Press

Presstjänsten besvarar medias frågor om Unionen. Vi förmedlar också kontakt till våra talespersoner. För att få bästa möjliga service, ring vår pressjour direkt. Här svarar alltid någon av oss.

Unionens pressjour för journalister

08-504 151 00

Presstjänsten besvarar medias frågor om Unionen. Vi förmedlar också kontakt till våra talespersoner. 

Fler kontaktuppgifter hittar du på Unionens pressrum på Via TT.

Besök Kontakta Unionen om du har frågor om medlemskap, rådgivning eller kontaktuppgifter till region .

Shape Created with Sketch.

Unionen är Sveriges största fackförbund och det största tjänstemannafacket. Vi är över 700 000 medlemmar, på ungefär 86 000 arbetsplatser och är ungefär 29 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser. Förbundet finns i både industri- och tjänstesektor i de flesta branscher inom det privata näringslivet.

Förbundet har 18 regionkontor över hela landet.

Mer fakta hittar du här.

För äldre pressmeddelanden se Unionens pressrum på Via TT

Aktuella pressmeddelanden

2021-09-20
Unionen är mycket nöjda med att regeringen tar ytterligare ett steg mot att genomföra trygghetsöverenskommelsen. Etableringsjobben och förbättringar i sjukförsäkringen är andra nödvändiga satsningar. Men det krävs ytterligare insatser för att komma till rätta med kompetensbristen på arbetsmarknaden.
2021-09-09
Ökad smittspridning, svårt att få arbetsro och en försämrad balans i livet är faktorer som oroar inför en återgång till kontoret, det visar en ny undersökning från Unionen.
2021-08-26
Sveriges största fackförbund Unionen har utsett Josefin G Nilsson till ny press- och opinionschef. Hon tillträder sin tjänst 1 september.
2021-08-26
Trots pandemi och restriktioner ökade antalet tjänstemannajobb med krav på högskolekompetens år 2020. Stockholms län fick 27 000 nya sådana jobb, flest jobb i hela landet. Den största procentuella ökningen skedde i Dalarnas län, där ökade antalet högkvalificerade tjänstemän med 10 procent.
2021-08-07
Genom att ta med arbetet med mångfalds och inkluderingsfrågor i allmänhet och hbtqi-frågor i synnerhet i affärsplanen har Vattenfall Kundservice AB visat att frågorna prioriteras på högsta nivå. Företaget bedriver ett strukturerat och aktivt arbete för att skapa en inkluderande arbetsplats för hbtqi-personer där man blir sedd och accepterad för den man är. För det vinner Vattenfall Kundservice Unionens hbtqi-pris år 2021.
2021-08-02
Johnsson och Johnsson, Vattenfalls kundservice och SOS Alarm är finalisterna som har chans att vinna Unionens hbtqi-pris 2021 och därmed bli utsedda till Sveriges hbtqi-vänligaste arbetsplats. Priset delas ut under Stockholm Prides digitala parad som går av stapeln på lördag 7 augusti.
2021-06-30
Sju av tio arbetsplatser planerar att varva kontoret med distansarbete när restriktioner om hemarbete tas bort. Det visar en ny undersökning från Unionen. – Att varva kontors- och distansarbete ser ut ser ut att bli det nya normala för många tjänstemän efter pandemin, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.
2021-06-07
I dag presenterar regeringen lagförslag med utgångspunkt i Trygghetsöverenskommelsen - överenskommelsen om anställningstrygghet som PTK, där Unionen ingår, och Svenskt Näringsliv träffade i december. Med det tas ytterligare ett viktigt steg på vägen mot reformering av systemen för trygghet, omställning och anställningsskydd på svensk arbetsmarknad.
2021-05-24
Unionens nya rapport ”Privata spår i jobbmobilen” granskar hur den digitala integriteten ser ut för anställda när de använder sig utav telefoner och datorer som arbetsgivaren äger. Vår rapport visar att det finns en integritetsparadox, där en stor andel av anställda använder jobbenheterna för privata ärenden, samtidigt som de är måna om att arbetsgivaren inte ska få tillgång till deras personliga information. Avsaknad av samlad lagstiftning och snabba förändringar på arbetsmarknaden har gjort det svårt för den enskilde att skydda sin digitala integritet.
2021-05-12
Egenföretagare har drabbats mycket hårt av coronakrisen. Enligt en enkät från Unionen räknar en fjärdedel av egenföretagarna med konkurs inom sex månader om inte läget förbättras. Sämst är läget för egenföretagare med enskild firma där hela sju av tio har sänkt eller ställt in lönebetalningen till sig själva. Samtidigt anger en fjärdedel av alla med enskild firma att inga krisstöd har passat dem.
2021-05-05
Unionens nya konjunkturrapport visar att läget i det svenska näringslivet överlag är bra och att stjärnorna ser ut att stå rätt för en fortsatt snabb konjunkturuppgång. Samtidigt pågår en massiv omstöpning av svensk arbetsmarknad, vilket skapar stora utmaningar.
2021-04-29
Unionens förste vice ordförande, Peter Hellberg, har valts till ordförande för branschfederationen UNI Europa.
2021-04-20
Antalet företag och organisationer som använder korttidsarbete halverades mellan våren 2020 och oktober 2020, och i mars 2021 har användandet i sin tur halverats jämfört med i oktober. Det visar Unionens summering av arbetsmarknadsutvecklingen under mars månad.
2021-04-12
Knappt två av tio har genomfört kompetensutveckling under perioder av korttidsarbete. Det visar en ny undersökning från Unionen. - Att inte fler arbetsgivare tar chansen och utnyttjar tiden till kompetensutveckling är ett misslyckande, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.
2021-03-24
Nästan var fjärde av de företag och organisationer som idag använder korttidsarbete riskerar att behöva lägga ner hela eller delar av verksamheten om inte stödpengarna betalas ut snabbt. Det visar en ny undersökning från Unionen.
2021-03-21
Partsmodellen, alltså samarbetet mellan fack och arbetsgivare, har lindrat pandemins påverkan på svensk arbetsmarknad. Hur det gått till samtalar Martin Linder, ordförande i Unionen, och Victor Bernhardtz, utredare, om i ett rykande färskt avsnitt av podden Studio Unionen.
2021-03-15
Unionens förhandlingsärenden är på samma låga nivåer som före krisen och varsel bland tjänstemän har inte varit så få sen i augusti 2019. Det visar Unionens summering av arbetsmarknadsutvecklingen under februari månad.
2021-03-11
Partsmodellen, alltså samarbetet mellan fack och arbetsgivare, har lindrat pandemins påverkan på svensk arbetsmarknad, det visar en ny rapport från Unionen. – Att parterna på arbetsmarknaden snabbt avtalade om korttidsarbetet har räddat tusentals från arbetslöshet, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.
2021-02-26
E-handeln växer och handelsbranschen digitaliseras snabbt. En ny analys från Unionen visar att enbart automatiseringen av befintliga arbetsuppgifter kommer skapa 27 000 nya IT- och teknikjobb i branschen de närmaste fem åren.
2021-02-11
Arbetslivet står inför stor omställning och många känner oro för vad som ska hända på och med jobbet. I dag lanserar Unionen en kampanj som tar upp frågor man kan stöta på i arbetslivet. Kampanjen lyfter även att Unionens över 30 000 fackligt förtroendevalda finns nära när medlemmarna behöver hjälp och stöd.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg