Mallar: Personligt brev

Ladda ned mallar för personligt brev. Brevet förklarar varför du vill jobba hos den just den här arbetsgivaren och varför du vill ha just den här tjänsten.

Det personliga brevet ger dig en utmärkt chans att verkligen förtydliga vad du kan erbjuda arbetsgivaren och samtidigt utveckla de viktigaste kompetenserna från ditt CV. Passa på att tillföra relevant information som ökar dina chanser och som du inte finner plats för i ditt CV.

Analysera annonsen

Innan du börjar skriva det personliga brevet bör du analysera annonsen och ta ut nyckelorden. Om inte annonsen är helt glasklar så ställ gärna kompletterande frågor till arbetsgivaren för att få information som hjälper dig strukturera din ansökan. Tre frågor som kan ge dig mycket information kan vara:

 • Var ligger tyngdpunkten i tjänsten?
 • Vilka är de största utmaningarna i tjänsten?

 • Vilka erfarenheter är viktigast för tjänsten?

Utifrån svaren kan du notera dina starkaste kompetenser som matchar önskemålen och se till att just dessa lyfts upp i ditt personliga brev framför övriga argument. Beskriv gärna dina kompetenser med konkreta exempel.

Fokusera på framtiden

Det du kan tänka på är att det personliga brevet beskriver vart du är på väg och vilket som är nästa steg i din karriär . Du berättar vad du kan tillföra med din kompetens och vilka utmaningar du kan vara behjälplig med att bemöta. Du knyter an till företagets värderingar och talar tydligt om hur du blir en tillgång för dina framtida kollegor. Det personliga brevet har fokus på framtiden till skillnad mot ditt CV som är din levnadsbeskrivning fram till idag.

De här tre frågorna ska du besvara i ditt personliga brev:
 

 1. Varför vill jag jobba just här?
  Vad associerar du med arbetsplatsen? Varför vill du tillhöra dem? De viktiga är att visa att du förstår arbetsgivaren och hur de arbetar. Läs på och lär dig vad de står för. Häng upp dig på något som du identifierar dig med, det kan till exempel vara värderingar, miljöarbete, struktur eller att du vet att alla anställda har tydliga roller. När du klär din känsla och det du associerar företaget med i ord kommer det att bli naturligt och personligt.
   

 2. Varför vill jag ha jobbet?
  Besvara frågan konkret och visa att du förstår förutsättningarna. Det räcker inte att säga att det är ett spännande jobb. Var proffsig och använd dig återigen av din research: hur uttrycker de sig på arbetsplatsen? Visa att du förstår vad som krävs och använd orden som de värderar högt. Ju mer kunskap du har om företaget ju mer trovärdigt är det att du verkligen vill ha jobbet. Ingen arbetsgivare gillar att känna sig som ”en i mängden”.
   

 3. Varför passar jag för jobbet?
  Ge några bra exempel som visar att du matchar profilen och passar verksamheten. Förutom relevans är effekten av det du genomför det viktiga. Vad har dina insatser lett till? Hitta erfarenheter hos dig själv som matchar det som efterfrågas i platsannonsen och förklara hur de har hjälpt dig att bli bra på det som nu efterfrågas. Om du går vidare till en intervju är det de här sakerna de lockats av och då ska du fördjupa din berättelse om dem på plats.

Checklista 

 • Har du varit tydlig med varför du vill ha just den här tjänsten?

 • Har du berättat varför du är intresserad av tjänsten?

 • Har du nämnt vilka utmaningar du vill bidra med lösningen på?

 • Har du uttalat vad som gör dig unik?

Formellt personligt brev

Informellt personligt brev

CV och personligt brev på några minuter

Som medlem i Unionen får du kostnadsfritt använda den digitala tjänsten Cowrite som hjälper dig att skriva CV och personligt brev riktat precis till den arbetsgivare och den tjänst som du söker

Cv-mallar

Ditt CV behöver innehålla rätt information. Du tjänar på att funderar på vad du vill uppnå med ditt CV innan du väljer format och mall.

CV på engelska tips och mall

Allt fler behöver en CV på engelska när svenska företag anpassar sig efter globala förhållanden och anammar engelska som koncernspråk.

CV-granskning

Som medlem i Unionen får du utan kostnad professionell hjälp att vässa ditt CV för att matcha de jobb du drömmer om. Du får både ditt CV och personliga brev granskat av våra proffs inom fem arbetsdagar.

CV-tips som tar dig till intervjun

Johanna Smith, HR-specialist på Unionen med stor erfarenhet av rekryteringsprocesser ger sina bästa tips för att ditt CV ska hjälpa dig komma till intervju.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg