Denna policy kommer från ett större industriföretag med utländska ägare och produktion och marknader i flera tidszoner. Initiativet kom från fackklubben efter att arbetsmiljöombudet uppmärksammat att det inte fanns några regler för kommunikation efter kontorstid.
Fackklubben och HR-avdelningen jobbade länge med frågan och både facket och resten av företaget fick lämna synpunkter på förslaget, innan det till slut antogs av arbetsgivaren. Det mest intressanta med denna policy är:
- Den som kommunicerar ska ta hänsyn till andras fritid
- Hur och när man använder digitala verktyg
- Ökad tillgänglighet och flexibilitet i arbetet
Inledning
Företaget verkar i en global miljö med ökad konkurrens och krav på ökad effektivitet. Företaget och dess samarbetspartners är spridda i många länder och tidszoner.
För att hantera utmaningarna detta leder till för samarbete och kommunikation är mobiltelefoner och mobil datoruppkoppling en nödvändighet.
Företaget strävar efter att vara en modern och attraktiv arbetsgivare. Detta innebär att ge medarbetarna och företaget flexibilitet samtidigt som det måste finnas gränser för tillgängligheten. Här är riktlinjer och rekommendationer till företagets chefer.
Digital nåbarhetspolicy
Generella principer
Att vi använder digitala verktyg innebär inte att medarbetaren ständigt ska vara uppkopplad. Men det skapar möjligheter till ökad flexibilitet och leder till högre förväntningar på tillgänglighet och nåbarhet.
Behovet av flexibilitet och nåbarhet varierar beroende på verksamhetens art och medarbetarens behov att få ihop sitt livspussel. För att balansera detta, med hänsyn till verksamhetens behov, medarbetarens hälsa och till lagstiftning, har företaget tagit fram några enkla principer för hur vi bör förhålla oss till detta:
- Inled via dialog med medarbetarna
Det är viktigt att ha en dialog om förväntningar kring nåbarhet och flexibilitet. Samtal bör hållas mellan chef och medarbetare, gemensamt inom den egna arbetsgruppen och i ledningsgrupper. Att ha samsyn i frågan är en grundförutsättning för att det ska fungera.
Digital nåbarhet kan öka den totala arbetsbelastningen, samtidigt som flexibiliteten den innebär kan möjliggöra ett bättre livspussel. Periodvis kan det vara acceptabelt med en högre arbetsbelastning men inte ständigt. Som chef är det ditt ansvar att den totala arbetsbelastningen inte blir för hög. Ta reda på hur dina medarbetare mår!
- Principer för arbete och digital nåbarhet utanför ordinarie arbetstid
Det är alltid avsändarens ansvar att tänka till innan ett mejl ska skickas eller ett telefonsamtal ringas. Var tydlig med om du förväntar dig svar. Fråga dig själv hur viktigt är det att du kontaktar någon just nu? Det är inte acceptabelt att regelbundet kontakta medarbetare och kollegor på ledig tid, om inte rollens karaktär är sådan. Respektera medarbetare och kollegor som är hemma och är sjuka. Om du jobbar på helger och kvällar, tänk då på att jobba off-line eller vänta med att skicka mejlet till dagen efter. Använd funktionen ”delay delivery” (fördröjd leverans).
- Principer kring arbete utanför arbetsplatsen (exempelvis hemarbete)
Det kan ibland finnas behov att sporadiskt arbeta utanför arbetsplatsen. Möjligheten beror på vilken roll man har och verksamhetens art. Det är dock alltid upp till närmaste chef att besluta i frågan. Om det sker regelbundet ska en överenskommelse om distansarbete upprättas.
- Du som chef ska stämma av i din ledningsgrupp hur er sektion eller avdelning ska förhålla sig till hemarbete.
- Det är viktigt att påpeka att det inte är en rättighet eller någon rättvisefråga
- Det krävs ett förtroende och öppenhet mellan chef och medarbetare. Man kommer överens om vad som ska göras och hur man följer upp det.
- Som chef måste du vara uppmärksam på att arbete hemifrån och oregelbundna arbetstider kan dölja problem.
- Även om man är sjuk kan man ha viss arbetsförmåga. Det kan i vissa fall till och med vara lämpligt att jobba hemifrån helt eller delvis, till exempel vid risk för smitta.
- Att arbeta hemifrån samma dag som man vabbar är möjligt så länge man inte tar ut lön och tillfällig föräldrapenning för samma tid. Lön + ersättning får inte heller överstiga ordinarie arbetstid (normalt 8 timmar).
- Vid hemarbete måste tidredovisning hanteras manuellt