandlingar inom industrins område kom idag fackens svar på opartiska ordförandens förslag.
2023-02-15
Trots att konjunkturläget försämras finns det fortsatt en stor efterfrågan på arbetskraft. Många företag har vakanser och kommer dessutom att öka antalet anställda det kommande halvåret, det visar en ny temperaturmätning som Unionen gjort bland förbundets fackklubbar i det privata näringslivet.
2023-02-03
Vobbande ökar och är här för att stanna, det visar en ny undersökning från Unionen. –Utökade möjligheter till att arbeta hemifrån har gjort det lättare att vobba för en stor grupp tjänstemän, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.
2023-01-13
Unionen har analyserat Arbetsförmedlingens statistik över antalet varsel mellan åren 2000–2022. – Den ökningen av antal varsel som skett under hösten är en återgång till ett normalt varselläge snarare än en betydande varselvåg, kommenterar Tobias Brännemo, chefsekonom på Unionen.
2023-01-12
Unionen har utsett Tobias Brännemo till chefsekonom. Tobias har över 15 års erfarenhet av svensk lönebildning och arbetsmarknadsfrågor. Han kommer närmast från rollen som Unionens biträdande chefsekonom.
2022-12-21
I dag 21 december 2022 växlar Unionen krav med samtliga arbetsgivarorganisationer på industrins område och efter helgerna drar förhandlingarna igång.
2022-12-21
Unionen, IF Metall och Sveriges Ingenjörer har idag överlämnat sina avtalskrav till Teknikföretagen.
2022-12-19
Ökad tillgänglighet och fler arbetade timmar. Det är ett resultat av distansarbetet visar Unionens nya rapport. - Det är oroväckande att arbetet är med oss under så mycket större del av dygnet. Återhämtningen är oerhört viktig för att arbetslivet ska vara hållbart, säger Martin Linder, förbundsordförande Unionen.
2022-12-14
Unionen stämmer Klarna i Arbetsdomstolen (AD) på 1 300 000 kr för brott mot Medbestämmandelagen (MBL). Stämningsansökan lämnas in till AD idag.
2022-12-07
Svenskt Näringsliv, LO och Unionen har ingått avtal om etableringsjobb, en särskild anställning som ger alla långtidsarbetslösa en ny möjlighet att ta sig in på arbetsmarknaden.
2022-11-23
Svensk ekonomi har utvecklats imponerande bra i år med en stark utveckling av arbetsmarknaden. Unionens bedömning är att BNP växer med 3 procent i år, men nästa år dämpas ekonomin och tillväxten blir negativ, säger Tobias Brännemo, tf chefsekonom, som idag presenterar Unionens konjunkturprognos.
2022-11-16
Onsdag 23 november kl. 08.30 -08.45 presenterar Tobias Brännemo, tf chefsekonom, Unionens konjunkturprognos för press och särskilt inbjudna. Presentationen sker via Teams.
2022-11-10
Marina Åman, Unionens 2:e vice ordförande, har efter en tids sjukdom gått bort. Marina har i sin fackliga gärning bidragit till att föra Unionens arbete med ett jämställt arbetsliv framåt och har med värme och glöd drivit frågor om allas lika rättigheter.
2022-11-08
Det finns stora behov av möjligheter till omställning och kompetensutveckling, vilket regeringen inte möter i sin budget. Det konstaterar Unionens ordförande Martin Linder i en kommentar till regeringens budget som idag presenterats.
2022-10-25
Unionen har beslutat att ställa sig bakom kravet på att tandsköterskor ska få en skyddad titel. – Det gläder oss att förbundet ställt sig bakom kravet. En skyddad yrkestitel innebär en kvalitetssäkring av yrket, det är viktigt inte minst för patientsäkerheten, säger Anne Karlsson, tandsköterska och ordförande Unionens branschdelegation Tandvård.
2022-10-21
Sex av tio arbetsgivare i Norrbotten och Västerbotten kommer inom fem år få sin kompetensförsörjning påverkad av den stora industriexpansionen i regionen. Av arbetsgivare som redan idag påverkas upplever nio av tio att expansionen gjort det svårare för dem att behålla anställda. Det visar Unionens rapport "Kompetens avgörande för den gröna industriomställningen i norr" som släpps idag.
2022-10-21
Med hjälp av GPS kunde IT-teknikerna spåras av chefen i realtid. Dessutom lämnade företaget ut en spårningslänk till kunderna så att de kunde följa varje förflyttning IT-teknikerna gjorde. – Det är en unik stämning. Unionen vill pröva om Arbetsdomstolen anser att spårningen är ett brott mot dataskyddsförordningen, säger Susanna Kjällström, förbundsjurist på Unionen.
2022-10-13
Knappt hälften av Unionens klubbar uppger att företaget de arbetar på har påverkats negativt av de höga elpriserna, och andelen väntas växa ytterligare det kommande halvåret. Det visar en ny undersökning från Unionen. – Nu måste politikerna vara snabba och få stöd på plats så att jobb inte försvinner i onödan, säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen.
2022-10-12
Press och media hälsas välkomna till ett lunchseminarium i Luleå där Unionens nya rapport "Kompetens avgörande för den gröna industriomställningen i norr" presenteras.
Info icon Shape info icon

Unionen är Sveriges största fackförbund och det största tjänstemannafacket. Vi är 690 000 medlemmar, på ungefär 88 000 arbetsplatser och är ungefär 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser. Förbundet finns i både industri- och tjänstesektor i de flesta branscher inom det privata näringslivet.

Förbundet har 18 regionkontor över hela landet.

Mer fakta hittar du här.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg