Press

Unionen press svarar på medias frågor om Unionen. Vi förmedlar kontakter till våra förtroendevalda och experter inom bland annat arbetsmiljö, kompetensutveckling, utmaningar i tjänstemännens arbetsliv, lön och jämställdhet.

Info icon Shape info icon

Unionen press

  • Pressmeddelanden och nyheter hittar du främst på Unionens pressrum på Via TT men det senaste finns också lite längre ner här på sidan.
  • Gå till Kontakta Unionen om du har frågor om medlemskap, rådgivning eller kontaktuppgifter till region .

Pressbilder och logotyper

Aktuella pressmeddelanden

2023-09-21
Idag signalerade Riksbanken en höjning av styrräntan med 0,25 procentenheter till 4,00 procent. Unionens chefsekonom Tobias Brännemo ser med oro på dagens höjning.
2023-09-20
Regeringen missar på ett flertal punkter att ta tag i de problem som Sverige har att hantera. Det riskerar att få allvarliga effekter på konkurrenskraften, jobben, klimatet och i förlängningen riskerar det vårt gemensamma välstånd. Unionen varnar nu för effekterna av de brister regeringens budget uppvisar, men är positiva till de satsningar på omställning och etablering på arbetsmarknaden som nu genomförs.
2023-09-19
Nu lanserar Unionen första versionen av matchningstjänsten Träffa företag. En tjänst som kopplar ihop sistaårsstudenter på väg ut i arbetslivet med spännande tänkbara arbetsgivare.
2023-09-15
Så kallad ”labour hoarding”, eller övervintring av personal, är ett fenomen som även förekommer på svensk arbetsmarknad. Nu visar en ny undersökning från Unionen att brist på kompetens, kostnader för rekrytering och hopp om en kort lågkonjunktur gör att företagen behåller personal.
2023-07-04
Tre av tio tjänstemän förväntas vara tillgängliga för jobbet under semestern – trots att de har semester. Och sex av tio läser jobbmejl fastän de är lediga. Det visar en ny undersökning om tjänstemäns tillgänglighet för jobbet under semestern som Unionen gjort tillsammans med Novus.
2023-06-29
Almedalsveckan handlar om demokrati och det politiska samtalet. Unionen har frågat samtliga riksdagspartier om hur de ser på fackets betydelse för demokratin och förtroendevaldas roll på jobbet.
2023-06-27
Vad säger egentligen semesterlagen om sammanhängande ledighet under sommaren? Vad händer om du blir sjuk under semestern? Eller om chefen vill att du ska hålla koll på jobbmejlen och gå att nå via mobilen?
2023-06-15
Unionen arrangerar tre aktiviteter under Almedalsveckan i Visby. Vi kommer att prata om demokrati, inflytande och påverkan på våra arbetsplatser och hur viktigt det är med förtroendevalda. Även integritet i arbetslivet och anställdas möjlighet att vidareutbilda sig för att stärka sin ställning på arbetsmarknaden står i fokus.
2023-05-31
Unionen har under flera år medverkat under Järvaveckan. I år deltar vi med ett seminarium om vad som ger anställda trygghet på jobbet. I panelsamtalet deltar förtroendevalda inom Unionen samt företrädare för Ericssons företagsledning.
2023-05-10
Svensk ekonomi visar stor motståndskraft och den djupa lågkonjunktur som många spått har inte kommit än. – Det gäller tillväxten i ekonomin och särskilt arbetsmarknaden. Arbetslösheten blir inte högre i år än förra året, säger Tobias Brännemo, chefsekonom, som idag presenterar Unionens konjunkturprognos.
2023-05-02
Unionen har idag tecknat avtal med Svensk Handel gällande avtalsområdena Handelns tjänstemannaavtal och avtalet för Tjänstemän inom detaljhandeln, DT-avtalet.
2023-04-25
Hundratusentals privatanställda tjänstemän anser att de behöver vidareutbildning de närmaste 3 åren, men närmare hälften som letar utbildning hittar inte någon som passar deras behov. Det visar Kompetensbarometern, Unionens årliga undersökning om kompetensutveckling.
2023-04-19
Avtalsrörelsen fortsätter. Nu har Unionen även tecknat de första avtalen inom tjänstesektorn där avtal med Almega träffats för medlemmar inom avtalsområdena IT, Innovation och Telekom. Avtalen berör närmare 50 000 medlemmar.
2023-04-17
– Regeringen måste ta varje tillfälle som ges att utöka högskolans resurser för att möta den ökade efterfrågan på utbildning som finns kopplat till omställningsstudiestödet. Inte minst när konjunkturläget är osäkert. Staten har en nyckelroll för att skapa en bättre grund för löntagare att rusta sig för framtiden, säger Martin Linder, ordförande i Unionen, i en kommentar till regeringens vårändringsbudget som presenterades idag.
2023-04-12
Intresset för fackliga rättigheter växer nu rekordsnabbt inom techbranschen. På musikjätten Spotify bildades nyligen en Unionen-klubb och idag tar Unionen, tillsammans med Sveriges Ingenjörer och Akavia, nästa steg och kräver att Spotify tecknar ett kollektivavtal.
2023-04-01
I ett ovanligt svårt ekonomiskt läge har Unionen lyckats teckna ett nytt normerande avtal för tjänstemän inom industrin. Det nya avtalet har ett totalvärde på 7,4 procent för en avtalsperiod på två år.
2023-03-28
Många företag inom tech-branschen går en skakig framtid till mötes med personalneddragningar, omorganiseringar och omplacering som följd. Därför har medarbetare ställt krav på att omfattas av samma arbetsvillkor och rättigheter som finns på resten av den svenska arbetsmarknaden. Nu tar Unionen, Sveriges Ingenjörer och Akavia första steget och kallar Klarna till förhandling om kollektivavtal.
2023-03-24
Med en vecka kvar av avtalsförhandlingar inom industrins område kom idag fackens svar på opartiska ordförandens förslag.
2023-02-15
Trots att konjunkturläget försämras finns det fortsatt en stor efterfrågan på arbetskraft. Många företag har vakanser och kommer dessutom att öka antalet anställda det kommande halvåret, det visar en ny temperaturmätning som Unionen gjort bland förbundets fackklubbar i det privata näringslivet.
2023-02-03
Vobbande ökar och är här för att stanna, det visar en ny undersökning från Unionen. –Utökade möjligheter till att arbeta hemifrån har gjort det lättare att vobba för en stor grupp tjänstemän, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.
Info icon Shape info icon

Unionen är Sveriges största fackförbund och det största tjänstemannafacket. Vi är 690 000 medlemmar, på ungefär 88 000 arbetsplatser och är ungefär 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser. Förbundet finns i både industri- och tjänstesektor i de flesta branscher inom det privata näringslivet.

Förbundet har 18 regionkontor över hela landet.

Mer fakta hittar du här.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg