Studiestöd

När du som yrkesverksam medlem vill spetsa din yrkeskompetens och stärka din ställning på arbetsmarknaden så kan du få ersättning för bland annat kursavgift, litteratur- och materialkostnader med upp till 3 425 kr per termin och 13 700 totalt.

Bild som illustrerar Unionens studiestöd

Du kan ansöka om studiestöd om du är medlem och uppfyller vissa villkor

Information in English

Du som är yrkesverksam medlem i Unionen kan söka studiestöd för kurskostnader som är daterade efter kvalifikationstiden på 6 månader, det vill säga från och med din sjunde medlemsmånad.

 • Yrkesverksam medlem är du som har en anställning eller är medlem i Unionen Chef eller i Unionen Egenföretagare och du som för tillfället är föräldraledig, arbetslös, studerande, sjukskriven eller gästmedlem.
 • Du som har varit yrkesverksam medlem i annat fackförbund, eller medlem i Unionen student i minst 6 månader med direkt övergång till Unionen som yrkesverksam medlem, kan söka ersättning för kurskostnader som är daterade från och med din första medlemsdag som yrkesverksam. Kommer du från ett annat fackförbund behöver du bifoga ett medlemsintyg tillsammans med dina andra ansökningshandlingar. 
 • Är du medlem i Unionen Student? Då kan du söka Unionens litteraturstipendium när du är klar med dina heltidsstudier och har uppdaterat ditt medlemskap till yrkesverksam. 
  Läs om studiestöd för studenter. 
 • Du som är yrkesverksam medlem men ska studera på heltid på högskola/universitet/yrkeshögskola bör kvarstå som yrkesverksam medlem med arbetsmarknadsstatus ”studerande”. Du kan därmed söka studiestöd terminsvis.  

 • Är du osäker på vilken typ av medlemskap du har i Unionen (yrkesverksam, egenföretagare eller studentmedlem) kan du kontrollera det här.

Detta kan du ansöka om

Vi ersätter lärarledda kurser (även online-/distanskurser ) som ger dig utveckling i ditt yrkesliv och som stärker din ställning på arbetsmarknaden. 

Du kan få ersättning för dina utlägg för kursavgift, kurslitteratur och kursmaterial som kursanordnaren intygar att du behöver till den aktuella kursen/utbildningen. 

Du kan söka studiestöd för vår-, sommar- och hösttermin. 

Så här ansöker du om Unionens studiestöd

Steg 1

Ladda ned, skriv ut och fyll i blanketten studiestödsansökan. Läs gärna igenom vanliga frågor nedan kring ansökningen av studiestödet innan du fyller i blanketten. 

Steg 2

Skicka din ansökan tillsammans med:

 • faktura/följesedel med prisangivelse och betalningskvittens från din bank eller kopia på märkt kvitto. Märk ditt originalkvitto med ditt personnummer, ta en kopia på det märkta kvittot och skicka in till oss. Vi kommer inte kunna returnera originalkvitton.
 • kursintyg för aktuella kvitton,
 • litteraturlista/materialförteckning

Skicka ansökan till:

Unionens Studiestöd

FE 10110

838 78 Frösön

Du skickar in din ansökan till oss när du har betalat dina kurskostnader, påbörjat kursen och har alla underlag.

Vår handläggningstid är 2-4 veckor (räknat från ankomstvecka till utbetalningsvecka).

Vi rekommenderar att du tar egna kopior på dina underlag innan du skickar in dina ansökningshandlingar till oss. På grund av personuppgiftslagen så kommer din ansökan vid ett avslag raderas hos oss 2 veckor efter beslutsdatum.

Läs mer om våra villkor och hur du ansöker: 

  Shape Created with Sketch.

  Unionens stipendier tillhandahålls och administreras av Unionens Stipendiestiftelse som utgör en egen juridisk person stiftad av Unionen för ändamålet att tillhandahålla studiemedel och stipendier till medlemmar.

  Så behandlar Unionens stipendiestiftelse personuppgifter

  Lägg till ny kommentar

  Hjälpte informationen på denna sida dig?