Tjäna in semesterdagar under föräldraledighet

Under de första 120 dagarna av en föräldraledighet tjänar man in semester som vanligt.

Föräldraledighet är semesterlönegrundande upp till visst antal dagar

För att få betald semester (lön under semestern) måste du först ha tjänat in den. Om du är frånvarande från arbetet på grund av föräldraledighet kan du trots frånvaron ändå få räkna in den tiden som grund för att få semesterlön

Enligt semesterlagen är 120 dagar av en föräldraledighet semesterlönegrundande för vardera förälder. Det motsvarar ca fyra månader av föräldraledigheten som man tjänar in semester som vanligt. Om du är ensamstående förälder är det 180 dagar enligt semesterlagen .

120 dagar innebär att du tjänar in nio betalda semesterdagar under föräldraledigheten om du har 25 semesterdagar per år. Om du har 30 semesterdagar per år blir det tio betalda dagar under 120 dagars föräldraledighet. Avsikten är att dessa intjänade dagar ska ge dig en grund för betald semester när du återgår i tjänst. Resterande semesterdagar har du fortfarande rätt att ta ut, men dessa blir då obetalda. 

Är du föräldraledig gäller samma regler för semesterledighet som när du är i tjänst. Du kan ansöka om semesterledighet precis som vanligt hos din arbetsgivare. Tar du ut semester påverkar det inte din föräldraledighet utan du gör bara ett avbrott i den period som du beviljats föräldraledighet för.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg