Så här skriver du en motion
När du får en idé om vad Unionen ska tycka, tänka eller åstadkomma kan du lämna ett förslag genom att skriva en motion.
När du får en idé om vad Unionen ska tycka, tänka eller åstadkomma kan du lämna ett förslag genom att skriva en motion.
Alla medlemmar i Unionen kan motionera till sin klubb , regionrådet, förbundsrådet och kongressen. Dessutom kan medlemmarna när som helst motionera till regionstyrelsen och förbundsstyrelsen.
Alla medlemmar i Unionen kan motionera till sin klubb, sitt regionråd, förbundsrådet och kongressen. Dessutom kan medlemmarna när som helst motionera till regionstyrelsen och förbundsstyrelsen.
Vad är det du vill ändra på eller utveckla, vad vill du uppnå? När du skriver en motion utgå gärna från dig själv och dina erfarenheter, men tänk på att det demokratiska organ du motionerar till inte hanterar individuella frågor och tänk även på att ju fler som står bakom en motion desto större tyngd har den. Beskriv i motionen vad som är ett problem och vad du vill uppnå och argumentera för din sak.
En bra motion har en tydlig problemformulering och en tydlig beslutsformulering. När du skriver en motion skriv gärna kort och kärnfullt, fler ord stärker inte alltid ett argument utan tänk på att andra ska kunna ta till sig av dina argument och förslag.
Ett tips är att det kan vara enklare att få igenom en motion som beskriver vad du vill uppnå, än en motion som anger exakt hur förbundet eller regionen ska göra för att uppnå detta. Naturligtvis kan du föreslå vad som ska göras i "att-satsen", men alltför detaljerade motioner har ofta svårt att få gehör.
Det kan vara bra att dela upp ditt förslag i flera "att-satser" då det fattas beslut om varje "att-sats" för sig.
Generellt är upplägget alltid "Rubrik" följd av en "Brödtext" där du lägger fram ditt ärende, argumenterar för varför något ska åstadkommas eller förändras och motionen avslutas sedan med dina "att-satser" som är dina förslag till beslut.
Nedan finns ett exempel på hur en motion kan se ut. Exempelmotionen har en tydlig rubrik, en argumenterande brödtext samt två tydliga att-satser, det vill säga förslag till beslut.
För ett jämställt samhälle och arbetsliv
Enligt Unionens portalparagraf står vi för jämställdhet, jämlikhet och mångfald. Det är viktigt att vi som förbund agerar kraftfullt för att uppnå detta. Fortfarande finns ett oförklarat lönegap mellan kvinnor och män i Sverige. Lönegapet är ett symtom på en rad ojämnställda förhållanden i arbetslivet. Under småbarnsåren är det tre gånger vanligare att kvinnor jobbar deltid som att män gör det. Konsekvensen av att kvinnor i högre utsträckning än män tar ut en större del av föräldraförsäkringen är att kvinnor halkar efter lönemässigt, får sämre möjligheter att göra karriär , får lägre livslön och därmed också lägre pension.
Visserligen går uttaget av föräldraförsäkringen åt rätt håll enligt SCB, men det är allt för långsamt. Det kommer dröja många årtionden innan det är ett jämställt uttag i föräldraförsäkringen. För att få ett mer jämställt samhälle och ett mer jämställt arbetsliv tycker jag därför att Unionen ska arbeta för ett jämnare uttag av föräldraförsäkringen.
Jag föreslår:
att Unionen ska arbeta för ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen
att Unionen ska ta fram en politisk plattform i frågan.