"Vi tecknade kollektivavtal åt hockeydamerna"

Tänk dig att en bransch där kvinnor kanske får en tiondel av männens löner. Visst låter det absurt. Men så har det varit inom ishockeyn. Det ville Benjamin Tidiane Diao och hans kollegor göra något åt. Idag finns det ett kollektivavtal på plats, som bland annat innebär att hockeydamerna får ersättning om de skadar sig på isen

Bild på Benjamin Tidiane Diao

Tänk dig att ett antal män och kvinnor jobbar på samma arbetsplats, men kvinnorna får en tiondel av lönen, får köpa sina egna datorer, stolar och skrivbord – där arbetsgivaren ändå tycker att de borde känna sig tacksamma för de får ju faktiskt vara i lokalen och jobba. Kvinnorna kanske inte har tillgång till konferensrummen på de bästa tiderna, men tidiga mornar och sena kvällar borde väl duga.

- Lite så har det varit för spelarna i damhockeyn. De spelar på samma plan, matcherna är lika långa, men ändå har skillnaderna i lön och villkor varit stora mellan dam- och herrspelare. Därför är det extremt viktigt att förhandla fram kollektivavtal och schyssta villkor även för dem, säger Benjamin Tidiana Diao, som är ledamot i branschdelegationen för organisationer.

Viljan att förändra föddes i ungdomen

Tidiane jobbar sedan nästan 20 år tillbaka själv inom civilsamhället, både inom patient- och välgörenhetsorganisationer. Nu är han internationell projektkoordinator hos Barnmissionen i Malmö, som arbetar med humanitär hjälp, hälsa och entreprenörskap som en väg ur fattigdom och arbetslöshet.

- Jag är uppvuxen i den sfären, och såg redan som ung hur man med hjälp av biståndspengar kan lyfta folk ur fattigdom och besvär. Att skapa förändring på plats är också ett sätt att få färre flyktingar i världen.

Ja, viljan att påverka och förändra har funnits med honom länge. Så för Tidiane var det naturligt att gå med i facket när han 2002 började jobba i Sverige.

- Det handlar både om att kunna påverka och förbättra, men också om att försvara och förvalta de framsteg folk före oss har kämpat sig till.

Ganska snart fångade man upp hans engagemang – så Tidiane blev klubbordförande på Reumatikerförbundet som han då jobbade på.

- Där lärde jag mig framförallt att förhandla.

Vad är bästa tipset i en förhandling ?

- Att lyssna och sålla i det som sägs, för att sedan kunna vaska fram essensen. Vad är kärnan i problemet? Vad är det som faktiskt behöver åtgärdas?

Sporten behöver fler kollektivavtal

Något år senare blev han invald som styrelseledamot i region Stockholm, samt invald som ledamot i branschdelegationen för organisationer, vars huvuduppgift är att förhandla fram kollektivavtal för hela civilsamhället, som utgörs av exempelvis idrottsföreningar, sociala nätverk och religiösa sammanslutningar.

- Det är en stor utmaning, inget man tar lätt på.

Ett tydligt exempel på var det behövts är inom sporten, som ishockey och fotboll.

Vi kan inte ha områden på arbetsmarknaden där villkoren för kvinnor och män skiljer sig så kraftigt. Inte i ett av världens av världens mest jämställda länder.

2020 fick vi till ett kollektivavtal för damhockeyn 

Men det är inte lätt för en enskild spelare att ställa sig på barrikaderna och kräva bättre villkor, därför har det varit viktigt att det är facket centralt som förhandlar. 2020 fick man till ett kollektivavtal för damhockeyn. I avtalet ingår försäkringslösningar som innebär att spelarna får ersättning om de skadar sig på isen. Det inkluderar även avsättningar till pension, samt ett omställningsstöd som hjälper en att komma vidare när det är dags att lägga skridskorna på hyllan.

- Just det här avtalet är symboliskt viktigt, även om det fortfarande är lång väg att gå till jämställdhet. Och nu satsar vi på ett avtal även för damfotbollen, säger Tidiane.

 

 

Läs fler berättelser från förtroendevalda

Uppdrag gör skillnad. För alla!

Som fackligt ombud får du äran att förbättra och göra skillnad för kollegorna på jobbet. Det är också utvecklande, lärorikt och roligt för dig själv!

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg