”Folk frös på jobbet, vi höjde värmen”

Det var jättekallt på jobbet, framförallt på vinterhalvåret. Så pass att folk hade vinterjackor på sig inomhus ibland. Men arbetsmiljöombudet Jaser Mardini såg till att det blev ändring på den saken.

Jaser Mardini, arbetsmiljöombud och styrelseledamot, Randstad
Jaser Mardini, arbetsmiljöombud och styrelseledamot, Randstad

"Att frysa är absolut en arbetsmiljöfråga." 

Jaser Mardini och hans kollegor gick ofta runt och frös på jobbet på Postnord. Och alla vet att frusna fingrar inte alls är lika flinka.

- Det var jättekallt i lokalen, framförallt på vinterhalvåret. Ja, så pass kallt att folk hade vinterjackor på sig inomhus ibland. I förlängningen är det påfrestande, framförallt om man sitter still och jobbar.

Jaser, som är arbetsmiljöombud , fick till slut nog och lyfte frågan med cheferna.

- Tillsammans fixade vi först extra element och ett rörelseprogram för att få igång blodcirkualtionen. Senare fick vi även lov att höja temperaturen i lokalen.

Jaser Mardini började jobba på uthyrningsföretaget Randstad redan som 18-åring – som ett sätt att komma in på arbetsmarknaden. Han har hela tiden varit utplacerad på Postnord, och gillar jobbet så pass mycket att han fortsätter arbeta där även nu när han pluggar internationell ekonomi på universitetet.

Det var först när pandemin drog igång, och osäkerheten på arbetsmarknaden blev påtaglig, som han gick med i facket – och Unionen-klubben såg direkt Jasers potential.

Folk söker upp mig exempelvis inför löneförhandlingar, eller med kontraktsfrågor

- Klubben bjöd på julbord, och där kom jag i kontakt med flera styrelsemedlemmar, som frågade om jag inte ville vara med i styrelsen. Sedan blev jag arbetsplatsombud , nu sitter jag även i regionstyrelsen i Stockholm.

Jaser är 23 år och alltså ovanligt ung för att inneha dessa positioner, men han säger att det har sina fördelar.

Många tycker det är lättare att prata med mig

- Vi är många unga som jobbar på företaget, och många tycker att det är lättare att komma till mig med sina frågor och funderingar, för jag är som en kompis bland andra. Ja, jag tror att jag klickar med både unga och äldre.

Folk söker upp Jaser exempelvis inför löneförhandlingar, eller med kontraktsfrågor.

- Man kanske är orolig för vad som händer om uppdragsgivaren säger upp sitt kontrakt med Randstad, förlorar man själv då alla timmar? Eller får man plats hos en ny kund?

Ibland får han mer komplicerade juridiska frågor, men Jaser ser sig inte tvungen att sitta på alla svar själv.

- Nej, min erfarenhet och kunskap ökar såklart över tid, men alla i styrelsen är supersnälla och hjälper mig så fort jag har funderingar. Tillsammans sitter de på alla svar. 

Jasers bästa tips

  • Kör bara kör! Alla kunskaper du behöver kan du tillskansa dig på vägen. Inom facket finns många kunniga personer att rådfråga.

Läs fler berättelser från förtroendevalda

Uppdrag gör skillnad. För alla!

Som fackligt ombud får du äran att förbättra och göra skillnad för kollegorna på jobbet. Det är också utvecklande, lärorikt och roligt för dig själv!

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg