Har du rätt lön? Testa Löneratorn!
Vet du inte vilken lön du kan begära eller om den lön du har är marknadsmässig? Testa Löneratorn här!
Passa på att bli medlem!Vet du inte vilken lön du kan begära eller om den lön du har är marknadsmässig? Testa Löneratorn här!
Passa på att bli medlem!Alla vet väl vad en lön är. Men om du skulle tvingas förklara för någon precis hur det funkar med individuell lönesättning och årliga lönerevisioner inom olika sektorer av arbetsmarknaden – kan du?
Det kallas arbetsmarknad av en anledning - det är en marknad där utbud och efterfrågan på arbetskraft och kompetens möts.
Arbetsgivaren köper din tid och dina tjänster som arbetstagare. Och för att du ska kunna stå upp för vad dina insatser är värda så har du facket i ryggen. Hela vägen!
I ett makroperspektiv sköts lönebildningen i de centrala avtalsförhandlingarna där arbetsgivarnas och arbetstagarnas organisationer når fram till nivåer som både är hållbara och konkurrenskraftiga. Där sätts en rimlig löneökningsnivå som tar hänsyn till konjunkturläge, världsekonomi och efterfrågan.
Kom ihåg att den löneökningstakt som sätts centralt aldrig innebär något tak för dig – du kan alltid själv förhandla vidare med din arbetsgivare. Däremot är löneavtalet en plattform för dig att utgå ifrån i förhandlingen med din chef.
När det kommer till din individuella lön inverkar allt från de stora marknadskrafterna till de mål och förväntningar som du själv haft att leva upp till under året, eller som arbetsgivaren räknar med när du kommer till en ny tjänst.
När du kommer som ny anställd är det viktigt att du kommer in på rätt ingångslön då det kan vara svårt att korrigera större glapp i efterhand. (Läs mer om ingångslön).
Därefter ska det följa årliga lönesamtal inför den årliga lönerevisionen – förutsatt att det finns kollektivavtal på arbetsplatsen. Saknas det har du ingen automatisk rätt att kräva högre lön, någonsin.
När det finns kollektivavtal ska lönerna på arbetsplatsen däremot årligen ses över och även höjas i linje med det som de centrala avtalen visar. Finns det också en fackklubb får du ytterligare stöd därifrån.
Den årliga lönerevisionen går till så här: först går du och din chef vid lönesamtalet igenom varför du har den lön du har och vad som krävs för att du ska få en högre lön. Det är ett bra tillfälle att lyfta det du gjort under året som du tycker borde ge avtryck i lönen och visa på hur du bidragit till att mål har uppnåtts och så vidare.
Sedan förhandlar klubben din och dina kollegors löner med arbetsgivaren. Klubben har insyn i hur lönerna ser ut överlag och har större möjligheter att se till att ingen halkar efter på ett orättvist sätt.
Som medlem i Unionen kan du få stöd och råd inför både den första löneförhandlingen som nyanställd och de återkommande lönesamtalen - genom att boka tid för lönecoachning. På en tid som passar dig ringer våra specialutbildade lönerådgivare och hjälper dig att vässa argumenten, utifrån din unika situation.
Unionen, som är Sveriges största fackförbund, står alltså bakom dig i att du ska ha den lön du förtjänar i allt från de centrala löneavtalen till lokala förhandlingar och direkt coachning i din telefon.
Med inkomst-försäkringens tilläggsförsäkring kan du bygga på ditt inkomstskydd och få 50 extra ersättningsdagar utöver den ordinarie inkomst-försäkringens 150 dagar - som redan ingår i medlemsavgiften.
Mot en premie kan du få totalt upp till 200 ersättningsdagar (9 månader) och du får dessutom möjligheten att försäkra din inkomst över 60 000 kr/mån före skatt ända upp till 150 000 kr/mån före skatt.
Kostnaden för tilläggsförsäkringen är 50 kr/mån för löner mellan 25 025 kr/mån före skatt och 60 000 kr/mån före skatt och 100 kr/mån för löner som överstiger 60 000 kr/mån före skatt. Du tecknar tilläggsförsäkringen när du blivit medlem i Unionen.
Som Sveriges största fackförbund på privat sektor är Unionen en stark förhandlingspart i avtalsrörelsen och en garant för en stabil och hållbar
löneutveckling
inom våra avtalsområden som på arbetsmarknaden i stort.
Lagen ger dig ingen rätt till högre lön. Men när din arbetsplats omfattas av Unionens kollektivavtal har du rätt till en årlig lönerevision ; årliga lönesamtal med din chef, där du får motiverat varför du har den lön du har och vad du kan göra för att få upp din lön, och i de allra flesta fall – en faktisk årlig lönehöjning.
Du har ingen självklar rätt till högre lön för att du tar på dig ett utökat ansvar i jobbet. Men i Unionens kollektivavtal, i den del som kallas löneavtal som rör lön, finns det reglerat att förändrade arbetsuppgifter med utökat ansvar också bör avspeglas i en löneökning.
Med Unionens kollektivavtal på din arbetsplats får du också inbetalningar till din tjänstepension – utan tjänstepension har du bara allmän pension när du blir gammal. Dessutom har du möjlighet att trappa ner i arbetstid mot slutet av arbetslivet, utan att förlora inkomst eller pension - med Unionens kollektivavtalade ”flexpension”.
Du kan bli medlem i Unionen om du jobbar som tjänsteman nästan var som helst i det privata arbetslivet. Vilken befattning, utbildning och lön du har spelar ingen roll. Många av våra halvmiljonen medlemmar jobbar som projektledare, ingenjörer, administratörer, ekonomer, kommunikatörer, it-konsulter, receptionister, tekniker och säljare.
Unionen är Sveriges största fackförbund på den privata arbetsmarknaden. Vi är fler än 660 000 medlemmar, varav fler än 30 000 förtroendevalda på över 65 000 arbetsplatser.
Unionen är ett fackförbund där alla tjänstemän på en arbetsplats i den privata sektorn kan vara medlemmar. Det är oavsett befattning, utbildning eller lön. Till exempel är många chefer medlemmar och en stor del av medlemmarna har utbildning från högskola eller universitet.
En av de stora poängerna med att vara med i ett fackförbund är den trygghet du får tillsammans med andra. Trygg med att du får råd och stöd om du blir uppsagd, skadad i arbetet eller diskriminerad.
Du kan också känna trygghet när du vet att det finns någon som hjälper dig att ha koll på dina rättigheter och bistår med förhandlingshjälp om du blir orättvist behandlad.
Vi blir helt enkelt starkare tillsammans.
Unionen är en medlemsstyrd organisation som bygger på solidaritet och värderingar som värnar grundläggande demokratiska principer i samhället samt respekten för jämställdhet, jämlikhet och mångfald samt alla människors lika värde.
Förbundet är partipolitiskt obundet.
Det lite mer finstilta:
För att få ut ersättning från inkomstförsäkringen om du hamnat mellan jobb krävs det att du har varit medlem i både Unionen och i en svensk a-kassa samt att du har omfattats av försäkringen under de senaste 12 månaderna innan du blev arbetslös.
Du måste också ha arbetat minst 80 timmar per månad (en vanlig veckas heltidsarbete motsvarar 40 timmar) i 12 månader under de senaste 18 månaderna.
Om du varit sjuk eller föräldraledig under 18-månadersperioden "hoppar man över" den tiden. Istället får du tillgodoräkna dig arbete under motsvarande tidsperiod närmast före de 18 månaderna.
Det som krävs är att du har varit med i försäkringen (det vill säga varit medlem i Unionen) hela den perioden. Se fullständiga försäkringsvillkor.
Om du är medlem i mer än ett fackförbund samtidigt gäller särskilda regler. För mer information kontakta oss på telefon 0771-27 28 00.
Tänk på att anmälan till inkomstförsäkringen inte sker med automatik i samband med att man anmäler sig till arbetsförmedlingen och a-kassan .
Ditt medlemskap i Unionen innebär inte att du per automatik också är medlem ia-kassan.
Fackförbundet Unionen och Unionens a-kassa är två olika organisationer och du väljer själv om du vill gå med i en a-kassa eller inte.
A-kassa är däremot något som vi på Unionen rekommenderar, för din trygghets skull, men också för att medlemskap i en svensk a-kassa krävs för att kunna få ersättning från inkomstförsäkringen om du skulle bli arbetslös.