Sjukdom i samband med semester

Om du blir sjuk inför eller under din semester, har du enligt semesterlagen rätt att avbryta din semester. Meddela arbetsgivaren så snart som möjligt.

Du får avbryta semestern vid sjukdom

Semesterns huvudsakliga syfte är att du ska kunna få en längre period av sammanhängande ledighet, koppla av från arbete och ägna dig åt annat.

Om du själv blir sjuk, så kan du inte ägna semestern åt det du tänkt. Därför har du rätt att avbryta semestern, för att vid ett senare tillfälle ta ut de semesterdagar, som du varit sjuk. 

Motsvarande gäller om barnen blir sjuka under semestern. Då går det att byta semesterdagar mot tillfällig föräldrapenning.

Tänk på att meddela din arbetsgivare

Anmäl till din arbetsgivare så snart du kan att du är sjuk och att du vill avbryta din semester. Stäm gärna av med arbetsgivaren om vilka rutiner som gäller på arbetsplatsen. Kom även ihåg att kontakta din arbetsgivare om du avbryter semestern för att barn blir sjuka.

Du har rätt att avbryta din semester, när du är helt sjukskriven. Du har också rätt till det, om du skulle bli helt frånvarande på grund av arbetsskada eller annan semesterlönegrundande frånvaro. Om arbetsgivaren begär det, måste du kunna styrka de skäl du anger för att avbryta semestern. Enligt praxis krävs dock att skälen uppfyller villkoren för rätt till sjukpenning.   

Allt du behöver veta om semester

Dags att koppla bort jobbet och ladda batterierna? Om du har frågor och funderingar om semester har du kommit rätt. Här hittar du tips, råd, stöd och kan räkna ut både semesterlön och semesterdagar.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg