Avtalet gäller 2020-11-01* – 2023-03-31
Unionen har nu tecknat ett nytt avtal för din bransch som kommer att gälla under 29 månader fram till och med 2023-03-31. Genom avtalet får du som medlem bland annat en bra grund för fortsatt och nya avsättningar till systemet för deltidspension (flexpension). Läs mer nedan.
* Under våren 2020 påverkades Sverige likväl som övriga världen tydligt av Coronapandemin och den osäkerhet som pandemin medförde. Avtalsparterna fattade med det i bakgrunden beslut om att skjuta fram avtalsförhandlingarna och förlängde kollektivavtalen med sju månader. Förlängningen innebär att avtalet fortsatt gälla med samma lydelse och innehåll.
Lön
Den lokala löneprocessen
Löneavtalet är ett processlöneavtal och tar fasta på att en lokal process om lönerna ska genomföras. I processen ingår bl.a. att överlägga om förutsättningarna för den lokala lönebildningen genom att diskutera de ekonomiska förutsättningarna, den övergripande lönestrukturen och framtida kompetensbehovet i företaget. Överenskommelse ska träffas mellan företaget och Unionenklubben om kriterierna för lönesättningen.
och
Både utvecklingssamtalet och lönesamtalet ska hållas årligen mellan den lönesättande chefen och tjänstemannen. Dialogen mellan chef och medarbetare bör behandla aktuella arbetsuppgifter, arbetssituationen, utvecklingsmöjligheter, kompetenskrav och uppnådda resultat i förhållande till satta mål med koppling till individuell löneutveckling.
Löneökningar
Om de lokala parterna trots intentionerna i detta löneavtal inte kan enas om lönerna för avtalsperioden, ökas lönesumman för de Unionenmedlemmar vid företaget som omfattas av lönerevisionen med:
- 2,8 procent per 2020-11-01
- 2,2 procent per 2022-04-01
Lokala parter kan träffa överenskommelse om annat lönerevisionsdatum.
Lägsta löneökning och
Om de lokala parterna inte kommer överens om annat, ska lägsta löneökning vara:
- 239 kronor per 2020-11-01
- 188 kronor per 2022-04-01
Lägsta månadslöner
Efter lönerevisionen ska månadslönen för heltidsanställd tjänsteman som fyllt 18 år uppgå till lägst:
- 18 935 kronor per 2020-11-01
- 19 351 kronor per 2022-04-01
För tjänsteman med ett års sammanhängande anställningstid i företaget ska månadslönen uppgå till lägst 20 136 respektive 20 579 kronor efter genomförda lönerevisioner.
Motverka osakliga och diskriminerande löneskillnader
Inför förhandlingar om löner ska de lokala parterna enligt löneavtalet analysera om det förekommer osakliga och diskriminerande löneskillnader för Unionens medlemmar. Framgår det av denna analys att osakliga skillnader finns i företaget ska dessa justeras.
Deltidspension/Flexpension
Överenskommelse har träffats om att utöka avsättningarna till tjänstepensionen inom ramen för deltidspension. Från den 1 november 2020 gör arbetsgivaren en kompletterande avsättning till på ytterligare 0,4 procent till individens tjänstepension. Det nya sammanlagda värdet av individens kompletterande avsättningar blir därmed 2,2 procent.
Åldersgränser
Avtalet har anpassats utifrån de lagändringar som har gjorts avseende anställningsskydd, socialförsäkringar och pensioner för att bidra till ett längre arbetsliv.
Förändringar i (1982:80), LAS, om åldersgränser trädde i kraft den 1 januari 2020. Lagändringarna innebär bland annat att en arbetstagare har rätt att kvarstå i anställning t.o.m. utgången av den månad då man fyller 68 år (69 år fr.o.m. den 1 januari 2023). Rätten att kvarstå i anställning är tvingande och gäller oavsett vad som står i kollektivavtalet. Resterande regler kring åldersgränserna i LAS är dispositiva vilket innebär att parterna kan göra avsteg från dessa i kollektivavtal.
Nyheterna i avtalet rörande åldersgränser är följande:
Regeln om att en anställning per automatik upphör vid en viss ålder är borttagen. Istället har en ny reglering införts i avtalet som innebär att arbetsgivaren eller tjänstemannen med en skriftlig underrättelse kan avbryta anställningen tidigast vid utgången av den månad som tjänstemannen fyller 68 år (från den 1 januari 2023, 69 år). En sådan skriftlig underrättelse ska lämnas minst 2 månader i förväg. Lämnas skriftlig underrättelse vid en senare tidpunkt upphör anställningen två månader efter det att underrättelsen lämnats.
Regeln om en månads ömsesidig för tjänsteman som fyllt 67 år eller tjänsteman som anställs vid företaget efter att ha fyllt 65 år har tagits bort.
Regeln om att tjänsteman som har fyllt 60 år vid anställningen kan komma överens med arbetsgivaren om att inte ha rätt till sjuklön från och med den 15:e kalenderdagen i sjuklöneperioden har tagits bort. Det är bara i det fall en tjänsteman har fyllt 65 år vid anställningen som tjänstemannen behöver träffa en särskild överenskommelse med arbetsgivaren för att ha rätt till sjuklön från och med den 15:e kalenderdagen.
Regeln om när det är möjligt att komma överens om anställningsvillkor som avviker från avtalet om allmänna anställningsvillkor har ändrats. För tjänsteman som har fyllt 68 år (från den 1 januari 2023, 69 år) eller tjänsteman som har fyllt 65 år vid anställningen kan tjänstemannen med arbetsgivaren komma överens om anställningsvillkor som avviker från avtalet.
Överenskommelse om ersättning för veckovila
Veckoviloöverenskommelsen har förenklats och det är nu möjligt för lokala parter att komma överens om att brott mot veckovilan kan ersättas på annat sätt än enligt det centrala avtalets reglering
Varje veckoviloavbrott ska kompenseras med både en ersättning till tjänstemannen med en procent av månadslönen och en halv betald ledig dag.
Vid fler än tio veckoviloavbrott under ett kalenderår ska tjänstemannen kompenseras med både en ersättning med en procent av månadslönen och en hel betald ledig dag.
Sammanfallande intjänande- och semesterår
Arbetsgivare har rätt att göra avräkning från eller lön vid anställningens upphörande i det fall sammanfallande intjänande- och tillämpas och tjänstemannen erhållit fler betalda semesterdagar än intjänade.
Arbetstid
Överenskommelserna om reducerad veckoarbetstid vid tvåskift, treskift och underjordsarbete är nu infogade i arbetstidsavtalet.
Partsgemensamma arbetsgrupper
Arbetsmiljö
Unionen och IKEM är överens om att se över och uppdatera avtalet om riktlinjer för arbetsmiljöfrågor. Unionen ser behov av att arbetsmiljöavtalet utvecklas utifrån föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö och att avtalet bättre beskriver de lokala partens samverkan.
och kompetensförsörjning
Unionen och IKEM är överens om att se över och utveckla avtalet om kompetensutveckling i företagen då det systematiska kompetensutvecklingsarbetet behöver utvecklas på arbetsplatserna i samverkan mellan de lokala parterna.
Gemensam vägledning avseende facklig tid
Unionen och IKEM kommer att ta fram en gemensam handledning avseende förtroendemannalagens tillämpning som stödjer de förtroendevalda.
Tillämpningsanvisningar till livsarbetstidsmodellen
Unionen och IKEM kommer att se över möjligheten att uppdatera den partsgemensamma tillämpningsanvisningen gällande livsarbetstid.
Övergripande arbetsgrupper för samtliga industrins avtalsområden
Jämställdhet
För att motverka missgynnande till följd av föräldraledighet och öka möjligheterna till ett mer jämställt arbetsliv ska parterna gemensamt ska ta fram en praktisk handledning till lokala parter rörande frågor kopplat till föräldraledighet.
Arbetsmiljö
Två viktiga uppdrag kring arbetsmiljö har getts till industrins partsgemensamma arbetsmiljögrupp. Gruppen ska utreda och föreslå åtgärder för att säkerställa och stärka arbetet med dels arbetsanpassning- och rehabiliteringsverksamheten, och dels inom området säkerhetskultur och introduktion om arbetsmiljörisker.
Vad gäller för mig som har klubb på arbetsplatsen
För dig som har Unionenklubb, hanterar de alla förhandlingar och typer av inflytandefrågor på arbetsplatsen. Det är klubben som förhandlar om lön och de eventuella lokala avtal som kan finnas på respektive arbetsplats. Det bästa sättet att påverka klubbens arbete är att delta på de medlemsmöten som klubben arrangerar.
Vad gäller för mig som saknar klubb på arbetsplatsen
En egen Unionenklubb är det bästa sättet att få vara med och påverka på arbetsplatsen. Ni får exempelvis möjlighet att medverka och påverka vid förhandlingar, koll på framtidsplaner, och kan bidra med idéer och förslag på förändringar och förbättringar i verksamheten. Med klubb på arbetsplatsen väljer medlemmarna vilka som ska vara deras företrädare. De som har valts kallas förtroendevalda.
På de arbetsplatser där det inte finns Unionenklubb eller med förhandlingsmandat är arbetsgivaren skyldig att förhandla med Unionens i det fall regionkontoret begär förhandling om lönerevisionen för Unionens medlemmar.
Om arbetsgivaren vill träffa överenskommelse om ett annat lönerevisionsdatum eller en lägre löneökningsnivå för Unionens medlemmar än löneavtalets är arbetsgivaren skyldig att begära förhandling med Unionens regionkontor. Arbetsgivaren behöver även visa att en överenskommelse träffats med Unionens regionkontor.
Arbetsgivaren ska sätta nya löner i enlighet med löneavtalet. Om du har frågor eller behöver råd och stöd angående detta kan du kontakta ditt regionkontor eller Unionens medlemsservice på 0770 -870 870.
Avtal klart - "märket" är satt
2020-11-01: Nu har Unionen tecknat nytt avtal inom industrin där IKEM - Innovations- och Kemiarbetsgivarna ingår.
Nu har vi nytt avtal på plats som skapar förutsättningar för stabilitet och långsiktighet och ger Unionens medlemmar mer pengar i plånboken och bättre pensioner genom utökad avsättning till deltids/flexpension.
Det totala avtalsvärdet är 5,4 procent under 29 månader (1 november 2020 - 31 mars 2023) varav 0,4 procent avsätts till deltids/flexpension.
Avtalet innehåller två revisionstillfällen varav det första är från och med 1 november 2020.
Ett steg mot ett mer jämställt arbetsliv har tagits genom att en partsgemensam praktisk handledning ska tas fram med syfte att motverka missgynnande till följd av föräldraledighet.
Mer information kommer inom några dagar.
Avtalet IKEM Innovations- och kemiarbetsgivarna förlängs 2020-04-01 – 2020-10-31
I december påbörjades avtalsförhandlingarna genom att Unionen tillsammans med övriga fackförbund inom industrin växlade avtalskrav med industrins arbetsgivarorganisationer. Sedan dess har vi förhandlat med målsättningen att få ett nytt avtal på plats senast den 1 april 2020.
I mars blev Coronapandemins påverkan på Sverige likväl som på övriga världen tydlig, vilket innebär att de förutsättningar vi gick in i avtalsförhandlingarna med förändrades på ett sätt som varit omöjligt att förutse.
Med anledning av situationen har Unionen, tillsammans med övriga parter inom Industrin, valt att flytta fram avtalsförhandlingarna till i höst och prolongera befintliga avtal till och med den 31 oktober 2020. Prolongering innebär att avtalen förlängs, det vill säga avtalen behåller sin nuvarande lydelse och innehåll till och med den 31 oktober.
Unionen och övriga parter inom industrin bedömer inte att det är möjligt att i dagsläget ingå sedvanliga avtal. Att flytta fram avtalsförhandlingarna och prolongera avtalen är det mest ansvarsfulla att göra med tanke på det ostabila och svåra läge Sverige och världen befinner sig i just nu.
Överenskommelsen mellan parterna inom Industrin väntas bli norm för övriga parter på svensk arbetsmarknad, vilket innebär att även övriga kollektivavtal förväntas förlängas på samma sätt.
Fortsatta förhandlingar inleds under oktober månad med avsikt att träffa nya avtal senast sista oktober 2020. De avtalskrav som Unionen ställt om löneökningar, fortsatta avsättningar till delpension samt åtgärder för att stärka arbetsmiljön och jämställdhet står kvar.
Löneökningar
Prolongeringen innebär att det ännu inte finns några centralt avtalade löneökningar för 2020. Detta betyder att lönerevision först kan bli aktuell efter att nya avtal har träffats.
Centralt avtal om korttidsarbete
Regeringen har under mars vidtagit ett antal åtgärder för att, i den uppkomna situationen, stötta företag ekonomiskt och på sätt rädda anställningstillfällen. En av åtgärderna är att snabbt införa nya kompletterande regler om stöd vid korttidsarbete. Unionen har under mars tecknat ett centralt avtal som möjliggör för Unionenklubbar och arbetsgivare att träffa avtal om korttidsarbete. Detta för att säkerställa att regeringens stöd når ut till, och möjliggör, för ekonomiskt utsatta företag att behålla sina anställda och den kompetens som är nödvändig för en återhämtning efter Coronapandemin.
Läs mer om korttidsarbete.
Om du har frågor eller behöver råd och stöd angående detta ska du i första hand kontakta din Unionenklubb. Har du ingen klubb kan du kontakta Unionens medlemsservice.