Press

Presstjänsten besvarar medias frågor om Unionen. Vi förmedlar också kontakt till våra talespersoner. För att få bästa möjliga service, ring vår pressjour direkt. Här svarar alltid någon av oss.

Unionens pressjour för journalister

08-504 151 00

Presstjänsten besvarar medias frågor om Unionen. Vi förmedlar också kontakt till våra talespersoner. Unionens växel når du på 08 - 504 150 00. 

Fler kontaktuppgifter hittar du på Unionens pressrum på Via TT.

Shape Created with Sketch.

Unionen är Sveriges största fackförbund och det största tjänstemannafacket i världen med 675 000 medlemmar. Med över 31 000 förtroendevalda på 65 000 arbetsplatser finns förbundet i både industri- och tjänstesektor i de flesta branscher i det privata näringslivet. Förbundet har 26 regionkontor över hela landet.

Mer fakta hittar du här.

För äldre pressmeddelanden se Unionens pressrum på Via TT

Aktuella pressmeddelanden

2021-01-12
Unionen växer med nästan 30 000 medlemmar under år 2020. Aldrig tidigare har förbundet vuxit med så många yrkesverksamma medlemmar under ett år. Nu är över sjuhundratusen personer medlemmar i Sveriges största fackförbund.
2020-12-14
Pandemin snabbar på digitaliseringen på arbetsmarknaden och förändrar förutsättningarna för många jobb. Här är listan över de tjänstemannayrken som kommer att påverkas mest av automatisering de kommande fem åren.
2020-12-10
Liselott Karlsson, Altia Sweden, Klubbstyrelsen StrongPoint och Klubbstyrelsen Paradox utses till Årets Jobbhjältar 2020 av Unionen. - Årets vinnare har verkligen uträttat fackliga stordåd och visat prov på engagemang, samarbetsförmåga och nyskapande, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.
2020-12-04
Anställda inom handelsbranschen är oroade över branschens miljöpåverkan och var fjärde anställd vill engagera sig för en mer hållbar utveckling. Det visar rapporten Vägen till hållbar handel som fackförbundet Unionen släpper idag.
2020-11-24
Trots stora framsteg känner många hbtqi-personer oro för att deras sexuella läggning ska ha negativa konsekvenser på karriären. Telia är ett företag som tydligt tagit ton i frågan, bland annat genom att anordna en digital Pride – även i länder där hbtqi-personers rättigheter är ifrågasatta. För det vinner Telia Unionens hbtqi-pris år 2020.
2020-11-18
Trots ökad smittspridning och nya restriktioner återhämtar sig svensk ekonomi under våren 2021. Korttidsarbete med statligt stöd har räddat jobb och arbetslösheten sjunker. Även ökade löner stärker återhämtningen. Det spår Unionen i sin konjunkturprognos som släpps idag.
2020-11-01
I ett historiskt svårt läge har Unionen nått framgång i förhandlingarna och tecknat bästa möjliga avtal för medlemmarna. Avtalet ger Unionens medlemmar mer pengar i plånboken och bättre pensioner genom ökad avsättning till flexpension. Dessutom ska parterna gemensamt ta fram en praktisk handledning med syfte att bidra till ett mer jämställt arbetsliv, genom att motverka missgynnande till följd av föräldraledighet.
2020-10-23
Nu startar slutspurten i avtalsrörelsen 2020. Unionen vrider upp temperaturen med kampanjen ”Jag står upp för schyssta villkor” #jagstårupp.
2020-10-20
Idag har Unionen gemensamt med samtliga förbund inom Facken inom industrin avvisat den första hemställan från de opartiska ordförandena (Opo).
2020-10-19
Idag debatterar Unionens ordförande Martin Linder i Dagens Industri att företagen måste ha möjlighet att använda sig av korttidsarbete även under nästa år.
2020-10-01
Med start idag omfattas ytterligare fyra dataspelsföretag i Göteborg av Unionens kollektivavtal. Det är när företagen Zoink, Guru Games och Image & Form fusioneras med Thunderful Development som medarbetarna även får ett efterlängtat kollektivavtal.
2020-09-21
Regeringen vill investera sig ur krisen. Men för att lyckas måste det finnas personer med rätt kompetens som kan göra jobbet. – Risken är stor att vi kommer ha mängder av jobb som få kan utföra - samtidigt som arbetslösheten ökar, säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen om budgetpropositionen 2021.
2020-09-07
Med hjälp av modern AI-teknik och svensk arbetsmarknadsdata har Unionen blickat in i tjänstemännens framtid. – Behovet av kompetensutveckling är enormt, inte minst för kvinnor som dominerar i de yrken som effektiviseras bort, säger Katarina Lundahl, chefsekonom Unionen.
2020-09-01
Hela 7 av 10 uppger att de behöver uppdatera sina kompetenser inom de närmsta två åren för att vara fortsatt attraktiva på arbetsmarknaden. Samtidigt sjunker andelen som genomfört någon slags kompetensutveckling med sex procentenheter jämfört med föregående år. Det visar Unionens kompetensundersökning 2020.
2020-06-24
Unionen rekryterar författaren och skribenten Kawa Zolfagary till tjänsten som pressekreterare. Kawa kommer närmast från Prime PR och har en bakgrund från fackförbundet Kommunal. Han har utsetts till en av framtidens mäktigaste opinionsbildare av TCO.
2020-06-17
Coronakrisen har drabbat egenföretagare hårt. Sex av tio egenföretagare har tappat en tredjedel eller mer av intäkterna och lika många har tvingats sänka, eller ställa in, löneutbetalningen till sig själv. Det visar en ny undersökning som Unionen gjort.
2020-06-03
Spelutvecklaren Paradox Interactive med huvudkontor i Stockholm tecknar kollektivavtal med Unionen och Sveriges Ingenjörer för sina anställda i Sverige. Unionen, vars fackklubb på Paradox har drivit frågan, välkomnar att företaget som representant för en expansiv bransch värnar tryggheten på den svenska arbetsmarknaden.
2020-05-26
Unionens tidigare samhällspolitiske chef som bedragit förbundet på 1,9 miljoner kronor har dömts att betala tillbaka hela summan, samt omkostnader i den rättsliga processen: sammanlagt 2,4 miljoner kronor.
2020-05-13
Coronavirusets effekter blir långvariga för svensk ekonomi. Under 2020 faller Sveriges BNP med 7,5 procent och arbetslösheten når en topp på 12 procent i höst. Det spår Unionens konjunkturprognos som släpps idag.

Lägg till ny kommentar

Hjälpte informationen på denna sida dig?