Tillgänglighet under semestern

Du har rätt att vara helt ledig och inte tillgänglig för din arbetsgivare under semestern. Tanken med den är vila och du kan inte byta semester mot pengar.

Du ska kunna vara helt ledig från arbetet under semestern

Syftet med semester är du ska vara ledig för att kunna vila och återhämta dig. Din arbetsgivare är skyldig att se till att du är helt ledig från arbetet under din semester. Arbetsgivaren ska organisera arbetet så, att du har minst fyra veckors sammanhängande semesterledighet under sommarmånaderna, om ni inte kommer överens om annat (undantag kan också finnas i kollektivavtal ).

Du behöver inte vara tillgänglig för arbetsgivaren utan har rätt att vara ledig under semestern. Semesterlagens syfte, med rätt till vila och återhämtning, innebär att du inte har någon skyldighet att vara anträffbar på mobil eller mejl under semestern. Du kan heller inte gå beredskap under semestern.

Semester ska alltid läggas ut som ledighet. För att värna om din rätt till vila har du inte rätt att byta semester mot pengar. Du kan inte välja eller kräva att få ut dina semesterdagar i pengar. Det är bara när du slutar din anställning och har outtagna semesterdagar, eller när du har sparade semesterdagar som faller ut på grund av att de inte får sparas längre, som dessa kan betalas ut i form av semesterersättning .

Allt du behöver veta om semester

Dags att koppla bort jobbet och ladda batterierna? Om du har frågor och funderingar om semester har du kommit rätt. Här hittar du tips, råd, stöd och kan räkna ut både semesterlön och semesterdagar.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg