Trygghetsöverenskommelse innebär att parterna står bakom att ett nytt offentligt studiestöd införs för etablerade på arbetsmarknaden. För att avtalet slutligen ska antas krävs att regeringen och riksdagen nu genomför de lagändringar och avsätter de resurser som kommer att krävas.
Studiestödet är kopplat till den minskade inkomsten
Stödet är kopplat till den minskade inkomsten under studieledigheten. För den som är arbetslös är det kopplat till tidigare lön.
Studiestödet består av ett bidrag som ersätter 80 procent av inkomster upp till 25 000 konor i månaden, vilket som mest ger 20 000 kronor per månad. Det kan jämföras med bidraget i befintligt studiemedel på 3 500 kronor per månad. Ett lån kan tas i samma omfattning som i befintligt studiemedel, upp till drygt 12 000 kronor per månad. Totalt går det att få ut 32 000 kronor i månaden.
Om du omfattas av på din arbetsplats får dessutom ta del av ett kompletterande studiestöd. Ett kompletterande studiestöd fyller på det nya offentliga studiestödets bidragsdel upp till 80 procent av inkomsten vid löner upp till 30 600 kronor i månaden. Vid högre löner än så fyller det kompletterande stödet på upp till 65 procent av inkomsten upp till ett tak på 66 800 krononor i månaden. Totalt ger det offentliga studiestödets bidragsdel och det kompletterande studiestödet som mest 43 400 kronor i månaden.
Även med det kompletterande studiestödet kan du ta ett studielån på upp till 12 000 kronor i månaden för att nå upp till 80 procent av din inkomst.
Måste ha arbetat minst 8 år
Alla anställda på arbetsmarknaden, som har arbetat i minst 8 år från 19 års ålder omfattas av stödet.
Stödet ges i upp till 220 studiedagar, vilket motsvarar två terminer på heltid. Det kan tas ut i block på minst fem studiedagar, som kan spridas ut under maximalt fem veckor. Den minsta studietakten är därmed 20 procent, eller en dag i veckan, vilket gör det mer flexibelt än nuvarande studiemedel där kravet är studier på minst 50 procent i minst tre sammanhängande veckor. Stödet är därmed lätt att kombinera med deltidsarbete.
Individen kan få ytterligare 110 dagar efter 15 år. Totalt går det under ett arbetsliv att få 330 studiedagar.
Arbetslösa kan även få ett annat något lägre studiestöd, TRR studiersättning, i maximalt två år tillsammans med kompletterande studiestöd.