Välj rätt kurs som förtroendevald

Genom att fortlöpande utveckla dig själv i din roll som förtroendevald samt att bygga vidare på din kompetens, så lägger du grunden för att följa med utvecklingen.

Dator och block

Hitta rätt kurs för dig i din roll som förtroendevald

Tag chansen och utveckla dig i uppdraget. Det ger dig kompetens, trygghet och styrka i din roll som förtroendevald . Utgå från dina behov och utmaningar som du står inför när du planerar din fackliga kompetensutveckling .

För dig som är ny i rollen erbjuder vi ett brett utbud av Introduktionskurser för att rusta dig för uppdraget och för dig som hunnit bli lite varm i kläderna har vi ett flertal kurser som fördjupar sig i ett visst ämne eller uppdrag.

Vissa av kurserna kräver förkunskaper medan andra kan du gå när du vill beroende på ditt behov.

Kurser sorterade på uppdrag

Vilket förtroendeuppdrag har du? Här hittar du kursutbudet utifrån ditt uppdrag.

Uppdrag på arbetsplatsen

Uppdrag i regionen

Fördjupningskurser

I samarbete med TCO Fackliga akademi erbjuds fördjupningskurser. Till dessa kurser finns ett begränsat antal platser och därför genomförs en urvalsprocess bland alla sökande.

  • Arbetslivets juridik (15 högskolepoäng)
  • Arbetsmiljö i nya tider (7,5 högskolepoäng)

Facklig tid - så funkar det

Har jag rätt att ägna mig åt mitt förtroendeuppdrag och utbilda mig fackligt på arbetstid? Här kan du läsa om ”facklig tid” och hur den ska hanteras.

Kurser och aktiviteter

Utveckla och fördjupa dina fackliga kunskaper, bli stärkt i ditt uppdrag, delta i en föreläsning eller i ett regionalt möte. Vi presenterar här Unionens utbud av kurser och aktiviteter.

För dig som vill lära dig mer


 

Så funkar facket

Vad är grejen med facket egentligen? Grundtanken? Vad betyder den  svenska modellen  och hur funkar den? Allt det, och mer därtill, ger vi svar på.

Så funkar facket

 

Grundläggande föreningskunskap

Som medlem i Unionen är du medlem i en förening. På Sensus sajt får du grundläggande föreningskunskap och kan dessutom lära dig mer genom att söka bland ett stort urval vanliga termer och begrepp.

Ny i förening

 

Klimatnyfiken
Gå denna e-kurs för att ta första steget till att vara en del av lösningen på klimatkrisen.
I kursen får du lära dig mer om bakgrunden till klimatkrisen och hur vi kan lösa den – tillsammans.

Klimatnyfiken (Grade)

 

Digitala möten

I åtta korta avsnitt får du tips och inspiration att hålla digitala möten. Du får bland annat veta lite om hur du kan synliggöra deltagarna, använda storytelling, ögonkontakt och lyssnandet som redskap. Men också hur du skapar nyfikenhet och tydlighet i dina digitala möten.

Se filmerna: Digitala möten

PTK och Trygghetsöverenskommelsen

Nya regler i lag och huvudavtal gäller från den 1 oktober 2022 och innebär ett ökat behov av samordning mellan de lokala klubbarna och föreningarna inom PTK när det gäller att förhandla turordning. Unionen och PTK lär dig hur de nya reglerna kan tillämpas i praktiken. 

Kurserna är för dig som är förtroendevald och har kollektivavtal med arbetsgivarorganisationer inom Svenskt Näringsliv eller Arbetsgivaralliansen eller Svensk Scenkonst.

Att förhandla turordning (PTK)
LAS, kompetensstöd och omställning (PTK) 

Något som krånglar?

Här får du hjälp med hur du anmäler dig till digitala kurser och här finns också frågor och svar för dig som upplever tekniska problem - eller bara har svårt att välja rätt kurs!

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg