Vad löneväxling är och hur den kan påverka din ekonomi
Att byta en löneökning mot att du istället får en förmån är sällan fördelaktigt. Värdera förmånen innan du beslutar dig och skriv avtal om du löneväxlar.
Att byta en löneökning mot att du istället får en förmån är sällan fördelaktigt. Värdera förmånen innan du beslutar dig och skriv avtal om du löneväxlar.
Löneväxling innebär att du byter en del av din lön mot en förmån. Du avstår från en del av framtida löneutbetalningar eller kommande löneökning för att istället få en förmån som arbetsgivaren erbjuder.
Löneväxling kan vara något som arbetsgivaren erbjuder eller också är det något som du själv har önskemål om. Det är arbetsgivaren som bestämmer om du får löneväxla och ni måste gemensamt komma överens om villkoren. Du kan löneväxla vid ett enstaka tillfälle eller fortlöpande. Erbjuder din arbetsgivare dig att löneväxla så har du rätt att tacka nej. Om du löneväxlar är det viktigt att du är överens med din arbetsgivare om att du ska kunna avveckla förmånen och växla tillbaka den mot lön igen.
Om du löneväxlar – se till att dokumentera överenskommelsen med din arbetsgivare i ett avtal.
Exempel på förmåner som du kan växla till är förmånsbil (tillgång till tjänstebil för privat bruk), städtjänster, extra semesterdagar eller extra inbetalningar till din tjänstepension.
Vid en första anblick kan ett erbjudande att få en förmån mot ett mindre avstående av lön verka intressant. Det betyder inte nödvändigtvis att det är ekonomiskt fördelaktigt.
Mycket kan påverka vilka effekter en löneväxling får i ett specifikt fall. Vad som gäller i just ditt fall beror helt på din situation.
Löneväxling får konsekvenser inte bara genom sänkt lön, utan även på pension och andra lagstadgade och kollektivavtalade försäkringar och ersättningar, till exempel din sjuklön, sjukpenning, föräldrapenning, sjukpension, tjänstepension med mera. Hur mycket de påverkas beror på
Därför är det viktigt att beräkna värdet av förmånen du får jämfört med sänkningen av din lön, värdera de negativa konsekvenserna och tänka efter innan du fattar beslut om att löneväxla.
Effekterna kan till exempel bli olika vid skattefria eller skattepliktiga förmåner. Det kan också handla om hur din lön efter löneväxlingen ligger i förhållande till inkomsttaken för andra ersättningar. Om du omfattas av kollektivavtal så kan andra ersättningar än lön påverkas. Andra exempel på vad som påverkar är antal sjukdagar, föräldraledighet och övertidsuttag. Den ersättningsgrundande inkomsten du har för a-kasseersättning ändras vid löneväxling vilket innebär att även eventuell ersättning från inkomstförsäkringen påverkas.
Om du omfattas av kollektivavtal så påverkas alltid din tjänstepension av en bruttolönesänkning. Du kan förhindra det genom att du kommer överens med din arbetsgivare om att denne fortsätter att anmäla in din bruttolön före löneväxlingen som pensionsmedförande lön .
Om du omfattas av kollektivavtal så påverkas också många andra ersättningar som du har rätt till. Dessa ligger i sin tur ligger till grund för både lagstadgade och kollektivavtalade pensioner och ersättningar, vilket innebär att de också påverkas.
Viktigt att tänka på - om du omfattas av kollektivavtal och blir långvarigt sjuk, så kan en löneväxling ha stor påverkan på nivån på den sjukpension som du får från ITP . Det gäller framför allt om det rör sig om större bruttolöneavdrag.
Ett exempel: du löneväxlar som ett alternativ till eget privat pensionssparande. Då avstår du en del av lönen till kompletterande pensionsavsättning inom den kollektivavtalade tjänstepensionen. Lönen sjunker med samma belopp och du får ut mindre pengar som lön efter skatt.
Den lön som du växlar bort sänker din sjuk- och pensionsgrundande inkomst, men även din ersättningsgrundande inkomst för a-kasseersättning. Det betyder att vissa ersättningar blir lägre både på sikt och i nutid.
Här hittar du ytterligare tre beräkningsexempel på löneväxling .