Argumentera för högre lön även om företaget går dåligt

Om din arbetsgivare anger företagets ekonomiska situation som ett skäl för att det inte finns pengar till löneökningar, så ska du ifrågasätta detta.

Ett löneavtal kan ge dig rätt till löneökning

Det kan finnas ett löneavtal som ger dig rätt till löneökningar oavsett om det går ekonomiskt dåligt eller bra för din arbetsgivare. Du bör läsa på, så att du vet vad som gäller på just din arbetsplats.

Ta reda på information och visa intresse

Det är alltid bra att vara påläst om hur det går ekonomiskt för din arbetsgivare. Vid en eventuell ekonomisk nedgång är det högst troligt att det är andra åtgärder än att hålla igen lönerna som kommer att vara avgörande för hur en arbetsplats ska klara framtiden. Många gånger är det just när arbetsplatsen befinner sig i en svacka som det är viktigare än någonsin att behålla resurser och rätt kompetens med marknadsmässiga löner.

Om du har kunskap om arbetsplatsen och dess ekonomi kan du lättare bemöta din chefs argument om huruvida det finns pengar för löneökningar eller inte. Det visar också att du har ett intresse för ditt arbete som helhet. Det uppfattas ofta som något positivt.

Inte alla arbetsgivare är öppna gentemot sina anställda med hur det går för ekonomiskt. Är du fackligt ansluten och har en lokal klubb kan dina fackliga företrädare ge dig en bild av hur den verkliga situationen ser ut.

Dags för årets lönesamtal? Eller ny tjänst, nytt jobb, ny på arbetsmarknaden?

Bolla lön med en expert och bli en vassare förhandlare på en kvart.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg

Minimera