Avtal 2020

När kollektivavtalen - som till stora delar styr dina anställningsvillkor - ska omförhandlas med arbetsgivarna så kallas det avtalsrörelse. Unionen tecknar över 80 kollektivavtal med unika och anpassade villkor för olika branscher i arbetslivet.

Avtal 2020 manér

Information när nytt avtal är påskrivet

I samband med att förhandlingarna på ett  avtalsområde  är färdiga och parterna är överens så börjar arbetet med att få ut information om det nytecknade avtalet.
Läs mer här.

Avtalsnyheter

2021-01-14
Än är inte avtalsrörelsen 2020 helt klar, på onsdagen växlade Unionen krav på avtalsområde Almega Tjänsteförbunden Spel och Internationella kasinon inför förhandlingarna.
2021-01-11
IDEA, arbetsgivarförbundet för ideella organisationer, och Arbetsgivarföreningen KFO går ihop i den nya arbetsgivarorganisationen Fremia från och med den 1 januari 2021.
2020-12-29
Unionens medlemmar som omfattas av avtalet Säkerhetsföretagen har fått ett nytt avtal med nya villkor. Säkerhetsföretagen lämnar Transportföretagen och blir, från och med den 1 januari 2021 arbetsgivarorganisationen Almegas nionde förbund.
2020-12-24
Det lackar mot jul men även mot att alla avtal i årets avtalsrörelse snart är omförhandlade. Sent på onsdagen blev avtalet Arbetsgivaralliansen - Upplevelse och Kultur klart.
2020-12-22
På tisdagen blev fem nya avtal klara i årets uppskjutna avtalsförhandlingar. Medlemmar som omfattas av avtalen Almega Tjänsteförbunden Fastighetsarbetsgivarna, Arbetsgivaralliansen branschavtal Idrott och Ideella och idéburna organisationer, Vårdföretagarna Tandvård och Dentallaboratorier har fått nya anställningsvillkor.
2020-12-21
Nu finns ett nytt avtal för medlemmar som omfattas av avtalet Visita - Svensk Besöksnäring.
2020-12-18
Sent på fredagen blev det klart med ytterligare fem avtalsområden i avtalsrörelsen 2020.
2020-12-18
Avtalen Tjänstemanna- och arbetsledaravtal - Teknikgrossisternas Arbetsgivarförening och Svensk Scenkonst är färdigförhandlade.
2020-12-17
Unionens medlemmar med anställning inom Systembolaget fick på torsdagen ett nytt avtal som gäller från och med 1 december 2020 och 29 månader framåt.
2020-12-17
Unionens medlemmar som omfattas av det så kallade Installationsavtalet inom byggbranschen har nu fått nya avtal.
Alla avtalsnyheter

Studio Unionen om avtalen inom industrin

I Unionens podd - Studio Unionen - är det i det senaste avsnittet fokus på det avtal som Facken inom industrin just tecknat. Det som också kallas märket och är normerande för avtalsrörelsen på svensk arbetsmarknad.

Studio Unionen

Jag står upp för schyssta villkor. Gör du?

Unionen jobbar för att du och alla andra medlemmar ska få så bra villkor som möjligt vad gäller lön, jämställdhet, flexpension och så vidare. Vi tog ansvar i kris och pausade förhandlingarna i våras. Nu är förutsättningarna annorlunda och det är dags för en rimlig löneökning! Och det här är en gemensam fråga. Unionen har 700 000 medlemmar, så tillsammans är vi en kraft att räkna med. Om vi står upp för varandra. Och ställer upp för varandra. 

Så: Jag står upp för schyssta villkor. Har du ställt dig upp?
#avtal2020 #jagstårupp

"Vi tar fortsatt ansvar för stabilitet och trygghet. Nu sätter vi igång avtalsrörelsen igen."

Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt kommenterar förhandlingarna om nya kollektivavtal som nu återupptas efter en paus från i våras.

"Märket" i avtalsrörelsen och hur det kan påverka din lön

När fackförbund och arbetsgivare ska komma överens om nya löner under en avtalsperiod är det den internationellt konkurrensutsatta industrin som är först ut. Den nivån på löneökningar som parterna enas om i industrin sätter märket för övriga branscher att hålla sig till. Läs mer om hur och varför "märket" är avgörande för svensk lönebildning på sidan alltommarket.se. Där hittar du även svar på frågorna:

  • Löneökning får man väl varje år oavsett vad?
  • Gör märket det svårare att få högre lön för egen del?
  • Varför ska industrin sätta märket? + mycket mer på alltommarket.se

Fokusområden avtal 2020

Under 2020 går de flesta av Unionens kollektivavtal ut, och det innebär att nya avtal ska förhandlas fram där dina anställningsvillkor ska försvaras och förbättras. Här kan du läsa mer om inom vilka områden vi fokuserar och så småningom formulerar våra krav i avtalsrörelsen. Varje område grundar sig på Unionens gemensamma politik.

Grafik avtalsrörelsens faser

Förenklat består avtalsrörelsen av fyra olika faser i arbetet med att få fram nya  kollektivavtal .

Avtal - verktygslåda med trycksaker

Lägg till ny kommentar

Hjälpte informationen på denna sida dig?