Fysiska kurser
Fyll på med kunskap, utöka ditt nätverk och få ny energi! Kurserna ger dig den kompetens du behöver för att du ska känna dig stark i ditt förtroendeuppdrag
Fyll på med kunskap, utöka ditt nätverk och få ny energi! Kurserna ger dig den kompetens du behöver för att du ska känna dig stark i ditt förtroendeuppdrag
Vi ställer in höstens fysiska kurser och aktiviteter för att fokusera på rådgivning och förhandling , och bidra till minskad smittspridning av covid-19. E-kurser och korta Mikrokurser genomförs som planerat.
Se till att kompetensutveckla dig i ditt uppdrag. För dig som är ny finns våra grundkurser. När du har varit igång ett tag och kanske får nya uppdrag går du vidare med någon av Unionens fortsättnings- och fördjupningskurser. Kontakta ditt regionkontor om du vill ha hjälp att planera din kompetensutveckling .
Längre ner på sidan hittar du kurser för dig som har ett nationellt eller regionalt uppdrag.
Kursbeskrivning och anmälan till kurserna på grund- och fortsättningsnivå hittar du på unionen.se/kurser-och-aktiviteter.
När du börjar bli mer erfaren i rollen som förtroendevald och vill fylla på med ytterligare kunskaper erbjuder vi fördjupningskurser. Våra fördjupningskurser nedan erbjuds en eller ett par gånger per år. Kursbeskrivning finner du under respektive flik nedan. Om anmälan till kursen är öppen hittar du den på unionen.se/kurser-och-aktiviteter
Juridik på universitetsnivå.
Fristående universitetskurs i grundläggande arbetsrätt med genomgång av reglerna för den individuella och den kollektiva arbetsrätten. Kursen vänder sig i första hand till dig som är klubbordförande och ger dig både redskap och kunskaper för att bättre kunna företräda förbundets medlemmar i det moderna arbetslivet.
Studierna genomförs som seminarier med inläsningsperioder emellan. Du genomför ett självständigt arbete, enskilt eller i grupp där uppgifterna består av verklighetsbaserade fall. I kursen ingår även att skriva en uppsats.
Unionen erbjuder kursen i samarbete med TCO och Stockholms universitet och är en högskolekurs om 15 hp.
Ur Innehållet
Förkunskaper
Unionens grund- och påbyggnadskurser eller kunna visa på motsvarande kunskap. Vi har väldigt många sökande till kursen och vill därför att du motiverar din ansökan.
Målgrupp
Ordförande och vice ordförande I klubbstyrelse
Kursen erbjuds en gång varje år.
Om anmälan till kursen är öppen kan du hitta den på unionen.se/kurser-och-aktiviteter
Arbetsmiljö på universitetsnivå
Fristående universitetskurs med fokus på grundläggande teorier och begrepp som behandlar sambanden mellan arbetsmiljö och hälsa. Deltagarna får en fördjupning inom forskning som hjälper dem att bättre tolka och förstå olika arbetsmiljöer och hur de påverkar oss. I fokus står den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, men mycket av kursinnehållet har stor relevans även för fysiska arbetsmiljöfrågor.
Under hela kursen kommer vi att arbeta med praktiska övningar och exempel som utgår från kursdeltagarnas egna erfarenheter. Deltagarna skriver också ett mindre arbete där de analyserar den egna praktiken med hjälp av de teoretiska redskap som kursen gett. Unionen erbjuder kursen i samarbete med TCO och Stockholms universitet, och är en högskolekurs på 7,5 hp.
Läs mer information om kursen på: tco.se/fackligaakademin
Ur innehållet
Förkunskaper
Grundkurs i arbetsmiljö (BAM) och erfarenhet från rollen som
arbetsmiljöombud
.
Målgrupp
Arbetsmiljöombud
Kursen erbjuds en gång varje år.
Om anmälan till kursen är öppen kan du hitta den på unionen.se/kurser-och-aktiviteter
Utveckla ditt fackliga ledarskap!
Fokus för Unionens ledarskapsprogram är att stärka dig i din roll som ledare och förtroendevald . Du får möjlighet att utveckla din kompetens att leda och engagera medlemmar och förtroendevalda. Programmet består av tre huvudblock med fysiska träffar med teori, praktik och kvällsarbete. Inför träffarna får du obligatoriska uppgifter och övningar att arbeta med på distans via webb.
Träffarna omfattar vardera 1,5 dag inklusive kvällsarbete. Hemuppgifterna beräknas ta cirka fyra timmar per block och handlar om självskattning, e-moduler, filmer, inläsningsmaterial, kunskapstester och egna reflektioner.
Programmet genomför Unionen i samarbete med Mercuri International.
Ur innehållet
Kursen är f-märkt, vilket innebär att du får gå kursen med bibehållen lön. Meddela din arbetsgivare senast två veckor i förväg. På sidan om praktisk information kan du läsa mer.
Målgrupp
Programmet vänder sig till ordförande och vice ordförande i klubbstyrelsen.
Förkunskaper
Unionens grund- och påbyggnadskurser eller kunna visa på motsvarande kunskap.
Kursen erbjuds en gång varje år.
Om anmälan till kursen är öppen kan du hitta den på unionen.se/kurser-och-aktiviteter.
Unionen erbjuder i samverkan med andra förbund regelbundet kurstillfällen om europeiska företagsråd (den engelska förkortningen EWC-råd).
Samtliga kurser och seminarier ska enligt den nya EWC-lagen bekostas av arbetsgivaren. Det gäller såväl kursavgift som resekostnader. Kurser som arrangeras av facken inom industrin gäller främst EWC-ledamöter på företag inom industrins område men välkomnar i mån av plats också deltagare från andra branscher.
Arbetsgruppen Europeiska företagsråd, EFR, (European Works Council, EWC) består av representanter från Facken inom industrins förbund samt Pappers som på olika sätt arbetar med europeiskt fackligt samarbete på respektive förbundskontor . Gruppens uppdrag är att sätta ihop och utveckla gemensamma EFR-kurser för FI-förbunden. Gruppen genomför ungefär en kurs per år.
Kursen vänder sig till den som är nyvald ledamot i ett europeiskt företagsråd eller som ska förhandla ett avtal om europeiska företagsråd.
Kursinnehåll
Mer information och anmälan hittar du på hemsidan för Facken inom industrin.
European trade union institute (ETUI) ordnar gratis online-kurser för dig som nyligen har blivit eller kommer att bli EWC-representant.
Mer information och anmälan sker på ETUI:s hemsida.
PTK:s utbildningar ger dig som är arbetstagarrepresentant i bolagsstyrelsen kunskap och verktyg för att kunna engagera dig och nå inflytande.
Vi går igenom vad rollen som bolagsstyrelseledamot innebär och hur du kan nå inflytande. Vi besvarar frågor som: Vilka rättigheter och skyldigheter har jag? Vad får jag säga på styrelsens möten? Vad får jag berätta för mina kollegor? Hur kan jag påverka? Har jag rätt till arvode?
PTKs kurser för Bolagsstyrelseledamot
Utbildningen är kostnadsfri och du har rätt till ledighet med bibehållen lön under utbildningstiden.
Under den här tredagarsutbildningen får du den kunskap du behöver för att förstå de ekonomiska diskussioner som förekommer i styrelsearbetet. Vi besvarar frågor som: Vad är en årsredovisning? Vad ska det stå i en förvaltningsberättelse? Vad är ett rörelseresultat? Vad menas med soliditet? Hur vet jag när företaget mår bra?
Utbildningen är kostnadsfri och du har rätt till ledighet med bibehållen lön under utbildningstiden.
PTK och Unionen arrangerar kurser som är anpassade till ditt uppdrag. Du kan bland annat söka till kurser för bolagsstyrelseledamot eller klubbordförande. Läs mer och anmäl dig på PTK:s hemsida.
Unionen är en medlemsstyrd organisation. Du kan engagera dig i Unionens demokratiska organisation på regional eller nationell nivå. Besluten som du då är med och fattar påverkar inte bara den egna arbetsplatsen utan också stora delar av Unionens mål och verksamhet. Här har vi samlat Unionens kursutbud för dig som har ett regionalt eller nationellt uppdrag.
Lär dig tänka som en nationalekonom
Vilka lönenivåer ”tål” egentligen företagen, kommunerna och hela samhällsekonomin? Följa märket eller sifferlösa avtal? Hur ser sambandet ut mellan kön och lön och hur ska man egentligen se på bonusar och vinstdelning?
