”Vi förhandlade till oss övertidsersättning”

Tidigare jobbade man över helt gratis. Men i och med att företaget tecknade kollektivavtal, fick man rätt ersättning för övertid. Tack vare fackklubbens ihärdighet och förhandlingsvilja nådde man till slut en schysst deal.

Sofia Edgren, klubbordförande, Spoon
Sofia Edgren, klubbordförande, Spoon

"Vi tycker inte alltid lika, men har respekt för varandra." 

- När jag blev journalist så var det för att jag ville göra något viktigt och förändra världen. Det är inte alltid jag får göra det i mitt jobb, men att vara fackligt engagerad ger mig en tydlig känsla av att göra något viktigt som påverkar många, säger Sofia Edgren.

Sofia jobbar på Spoon, som hjälper kunder med kommunikation i olika kanaler, de producerar alltifrån tidningar till poddar och film. Sofia Edgren jobbar som projektledare och redaktör. Och det var faktiskt arbetsgivaren som frågade om hon inte ville engagera sig fackligt.

- Jag har alltid varit politiskt engagerad, varit med i ungdomsförbund och har startat en feministförening. När vi fick kollektivavtal för tre år sedan frågade kontorschefen om jag inte kunde tänka mig att vara ordförande i fackklubben vi skulle bilda, och då kändes steget inte långt.

Hon säger att dynamiken mellan klubb och arbetsgivare har fungerat fint.

- Vi tycker inte alltid lika, det har varit en del tuffa diskussioner, men vi har respekt för varandra och samma mål – glada medarbetare som mår och levererar bra.

Det här är en klubb med full fart, som aktivt driver olika frågor – både för att förbättra för alla medarbetare, men också för att hjälpa enskilda medlemmar.

- Vi har varit involverade i ett par känsliga ärenden, som en LAS- förhandling där folk riskerade att bli uppsagda och mådde dåligt, till situationer där människor känner sig utsatta och orättvist behandlade. Andra gånger behöver en medlem rensa luften med sin chef, och då kan jag följa med som ett extra öra. Att stötta personer på det sättet ger även mig mycket. Man får bara se upp så att man inte blir kurator, det är ändå facklig verksamhet vi håller på med.

Många av oss har jobbat övertid gratis

En fråga som klubben har drivit med lyckat resultat, är den om övertidsersättning . För några år sedan var det inte tal om övertidsersättning på företaget - ett upplägg som egentligen inte är så konstigt, utan vedertaget i mediabranschen. Men när Spoon tecknade kollektivavtal hade personalen plötsligt rätt till övertidsersättning .

- Många av oss har jobbat övertid gratis, och varit tillgängliga även på kvällar och helger. Folk höjde egentligen inte på ögonbrynen över det. Men vi förhandlade till oss ett schysst upplägg för övertidsersättning , och nu upplever jag att folk är ännu nöjdare, säger Sofia och ler.

Sofias bästa tips

  • Använd den hjälp som finns. När klubben startas tilldelas man en dedikerad ombudsman som fungerar som mentor och stöd. Super!
  • Fråga om råd. Som förtroendevald har du en snabblina till medlemsservice, där de är snabbfotade och proffsiga.
  • Ta inte på dig för mycket. Du är inte psykolog, utan fackligt aktiv. Försök dra den gränsen, för att orka hjälpa fler.

Läs fler berättelser från förtroendevalda

Uppdrag gör skillnad. För alla!

Som fackligt ombud får du äran att förbättra och göra skillnad för kollegorna på jobbet. Det är också utvecklande, lärorikt och roligt för dig själv!

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg