Förhandla lön vid ny tidsbegränsad anställning

När din tidsbegränsade anställning går ut och du erbjuds en ny visstidsanställning eller en fast tjänst finns det flera argument för att få högre lön.

Ny eller förlängd anställning? Ta tillfället att förhandla en ny lön

Har du en tidsbegränsad anställning och blir erbjuden en förlängning, en ny tidsbegränsad anställning eller en tillsvidareanställning , så har du också ett utmärkt tillfälle att förhandla en ny lön.

Arbetsinnehåll och prestation ska avgöra lönen

Många tror att en visstidsanställning innebär en lägre lön än vid en tillsvidareanställning . Men precis som vid en tillsvidareanställning , så är det arbetsinnehållet och din arbetsprestation som ska avgöra vilken lön du får.

Fler argument för högre lön vid förlängd anställning

  • På grund av att en visstidsanställning är tidsbegränsad, så krävs flexibilitet, anpassningsbarhet och en förmåga att sätta sig in i arbetsuppgifter på kort tid. Detta kan du använda som argument för en högre lön.
  • När du erbjuds en fortsatt anställning är du inte längre oprövad. Arbetsgivaren vet vad du går för och har visat uppskattning för din tidigare arbetsinsats genom att erbjuda dig en fortsatt anställning. Detta är ett bra argument för en högre lön.
  • Det är vanligt att när du accepterar en kortare visstidsanställning (mindre än 6 månader), så kommer den lön som du får att gälla för hela den period som visstidsanställningen omfattar. Det innebär att du normalt inte omfattas av några lönerevisioner. Detta är ännu en anledning till varför du ska ha en högre lön när du får erbjudande om en ny eller förlängd visstidsanställning alternativt en fast anställning.

Läs mer om att förbereda dig för att förhandla lön

Att förhandla lön inför en fortsatt anställning påminner mycket om den lönediskussion som många gånger förs inom ramen för lönesamtalet. 

Dags för årets lönesamtal? Eller ny tjänst, nytt jobb, ny på arbetsmarknaden?

Bolla lön med en expert och bli en vassare förhandlare på en kvart.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg