Arbetsmiljöveckan

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla. Under arbetsmiljöveckan vill vi prata lite extra mycket om hur viktigt det är med arbetsmiljöfrågor och framförallt hylla alla arbetsmiljöombud runt om i landet.

Flera personer på bild som firar

Under arbetsmiljöveckan vill vi hylla alla våra fantastiska arbetsmiljöombud!

Din arbetsmiljö är allt det du har runt omkring dig på jobbet: arbetsredskap och maskiner, luften, ljudet och ljuset, hur arbetet är organiserat, det sociala samspelet och hur du trivs på arbetsplatsen. Genom att arbeta förebyggande och systematiskt med arbetsmiljön kan det leda till en bättre arbetsmiljö för alla på arbetsplatsen.

Årets Uppstickare 2021: Jessica Larsson kämpar för bättre arbetsmiljö bland svett och roddmaskiner.

 

Testet "Hälsosamma konflikter"

Vad är hälsosamma konflikter och vad hur kan vi lära oss att hantera dem på ett hälsosamt sätt. Konfliktforskaren Thomas Jordan menar till och med att konflikter kan öppna möjligheter att utvecklas som människa.
Läs mer om konflikter och gör testet

Bli arbetsmiljöombud

Som arbetsmiljöombud (skyddsombud) i Unionen arbetar du för att du och dina arbetskamrater ska må bra av och på jobbet. Du arbetar både med den psykiska såväl som fysiska arbetsmiljön. Du är dessutom chefens bästa stöd i arbetsmiljöarbetet.

Verktyg hos Prevent

Spela Inkludo - för en schysstare arbetsplats

Första steget för att förebygga kränkningar på jobbet är att prata om hur ni vill ha det. Inkludo är framtaget av Prevent utifrån föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö. Efter spelet får ni tips om hur ni kan jobba vidare.

Lyssna på Podden Jobbfika

Undrar du hur konflikter på jobbet kan förebyggas? I ett av avsnitten möter du Helén Carlsson och Laila Araya som pratar om hur konflikter på jobbet kan förebyggas och varför är det är så viktigt att ta tag i dem i tid?

Checklistor

Prevents kostnadsfria checklistor underlättar ditt arbete med att undersöka arbetsmiljön, riskbedöma och följa upp åtgärder.

Ta upp kampen mot krämporna

Har du också gått från ergonomisk stol vid höj- och sänkbart bord till att sitta på en pinnstol vid köksbordet? Hemmajobbandet kan vara en utmaning för kroppen.

Ensam hemma? Håll humöret uppe!

Det kan vara skönt att sitta hemma och få jobba ostört – eller så känns det ensamt. Här är tipsen som förhindrar ensamhet när du jobbar på distans.
Opinion

Betalar jobbet för mitt wi-fi hemma?

När hemmajobbandet är vardag börjar frågorna dyka upp: Vad kan du kräva av chefen? Vem ska stå för wi-fi? Vi reder ut vad du har rätt till när du jobbar hemifrån.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg