Sammanfallande intjänandeår och semesterår

Om en arbetsplats använder sammanfallande intjänandeår och semesterår tjänar du in din semesterlön samma år som du tar ut den genom betalda semesterdagar.

Semesterlönen blir som ett förskott du betalar av

Det normala är att du tjänar in din rätt till betalda semesterdagar, det vill säga din semesterlön  året innan du tar ut dem. Året när du tjänar in dina betalda semesterdagar kallas intjänandeår . Ett semesterår löper normalt från 1 april ena året till den 31 mars det nästkommande året.

Om intjänandeåret och semesteråret däremot sammanfaller, så ska de betalda semesterdagar som du får i början av semesteråret ses som ett förskott.

Du betalar av de semesterdagarna successivt genom att tjäna in betalda semesterdagar vart efter din anställning pågår under semesteråret. Om du är anställd under hela semesteråret så tjänar du in samtliga semesterdagar som du tagit ut i början av semesteråret.

Som nyanställd har du under det första semesteråret rätt till semesterledighet med semesterlön i proportion till antalet anställningsdagar som återstår av semesteråret. Därutöver kan du komma  överens  med din arbetsgivare om förskottssemester.

För nästa semesterår har du sedan rätt till full betald semester. Du får då tillgång till dina betalda semesterdagar innan de ännu har tjänats in. 

Om du fått för mycket utbetalad semester när din anställning avslutas kan arbetsgivaren i vissa fall ha rätt att kräva återbetalning. Det beror på vad som då gäller enligt tillämpligt kollektivavtal eller vad som annars kan ha överenskommits.

Om det finns kollektivavtal så är det vanligt avräkning av  skulden görs mot såväl semesterersättning som lön.  Avräkning får dock inte ske om du till exempel blir uppsagd på grund av arbetsbrist . Du behöver titta i ditt kollektivavtal för att veta vad som gäller vid avräkning.

Allt du behöver veta om semester

Dags att koppla bort jobbet och ladda batterierna? Om du har frågor och funderingar om semester har du kommit rätt. Här hittar du tips, råd, stöd och kan räkna ut både semesterlön och semesterdagar.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg