Svara på mejl och telefon under semestern?

Du har rätt att vara helt ledig under semestern. Du behöver inte vara tillgänglig för mejl eller telefonsamtal från kunder, kollegor eller din chef.

Du ska kunna vara helt ledig från arbetet under semestern

Syftet med semester är du ska vara ledig för att kunna vila och återhämta dig. Din chef är skyldig att se till att du slipper tänka på jobbet när du ska vara ledig.

Det innebär att arbetsgivarens mål och sätt att organisera arbetet inte får förutsätta att du ställer upp och kollar av din mejl eller telefon när du egentligen ska vara ledig. Du kan inte heller gå beredskap eller ha jour under semestern.  

Semester kan inte bytas mot pengar

Du har rätt till minst fyra veckors sammanhängande semester under sommarmånaderna (undantag finns i ett fåtal kollektivavtal ). 

För att skydda din rätt till vila har du inte rätt att byta semester mot pengar. Undantag kan göras när: 

  • Du slutar din anställning och har semesterdagar som du inte har tagit ut ännu. 

  • Du har sparat semesterdagar och nu nått gränsen för hur länge dessa får sparas (vanligtvis fem år).

Allt du behöver veta om semester

Dags att koppla bort jobbet och ladda batterierna? Om du har frågor och funderingar om semester har du kommit rätt. Här hittar du tips, råd, stöd och kan räkna ut både semesterlön och semesterdagar.

Som medlem får du mer

Som medlem i Unionen har du alltid någon att fråga om din anställning och dina rättigheter på jobbet. Tillsammans med inkomstförsäkringen ger det dig trygghet genom hela arbetslivet.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg