Din löneutveckling med Unionens hjälp

Unionens centrala och lokala löneavtal med din arbetsgivare lägger grunden för vilka löneökningar du har rätt till. Lönerådgivning med tips och marknadslöner hjälper dig sen inför ditt eget lönesamtal.

Shape Created with Sketch.

Information om vad som gäller för just din lönerevision hittar du i det löneavtal som gäller på din arbetsplats.

Hitta ditt löneavtal i vår lista.
Eller logga in och få  en direktlänk till rätt avtal.

Utgångspunkten för din lön finns i ditt anställningsavtal. Där sätts den lönenivå där du startar din löneutveckling .

Din rätt till löneökning bestäms i centrala löneavtal

Grunden för din löneutveckling finns i ditt centrala löneavtal . Det centrala löneavtalet ser till att du genom löneökningar får nytta av den ekonomiska utveckling som sker i företaget. I avtalet står det hur ofta och hur mycket din arbetsgivare totalt måste höja lönerna och på vilka grunder lönerna ska sättas. Din individuella löneökning diskuterar eller förhandlar du själv med din chef.

Lokala löneavtal med klubben kan innebära mer möjligheter

Lokala löneavtal förhandlas fram av kunniga och utbildade förtroendevalda. De är ytterligare ett trappsteg som kan hjälpa dig på vägen mot den lön du vill ha. Unionens klubb bevakar att arbetsgivaren följer det centrala löneavtalet, att lönerna sätts på sakliga grunder och att ingen diskriminering sker. Ofta förhandlar klubben fram ytterligare löneutrymme , som kan läggas på individuella löneökningar.

Lönerådgivning från Unionen ger dig stöd

Ett sätt för dig att förbättra dina chanser att få den lön du önskar är att ta hjälp av Unionens lönerådgivning . Kontakta din klubb eller Unionen om hur du på bästa sätt förbereder dig inför din löneförhandling eller ditt lönesamtal. Du kan få konkreta tips på hur du lägger upp dialogen med din chef, men också fakta i form av till exempel lönestatistik och information om marknadslöner.

I din egen löneförhandling eller genom ditt eget lönesamtal lyckas du förhoppningsvis sen få den lön du satt som mål.

Lägg till ny kommentar

Hjälpte informationen på denna sida dig?