Fackets roll för den ekonomiska utvecklingen är ett genomgående tema. Du får både en teoretisk kunskapsbas och praktiska exempel som hjälper dig att koppla teorierna till dina egna erfarenheter som facklig företrädare.
Efter utbildningen kommer du att ha en klarare bild av lönebildningens roll för samhällsekonomin.
Du kommer att:
Studierna genomförs som tre tvådagarsseminarier på Bergendal i Sollentuna. (Internat) Däremellan läser deltagarna litteraturen, gör inlämningsuppgifter och genomför två mindre, självständiga, arbeten inriktade mot lönebildningsfrågor.
Samhällsekonomi och fackliga utmaningar anordnas av
TCO
Fackliga Akademi och genomförs i samarbete med enheten för arbetsmarknadskunskap, Institutet för social forskning vid Stockholms universitet.
Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs.
Målgrupp
Förbundsstyrelseledamot, ledamot i en regionstyrelse eller ledamot i en branschdelegation
Kursen erbjuds en gång varje år.
Om anmälan till kursen är öppen kan du hitta den på unionen.se/kurser-och-aktiviteter
TCO och fackens påverkansarbete i eu.
Europaparlamentsvalet är den 26 maj 2019. Där fattas beslut som ofta berör svensk arbetsmarknad. I denna kurs får du följa EU-valet från en facklig synvinkel, både i Bryssel och på hemmaplan.
TCO Fackliga akademi håller i kursen europasamarbetets möjligheter. En kurs för dig som är nyfiken på vad TCO och facken gör i påverkansarbetet i eu, och kanske själv vill bli mer delaktig.
Med studiebesök, diskussioner och gemensamma analyser bygger kursen kunskap om europasamarbetets möjligheter och förutsättningar och om medlemsländernas likheter och särdrag. Och vad allt detta innebär för det fackliga arbetet i praktiken, både här hemma och på europeisk nivå.
Ur innehållet
Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs.
Målgrupp
Förbundsstyrelseledamot, ledamot i en regionstyrelse eller ledamot i en branschdelegation
Kursen erbjuds en gång varje år.
Om anmälan till kursen är öppen kan du hitta den på unionen.se/kurser-och-aktiviteter
Hålls i Stockholm. ** En dag och ett forum för erfarenhetsutbyte, inspiration och diskussion om ditt valberedningsuppdrag. OBS genomförs jämna år.
Vid frågor kontakta ledningssekretariatet@unionen.se
** Kursen är inte f-märkt. Unionen ersätter förlorad arbetsförtjänst.
Hålls i Stockholm. ** Fördjupa dig i ditt uppdrag och få fler verktyg och kunskap hur du kan jobba i ditt uppdrag. OBS genomförs udda år. Vid frågor kontakta ledningssekretariatet@unionen.se
** Kursen är inte f-märkt. Unionen ersätter förlorad arbetsförtjänst.
Kursen vänder sig till dig som är ny som ledamot i en regionstyrelse. ** Kursen ger grundläggande kunskap om Unionens demokrati och styrning samt regionstyrelsen roll och uppdrag.
Ur innehållet
Inga förkunskaper krävs. Vid frågor kontakta ledningssekretariatet@unionen.se
Gå in på unionen.se för anmälan och mer information.
** Kursen är inte f-märkt. Unionen ersätter förlorad arbetsförtjänst.
Hålls i Stockholm. ** Arbeta med din roll som revisor, träffa Unionens auktoriserade revisor och öka din kunskap om ditt uppdrag som revisor.
Vid frågor kontakta ledningssekretariatet@unionen.se
** Kursen är inte f-märkt. Unionen ersätter förlorad arbetsförtjänst.
Genomförs inför varje
avtalsrörelse
.
Vid frågor kontakta postmottagare-avtal-och-politik@unionen.se ***
***Kursen är f-märkt. Unionen ersätter eventuellt förlorad arbetsförtjänst.
Efter överenskommelse. *** Greppa grunderna i hur finansiell information är uppbyggd. Vid frågor kontakta postmottagare-avtal-och-politik@unionen.se
***Kursen är f-märkt. Unionen ersätter eventuellt förlorad arbetsförtjänst.