Press

Presstjänsten besvarar medias frågor om Unionen. Vi förmedlar också kontakt till våra talespersoner. För att få bästa möjliga service, ring vår pressjour direkt. Här svarar alltid någon av oss.

Unionens pressjour för journalister

08-504 151 00

Presstjänsten besvarar medias frågor om Unionen. Vi förmedlar också kontakt till våra talespersoner. 

Fler kontaktuppgifter hittar du på Unionens pressrum på Via TT.

Besök Kontakta Unionen om du har frågor om medlemskap, rådgivning eller kontaktuppgifter till region .

Shape Created with Sketch.

Unionen är Sveriges största fackförbund och det största tjänstemannafacket. Vi är över 700 000 medlemmar, på ungefär 86 000 arbetsplatser och är ungefär 29 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser. Förbundet finns i både industri- och tjänstesektor i de flesta branscher inom det privata näringslivet.

Förbundet har 18 regionkontor över hela landet.

Mer fakta hittar du här.

För äldre pressmeddelanden se Unionens pressrum på Via TT

Aktuella pressmeddelanden

2021-04-12
Knappt två av tio har genomfört kompetensutveckling under perioder av korttidsarbete. Det visar en ny undersökning från Unionen. - Att inte fler arbetsgivare tar chansen och utnyttjar tiden till kompetensutveckling är ett misslyckande, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.
2021-03-24
Nästan var fjärde av de företag och organisationer som idag använder korttidsarbete riskerar att behöva lägga ner hela eller delar av verksamheten om inte stödpengarna betalas ut snabbt. Det visar en ny undersökning från Unionen.
2021-03-21
Partsmodellen, alltså samarbetet mellan fack och arbetsgivare, har lindrat pandemins påverkan på svensk arbetsmarknad. Hur det gått till samtalar Martin Linder, ordförande i Unionen, och Victor Bernhardtz, utredare, om i ett rykande färskt avsnitt av podden Studio Unionen.
2021-03-20
-
2021-03-15
Unionens förhandlingsärenden är på samma låga nivåer som före krisen och varsel bland tjänstemän har inte varit så få sen i augusti 2019. Det visar Unionens summering av arbetsmarknadsutvecklingen under februari månad.
2021-03-11
Partsmodellen, alltså samarbetet mellan fack och arbetsgivare, har lindrat pandemins påverkan på svensk arbetsmarknad, det visar en ny rapport från Unionen. – Att parterna på arbetsmarknaden snabbt avtalade om korttidsarbetet har räddat tusentals från arbetslöshet, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.
2021-02-26
E-handeln växer och handelsbranschen digitaliseras snabbt. En ny analys från Unionen visar att enbart automatiseringen av befintliga arbetsuppgifter kommer skapa 27 000 nya IT- och teknikjobb i branschen de närmaste fem åren.
2021-02-11
Arbetslivet står inför stor omställning och många känner oro för vad som ska hända på och med jobbet. I dag lanserar Unionen en kampanj som tar upp frågor man kan stöta på i arbetslivet. Kampanjen lyfter även att Unionens över 30 000 fackligt förtroendevalda finns nära när medlemmarna behöver hjälp och stöd.
2021-02-03
Under år 2020 ökade antalet vabbdagar med nästan 25 procent. Men även fenomenet vobba ökade under året, framförallt bland tjänstemän som jobbat hemma under coronapandemin, det visar en ny undersökning från Unionen.
2021-01-29
Tio fackförbund gått samma och bildat en ny global facklig allians på Google. Från svenskt håll är både Unionen och Sveriges Ingenjörer delaktiga i alliansen som omfattar fackföreningar från tio länder.
2021-01-25
Trots många försök till dialog har det svenskägda företaget Systemair HSK valt att ifrågasätta de anställdas rätt att organisera sig i den turkiska fackföreningen Birleşik Metal-İş. Unionen har i nära samarbete med IF Metall försökt att bidra till en lösning av konflikten. Men dialogen har uteblivit och nu anmäler det turkiska fackförbundet företaget till Nationella kontaktpunkten (NKP).
2021-01-21
Fyra av tio arbetsmiljöombud upplever att den sociala arbetsmiljön har försämrats under covid-19. Det visar en ny rapport från Unionen om arbetsmiljö under pandemin. – Arbetsgivarna har klarat pandemins utmaningar ganska bra men det finns mer att göra för att förbättra den sociala arbetsmiljön, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.
2021-01-12
Unionen växer med nästan 30 000 medlemmar under år 2020. Aldrig tidigare har förbundet vuxit med så många yrkesverksamma medlemmar under ett år. Nu är över sjuhundratusen personer medlemmar i Sveriges största fackförbund.
2020-12-14
Pandemin snabbar på digitaliseringen på arbetsmarknaden och förändrar förutsättningarna för många jobb. Här är listan över de tjänstemannayrken som kommer att påverkas mest av automatisering de kommande fem åren.
2020-12-10
Liselott Karlsson, Altia Sweden, Klubbstyrelsen StrongPoint och Klubbstyrelsen Paradox utses till Årets Jobbhjältar 2020 av Unionen. - Årets vinnare har verkligen uträttat fackliga stordåd och visat prov på engagemang, samarbetsförmåga och nyskapande, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.
2020-12-04
Anställda inom handelsbranschen är oroade över branschens miljöpåverkan och var fjärde anställd vill engagera sig för en mer hållbar utveckling. Det visar rapporten Vägen till hållbar handel som fackförbundet Unionen släpper idag.
2020-11-24
Trots stora framsteg känner många hbtqi-personer oro för att deras sexuella läggning ska ha negativa konsekvenser på karriären. Telia är ett företag som tydligt tagit ton i frågan, bland annat genom att anordna en digital Pride – även i länder där hbtqi-personers rättigheter är ifrågasatta. För det vinner Telia Unionens hbtqi-pris år 2020.
2020-11-18
Trots ökad smittspridning och nya restriktioner återhämtar sig svensk ekonomi under våren 2021. Korttidsarbete med statligt stöd har räddat jobb och arbetslösheten sjunker. Även ökade löner stärker återhämtningen. Det spår Unionen i sin konjunkturprognos som släpps idag.
2020-11-01
I ett historiskt svårt läge har Unionen nått framgång i förhandlingarna och tecknat bästa möjliga avtal för medlemmarna. Avtalet ger Unionens medlemmar mer pengar i plånboken och bättre pensioner genom ökad avsättning till flexpension. Dessutom ska parterna gemensamt ta fram en praktisk handledning med syfte att bidra till ett mer jämställt arbetsliv, genom att motverka missgynnande till följd av föräldraledighet.
2020-10-23
Nu startar slutspurten i avtalsrörelsen 2020. Unionen vrider upp temperaturen med kampanjen ”Jag står upp för schyssta villkor” #jagstårupp.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg