Semester när du är nyanställd

Du har rätt till semesterledighet redan under ditt första anställningsår. Oftast har du dock inte tjänat in betald semester (semesterlön) för alla dina semesterdagar, men du kan ta ut obetalda semesterdagar om du vill. Vissa arbetsgivare erbjuder även förskottssemester.

Rätt till semesterledighet som nyanställd 

Även du som är ny på jobbet har rätt till semesterledighet. Enligt semesterlagen har du rätt till 25 dagars ledighet per semesterår och hur många av dem som du har rätt att ta ut under ditt första anställningsår beror på när under året du börjar.  

Om du nyanställs mellan 1 april och 31 augusti – Du har rätt att ta ut alla semesterdagar som du har i din anställning. Antingen som obetald semester eller eventuell förskottssemester.  

Om du nyanställs mellan 1 september och 31 mars – Om du har rätt till 25 semesterdagar har du rätt att ta ut 5 obetalda semesterdagar eller eventuell förskottssemester under tiden som återstår av semesteråret, det vill säga till och med 31 mars. Detta beror på att du redan förväntas ha haft din sammanhängande lagstadgade semesterledighet innan du började anställningen.  

Semesterlön, obetald semester eller förskottssemester?

Ditt första anställningsår har du oftast inte tjänat in betalad semester fullt ut eftersom du tjänar in till semestern året innan semesteråret. Semesteråret räknas från 1 april till och med 31 mars. En stor del av dina semesterdagar kommer därför förmodligen att vara obetalda. Vissa arbetsgivare erbjuder dock betald semester till nyanställda genom så kallad förskottssemester.  

Observera att om du tar ut obetalda semesterdagar kommer din arbetsgivare att göra ett löneavdrag för de dagarna på din månadslön. Om du tar ut förskottssemester så kan du behöva betala tillbaka en skuld för de dagarna, om du säger upp dig själv inom fem år. Du har ingen skyldighet att ta ut obetald semester eller förskottssemester om du inte vill. 

Allt du behöver veta om semester

Dags att koppla bort jobbet och ladda batterierna? Om du har frågor och funderingar om semester har du kommit rätt. Här hittar du tips, råd, stöd och kan räkna ut både semesterlön och semesterdagar.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg