Tips för en bättre pension och hur du får koll på den

Arbeta så mycket och länge du kan, betala skatt på dina inkomster och se till att du har tjänstepension från din arbetsgivare. Här får du fler bra tips.

Shape Created with Sketch.

Du kan ta hjälp av gratis och oberoende rådgivning, om du har pågående inbetalningar till tjänstepensionen ITP .

Välkommen på föreläsning om försäkring och pension

Du får veta mer om försäkringar och pension på Unionens kostnadsfria föreläsningar. Du kan också boka Unionens försäkringsföreläsare så kommer vi till din arbetsplats.

Bättre pension

Arbeta så länge du kan

Varje år som du arbetar och betalar skatt avsätts nya pengar till din framtida allmänna pension. Så ju längre du arbetar och betalar skatt, desto mer pengar sätts av och du får därmed bättre pension.

Se till att få tjänstepension

Tjänstepensionen kompletterar den allmänna pensionen och utgör ofta ett rejält tillskott till din pension. Se därför till att arbeta hos en arbetsgivare som betalar en tjänstepension till dig. Det vanliga är att arbetsgivaren gör det genom att ha kollektivavtal .

Håll koll på avgifterna

Se till att betala så låga avgifter som möjligt för ditt pensionssparande – oavsett om det gäller premiepensionen, tjänstepensionen eller det privata sparandet. En procentenhet lägre avgift kan ge upp till 25 procent mer i pension under ett arbetsliv. Jämför till exempel med hur mycket en procentenhet på bolånet påverkar privatekonomin. Med hjälp av  pensionsrådgivning genom PTKs Rådgivningstjänst kan du få en överblick över vad avgifterna kan betyda för din tjänstepension.

Välj och välj bort skydd för dina närstående

Behoven kan vara olika och det viktiga är att du utgår från det som gäller just dig. Det kan till exempel vara bra att ha återbetalningsskydd om du har familj. Att ha återbetalningsskydd för tiden fram till 60-årsåldern behöver inte sänka din pension nämnvärt, men kan vara en trygghet. Fyll på med familjeskydd om din familj behöver mer. Fundera sedan på att ta bort återbetalningsskyddet när behovet försvinner. Det kan till exempel vara i situationer som att barnen "står på egna ben" eller att huset är avbetalt.

Ta hjälp av placeringsrådgivning

Om du har pågående inbetalningar från en arbetsgivare med ITP -avtalet, kan du ta hjälp av gratis och oberoende placeringsrådgivning för din ITP1 och ITPK genom PTK Rådgivningstjänst..

Om du har ITP2 - se upp för lönekapning innan 60 års ålder

Om du har tjänstepensionen ITP2 - vidta åtgärder i tid innan du fyller 60 för att minimera effekterna av så kallad lönekapning. Om du skulle få stora löneökningar efter 60 års ålder kan den innebära att du inte får motsvarande förbättring av pensionen.

Bättre koll på pensionen

Skaffa dig en samlad bild över din framtida pension

Minpension kan du göra din egen pensionsprognos och få en samlad bild av din framtida pension. Där ingår den allmänna pensionen, tjänstepensionen och det eventuella privata sparandet. Du kan göra flera prognoser och se hur mycket pension du beräknas få vid olika pensionsåldrar. Du kan också se hur tjänstepensionen blir om du tar ut den på olika antal år.

Lär dig mer på Unionens informationsträffar

Välkommen att anmäla dig till Unionens informationsträffar om försäkring och pension. Det är gratis informationsträffar med olika innehåll som hjälper dig att få ut mer till din pension och ökar tryggheten.

Bestäm hur engagerad du vill vara

Bestäm hur engagerad du vill vara i tjänstepensionsvalen. Om du inte väljer, är förvalen ändå oftast bra och har låga avgifter. Om du är lite engagerad eller inte engagerad alls, välj en traditionell försäkring.

Om du vill vara mer engagerad, välj en fondförsäkring och följ utvecklingen med jämna mellanrum. Du kan också aktivt se över avgifter i ditt pensionssparande och ta hjälp av PTK Rådgivningstjänst om du har pågående ITP.

Lägg till ny kommentar

Hjälpte informationen på denna sida dig?