Räkna ut avdrag om du tar ut obetald semester

Om du tar ut obetalda semesterdagar kommer arbetsgivaren att göra ett löneavdrag för dessa från din månadslön. Här får du hjälp att räkna ut avdraget.

Regler för beräkning av avdrag för obetald semester

Om du omfattas av kollektivavtal så finns det regler för hur avdraget beräknas. Du kan ta hjälp av den här beräkningsfunktionen för att få reda på hur stort avdraget blir.

Samma regler används ofta även om du inte omfattas av kollektivavtal. Det betyder att även du kan använda beräkningsfunktionen. Det kan finnas andra sätt att räkna på, men avdraget ska då motsvara den lön du skulle ha haft för de dagar du tagit ut semester.

Om du tar ut förskottssemester

Istället för löneavdrag kan en del arbetsgivare använda sig av förskottssemester. Förskottssemester innebär att din arbetsgivare inte gör något löneavdrag när du tar ut din obetalda semester. Istället får du en skuld till arbetsgivaren som du har skyldighet att betala om du slutar inom 5 år. Skulden motsvarar det löneavdrag som skulle ha gjorts.

Om du vill räkna ut skulden kan du använda den här beräkningsfunktionen, men fyll i den månadslön du hade när du tog ut förskottssemestern.

Avdrag för obetald semester

Här kan du beräkna vad ditt löneavdrag blir om du tar ut obetalda semesterdagar.

Fast lön samt eventuella fasta lönetillägg.
Antal obetalda semesterdagar som du vill beräkna ditt löneavdrag på

Allt du behöver veta om semester

Dags att koppla bort jobbet och ladda batterierna? Om du har frågor och funderingar om semester har du kommit rätt. Här hittar du tips, råd, stöd och kan räkna ut både semesterlön och semesterdagar.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg