Om du eller dina barn blir sjuka under semestern

Om du eller ditt barn blir sjuk inför eller under din semester, har du enligt semesterlagen rätt att avbryta din semester. Meddela din arbetsgivare så snart som möjligt.

Du får avbryta semestern vid sjukdom

Semesterns huvudsakliga syfte är att du ska kunna få en längre period av sammanhängande ledighet, koppla av från arbete och ägna dig åt annat. Därför finns i vissa situationer möjlighet att avbryta semestern och spara semesterdagarna till ett bättre tillfälle.   

Du kan avbryta semestern om: 

  • Du blir sjuk. Istället för semester tar du ut sjukdagar. 

  • En semesterlönegrundande frånvaro inträffar under semestern, till exempel vid tidig födsel av barn eller vård av närstående på full tid. 

  • Ditt barn blir sjukt. Istället för semester tar du ut dagar med tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan.  

Om arbetsgivaren begär det, behöver du kunna styrka de skäl du anger för att avbryta semestern, exempelvis genom ett utbetalningsbesked av föräldrapenning eller ett läkarintyg. Du bestämmer tillsammans med din chef när du kan ta ut de uteblivna semesterdagarna. 

Tänk på att meddela din arbetsgivare

Om du behöver avbryta semestern ska du anmäla detta till din arbetsgivare så snart du kan och enligt de rutiner som gäller på arbetsplatsen. 

Allt du behöver veta om semester

Dags att koppla bort jobbet och ladda batterierna? Om du har frågor och funderingar om semester har du kommit rätt. Här hittar du tips, råd, stöd och kan räkna ut både semesterlön och semesterdagar.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg