Arbetslös – på väg mot ny sysselsättning
Här hittar du en checklista med vad du behöver göra när du blivit arbetslös. Du får vägledning och stöd i din situation här och nu men också hjälp att hitta rätt på din väg mot en ny sysselsättning.
Här hittar du en checklista med vad du behöver göra när du blivit arbetslös. Du får vägledning och stöd i din situation här och nu men också hjälp att hitta rätt på din väg mot en ny sysselsättning.
Här har vi samlat det du själv behöver göra och tänka på innan uppsägningstiden gått ut och när du blivit arbetslös.
Även under uppsägningstiden finns det vissa saker du själv behöver göra och tänka på.
Meddela din rätt till återanställning
Har du blivit uppsagd på grund av
arbetsbrist
kan du ha rätt till förtur till en ny tjänst om din arbetsgivare har för avsikt att nyanställa. Det kallas
företrädesrätt
till återanställning och du måste skriftligt anmäla och därmed aktivera din företrädesrätt. För att ha rätt till återanställning krävs vissa villkor. Läs om villkoren och hur du anmäler din företrädesrätt till återanställning
Är du engagerad i en näringsverksamhet? Ta reda på om du betraktas som företagare
Om du på något sätt är engagerad i en näringsverksamhet som du personligen utför arbete i och har ett väsentligt inflytande över kan du betraktas som företagare enligt arbetslöshetsförsäkringen och då kan din a-kassa behöva fler underlag. Gäller till exempel dig som har styrelseuppdrag, del i familjeföretag eller är uppdragstagare men fakturerar via annat bolag. Hos Unionens a-kassa hittar du mer information om reglerna
Be om tjänstgöringsbetyg
Be om tjänstgöringsbetyg med vitsord. Har din arbetsgivare
kollektivavtal
har du rätt till tjänstgöringsbetyg. Läs mer om tjänstgöringsbetyg
Ansök till ditt
trygghetsråd
för hjälp och rådgivning
Om du blivit uppsagd och din arbetsgivare har kollektivavtal har du rätt att få hjälp av ett trygghetsråd som ger dig råd och stöd på vägen mot ett nytt jobb. Du kan också ha rätt till extra ersättning därifrån. Vilket trygghetsråd du tillhör beror på vilket kollektivavtal din arbetsgivare har. De flesta av Unionens medlemmar med kollektivavtal tillhör Trygghetsrådet (TRR), men fråga din arbetsgivare vilket trygghetsråd du omfattas av och gå till trygghetsrådets hemsida och gör din ansökan. Både din arbetsgivare och du behöver göra en ansökan. Mer om vilket trygghetsråd som gäller för dig
När uppsägningstiden har gått ut, det vill säga från och med din första dag som arbetslös, behöver du gå igenom följande steg.
Uppdatera dina uppgifter hos oss
Logga in och "Avsluta anställning". Fyll i eller korrigera datumet för din första dag som arbetslös. När vi vet att du är arbetslös kan vi ge dig rätt stöd i din nya situation. Passa på att uppdatera dina kontaktuppgifter och se till att du har registrerat en privat e-postadress och mobilnummer som vi kan nå dig på.
Begär ett arbetsgivarintyg från din arbetsgivare
A-kassan
behöver ett arbetsgivarintyg från din arbetsgivare. Du ber själv om arbetsgivarintyg från din arbetsgivare och har du frågor om arbetsgivarintyget kontaktar du i första hand arbetsgivaren direkt. På webbsidan Arbetsgivarintyg.nu får du hjälp att tipsa arbetsgivaren att fylla i ett arbetsgivarintyg åt dig. När det är ifyllt skickas det automatiskt till din a-kassa.
Skriv in dig på Arbetsförmedlingen
Din första dag som arbetslös behöver du skriva in dig på Arbetsförmedlingens hemsida. Det behövs bland annat för att kunna få ersättning från a-kassan från första dagen och för att du inte ska riskera att få sänkt sjukpenninggrundande inkomst (SGI) hos Försäkringskassan. Skriv in dig på Arbetsförmedlingens webbplats
Ansök om a-kassa
Är du medlem i en a-kassa och uppfyller deras villkor kan du få arbetslöshetsersättning i samband med att anställningen upphör. Vänd dig till din a-kassa och ansök om ersättning. Fackförbundet Unionen och Unionens a-kassa är olika organisationer med skilda medlemskap. För frågor om arbetslöshetsförsäkringen kontaktar du din a-kassa. Är du medlem i Unionens A-kassa kontaktar du dem här.
Ansök om ersättning från Unionens inkomstförsäkring
Är du med i en a-kassa och uppfyller villkoren i övrigt för Unionens inkomstförsäkring kan du ansöka om ersättning.
Kontrollera att du får din
semesterersättning
Semesterersättning är lön du får för semesterdagar som du inte tagit ut när du slutar en anställning. Kontrollera att semesterersättningen är rätt uträknad och att inget avdrag görs för förskottssemester. Eventuell innestående semesterersättning ska betalas ut senast en månad efter att anställningen upphört.
Se över ditt försäkringsskydd
Se över ditt försäkringsskydd när du inte har någon anställning längre. Särskilt dina personförsäkringar så som olycksfallsförsäkring och sjukförsäkring. Har din arbetsgivare kollektivavtal upphör inbetalningar till dina kollektivavtalade försäkringar när din anställning upphör. I riskförsäkringarna finns dock ett efterskydd. Om din arbetsgivare saknar kollektivavtal och du omfattas av annan försäkringslösning bör du ta reda på om efterskydd finns i denna lösning. I ditt medlemskap i Unionen ingår en livförsäkring om du är heltidsarbetslös. Den innebär att du får ett skydd som motsvarar TGL (
Tjänstegrupplivförsäkring
). Så fungerar Unionens livförsäkring för dig som är arbetslös
Se över din ekonomi
Se över din ekonomi om det finns delar som du kan påverka just nu. Om du exempelvis har ett låneskydd på ditt banklån kan du kontakta din bank för att inte behöva amortera under den period som du är arbetslös. Har du studielån från CSN kan du kontakta dem och ansöka om att betala ett nedsatt årsbelopp.
Om du själv har valt att sluta på din arbetsplats kan andra regler gälla för bland annat a-kassa och Unionens inkomstförsäkring. Kontakta din a-kassa om du har frågor om vad som gäller för din a-kassa när du säger upp dig själv.
Många gånger är det givande att prata med någon om din situationen för att komma fram till vad du vill framöver. Det kan vara en vän, någon annan i din närhet eller i ditt yrkesmässiga nätverk.
Du kan också överväga att fråga en tidigare kollega eller någon annan i ditt nätverk som du inspireras av om den vill vara din mentor under den här perioden. Om det känns obekvämt att fråga kan du överväga om du vill passa på att utmana dig själv och ställa frågan ändå.
Du kan också ta hjälp av en professionell coach eller yrkesrådgivare för att komma vidare och ta reda på vad du vill göra.
Fundera igenom vilka kunskaper och erfarenheter du har samlat på dig och vad de har gett dig för styrkor. Skriv ner allt och kartlägg din kompetens. Ta god tid på dig – det kan ta ett tag att komma på vissa saker som du kanske gjorde för länge sen.
Fundera över och formulera var du ser dig själv framöver, vad som ger dig energi för att ta reda på vad du vill göra härnäst.
Vad skulle jag göra om jag inte kände rädsla eller om jag hade obegränsat med pengar och möjligheter? Vad skulle jag göra om jag inte kunde misslyckas? Att fundera utan begränsningar kan ge dig nya infallsvinklar.
Som medlem har du också rabatterat pris på personlig karriärcoachning och att prata med en mentor.
På vägen mot ditt nya jobb finns mycket tips och hjälp att få. Här är ett urval av våra tips:
Ålder är en av sju diskrimineringsgrunder i diskrimineringslagen och innebär att en person blir negativt särbehandlad på grund av sin ålder. Mer om åldersdiskriminering
Trygghetsrådet TRR har i webbinariet "Bryt åldersnojan" ett antal tips för dig som ser din ålder som ett hinder. Bland annat:
Många arbetsgivare använder Linkedin när de rekryterar och det är därför bra att ha en uppdaterad och genomarbetad profil så att den representerar dig och din kompetens. Ta dig ordentligt med tid att skapa och/eller arbeta igenom din Linkedin-profil. Du kan också aktivt göra så att det syns att du är tillgänglig för nya uppdrag.
Funderar du på att starta eget? Innan du startar är det bra att fundera igenom ett antal delar.
På verksamt.se finns information från myndigheter om allt du behöver tänka på. Nyföretagarcentrum ger stöd och råd till dig som funderar, ska starta eller har startat företag de senaste tre åren. De finns i hela landet och du kan boka kostnadsfri rådgivning från dem.
Unionen har ett speciellt medlemskap för egenföretagare där du kan gå med även innan du har startat ditt företag.
Om du har bestämt dig för att börja studera finns det en del att tänka igenom och kolla upp innan.
Om du har studerat tidigare så kan dina betyg finnas på antagning.se. Om du inte hittar dina betyg kan du kontakta skolan/lärosätet du studerat på för information om hur du kan få tag i dem.
Det finns olika möjligheter till finansiering under studietiden beroende på din situation och vad du planerar att studera.
Exempel på finansiering för studier kan vara:
Det kan till och från kännas extra tufft att inte ha någon sysselsättning och för många påverkar det hela självförtroendet. Det är därför viktigt att koppla bort tanken på ny sysselsättning ibland.
Du är så mycket mer än ditt jobb.
Känslan av dåligt självförtroende kan komma snabbt och för många återkommer den till och från under perioden mellan att ha blivit uppsagd och annan sysselsättning. Det kan därför vara bra att veta att du inte är ensam om att känna så här.
Utöver att hålla sig anställningsbar kan det vara skönt att känna sig uppdaterad inom sin bransch eller yrkesområde under tiden mellan jobb.