Aktuellt i avtalsrörelsen

Här hittar du aktuella artiklar och nyheter om Unionens arbete i avtalsrörelsen.

2023-03-29
Avtalsnyhet: Fredag den 31 mars är sista dagen att komma överens med arbetsgivarna om innehållet i nya kollektivavtal i industrin.
2023-03-27
Avtalsnyhet: Samtidigt som vi går in i slutförhandlingar för avtalen inom industrin fortsätter kravväxlingar och förhandlingar även inom övriga avtalsområden. Föregående vecka växlades krav med Fremia - Civilsamhället.
2023-03-24
Avtalsnyhet: Med en vecka kvar av avtalsförhandlingar inom industrins område kom idag fackens svar på opartiska ordförandens förslag.
2023-03-17
Avtalsnyhet: Under veckan som passerat har Unionen växlat krav på avtalsområdena Medieföretagen, Kompetensföretagen, Svensk Handel - Systembolagsanställda, Fremia – Samhall direktanställda tjänstemän, Samhall - anställda i arbetsmarknadspolitiska uppdrag. Läs mer om vilka krav som ställs av Unionen respektive arbetsgivarnas parter.
2023-03-13
Avtalsnyhet: Under veckan som gick träffade Unionen Kompetensföretagen och växlade avtalskrav. De viktigaste kraven presenterar vi här.
2023-03-10
Avtalsnyhet: Det finns nu ett första förslag till hur kommande avtal skulle kunna utformas. Inriktningen är ett treårigt avtal, ett förslag som Unionen säger nej till. Vår utgångspunkt är fortsatt ett ettårigt avtal.
2023-03-07
Avtalsnyhet: Det pågår en avtalsrörelse. Den närmar sig sitt zenit, men det är så tyst. Vad är det egentligen som händer bakom lyckta dörrar? När går vi i mål? Och blir det konflikt?
2023-03-07
Avtalsnyhet: Almega har överraskat i årets avtalsrörelse genom att kräva minskat fackligt inflytande. Förslagen avfärdas av Unionen med motiveringen att resultatet skulle utarma den svenska modellen.
2023-03-07
Avtalsnyhet: Vi läser mer eller mindre dagligen om varsel och hyvlingar inom handeln. Köpkraften minskar och trenden visar att även den tidigare så starka e-handeln minskar. När ekonomin mattas av, vilket är den samlade bilden utifrån aktuella konjunkturanalyser, drabbas handeln först. Men ett tufft läge är inte skäl att sänka Unionens ambitioner att förhandla fram bästa möjliga avtal för medlemmarnas räkning.
2023-03-07
Avtalsnyhet: Svensk industri är fortsatt stark jämfört med viktiga konkurrentländer och därmed finns fortsatt goda skäl att höja löneökningstakten, det visar en ny rapport om det ekonomiska läget från Facken inom industrin, där Unionen ingår.
2023-03-06
Avtalsnyhet: Under veckan som just passerat växlades krav inom avtalsområdena Almega Tjänsteförbunden – Apoteksföretagen, Svensk Handel – Apoteksanställda och TeknikGrossisternas Arbetsgivareförening, TGA. Läs vilka krav som ställdes av parterna.
2023-02-24
Avtalsnyhet: Under veckan som passerat så har ytterligare kravväxlingar genomförts vilket innebär att vi har svart på vitt hur arbetsgivarpartens önskemål ser ut för ca 300 000 av våra medlemmar. Kravväxling har gjorts med Svensk Handel, Almega Tjänsteföretagen, Medieföretagen, Plåt- och Ventföretagen, Föreningen Installatörsföretagen, Maskinentreprenörerna, Måleriföretagen i Sverige, Glasbranschföreningen, Transportföretagen och Motorbranschens arbetsgivarförbund.
2023-02-21
Avtalsnyhet: Under veckan som har gått har Unionen växlat krav med Fastigo, Svensk Scenkonst och Medieföretagen Public Service. Nu vet vi vilka önskemål parterna har gällande framtidens kollektivavtal för ca 225 000 av våra medlemmar.
2023-02-20
Avtalsnyhet: Kravväxlingarna rullar vidare och förra veckan var det dags för Utbildningsföretagen och Almega Tjänsteförbunden - Serviceföretagen.
2023-02-09
Avtalsnyhet: Veckans kravväxlingar har genomförts på avtalsområdena Almega Tjänsteförbunden Utveckling & Tjänster samt Svenska Flygbranschen – Kabinanställda. Se ett axplock av de krav som ställts av såväl Unionen som av motparten.
2023-02-03
Avtalsnyhet: Unionen har nu växlat krav med arbetsgivarens parter på avtalsområden som berör närmare 200 000 medlemmar. Denna vecka har växling skett med Arbetsgivaralliansen – Upplevelse och Kultur & Arbetsgivaralliansen - Ideella och idéburna organisationer samt med Byggföretagen. Se ett axplock av de krav som ställts av såväl Unionen som motparten.
2023-01-30
Avtalsnyhet: Kravväxlingarna rullar på och den 26 januari träffade Unionen Energiföretagens Arbetsgivareförening för att presentera krav inför kommande förhandlingar om nya kollektivavtal.
2023-01-19
Avtalsnyhet: Den 16 januari träffades Unionen och Innovationsföretagen för att presentera önskat innehåll i kommande kollektivavtal.
2023-01-13
Avtalsnyhet: Unionen och TechSverige har växlat krav och därmed startar förhandlingarna om techbranschens framtida kollektivavtal.
2023-01-11
Avtalsnyhet: Ny podcast där förhandlingscheferna Martin Wästfelt och Einar Humlin berättar om avtalsrörelsen.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg