Facklig tid
Har jag rätt att ägna mig åt mitt förtroendeuppdrag och utbilda mig fackligt på arbetstid? Här guidar vi dig i det som kallas ”facklig tid” och hur den ska hanteras.
Har jag rätt att ägna mig åt mitt förtroendeuppdrag och utbilda mig fackligt på arbetstid? Här guidar vi dig i det som kallas ”facklig tid” och hur den ska hanteras.
De flesta förtroendevalda har ordinarie arbetsuppgifter vid sidan om sitt fackliga förtroendeuppdrag . Men finns det kollektivavtal på arbetsplatsen har du rätt att utföra ditt fackliga uppdrag under arbetstid.
Både du som förtroendevald och arbetsgivaren tjänar på att det är tydligt vad facklig tid är och hur den ska hanteras. Då slipper ni lägga onödig tid och energi att fundera över det i den dagliga verksamheten.
Förtroendemannalagen gäller på din arbetsplats förutsatt att ni har kollektivavtal , att du är vald av medlemmarna och att klubbstyrelsen anmält uppdraget till arbetsgivaren.
Det är Förtroendemannalagen, FML, som ger dig som förtroendevald rätt till facklig tid.
Du har rätt att ägna dig åt ditt uppdrag på betald arbetstid så länge det rör facklig verksamhet på den egna arbetsplatsen. Det kan till exempel handla om förberedelse och genomförande av förhandlingar eller gå kurser som har direkt betydelse för just ditt uppdrag. Du ska även kunna ägna dig åt löpande fackligt arbete.
Tiden får inte vara mer omfattande än vad som är skäligt och måste ställas i proportion till förhållandena på arbetsplatsen, till exempel storlek och antalet medlemmar.
Behovet av att kunna utföra förtroendeuppdraget behöver vägas mot arbetsgivarens intressen av att hålla verksamheten igång. Både omfattning och förläggning ska bestämmas efter överläggning mellan arbetsgivare och Unionens klubb och måste avgöras från arbetsplats till arbetsplats.
Underrätta arbetsgivaren i god tid (minst 14 dagar) före kursens början.
Oförutsedda händer kan alltid inträffa men genom att planera för facklig tid kommer ni långt. Anmäl att du ska gå en facklig kurs så tidigt som möjligt och kommunicera er planerade verksamhet, såsom styrelsemöten och medlemsmöten med arbetsgivaren. Då kan arbetsgivaren planera för frånvaron och ni kan även tillsammans skapa goda förutsättningar och former för det fackliga arbetet på arbetsplatsen. Läs mer om F-märkt kurs.
Saknas det förtroendevalda på arbetsplatsen är det Unionens regionkontor som är lokal part. Det är därför både smidigt och till stor nytta för såväl medlemmar som arbetsgivare att det finns förtroendevalda som känner arbetsplatsen väl!