Skydda din inkomst som egenföretagare – ta ut lön

Många egenföretagare tar ut en låg lön (aktiebolag) alternativt deklarerar en låg inkomst (enskild firma) från företaget. Det kan få negativa konsekvenser om du blir sjuk, vill vara föräldraledig, behöver vabba eller blir arbetslös.

Din inkomst påverkar din ersättning om du exempelvis blir sjuk eller föräldraledig

Det är din sjukpenninggrundande inkomst (SGI) som avgör hur mycket du kan få i ersättning från Försäkringskassan. För dig med aktiebolag är det den lön du tar ut från ditt bolag som ligger till grund för din SGI. För dig som driver enskild firma är det din deklarerade näringsinkomst. 

Inkomst av kapital i form av aktieutdelning från eget aktiebolag eller positiv räntefördelning för dig som driver enskild firma räknas med andra ord inte till din SGI, eftersom sociala avgifter inte tas ut på sådana inkomster.  

Det är därför bra att ta ut lön eller deklarera inkomst – om möjligt –upp till ersättningstaken för bland annat föräldrapenning och sjukpenning.

Din skattade inkomst påverkar fler delar

  • Påverkar avsättningen till din allmänna pension. 

  • Påverkar eventuell ersättning från  a-kassan  (om du är med i en a-kassa) och därmed även eventuell ersättning från Unionens inkomstförsäkring.

  • Kan påverka möjligheten till lägenhetskontrakt eller bolån. Kontakta din bank för att ta reda på vad som gäller för dig gällande eventuellt bolån. 

Ta reda på vilken inkomst du behöver ha för att inte riskera att bli utan ersättning eller få en lägre ersättning och först därefter ta ut eventuell kapitalavkastning från företaget. Inkomsttaket för de olika försäkringarna ändras årligen. 

Har du aktiebolag? Regelbunden månadslön kan ge bättre försäkringsskydd

Om du till exempel tar ut en lägre månadslön under stora delar av året och en större klumpsumma i slutet av året, kan det påverka din rätt till ersättning från Försäkringskassan och a-kassa (om du är med i en a-kassa) negativt. 

Om du har möjlighet är det därför klokt att sprida ut inkomsterna jämnt över året. Annars kan du behöva visa att det rör sig om ett årligt återkommande mönster för att få ett bra försäkringsskydd. Hör av dig till Försäkringskassan och din a-kassa om du har frågor kring detta. 

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg