Semester vid arbetsfria dagar

Om din semesterledighet sträcker sig över röda dagar, som jul- och nyårsdagen, räknas inte de som semesterdagar, om du normalt inte jobbar dessa dagar. Detsamma gäller lördagar och söndagar.

Semesterledighet i samband röda dagar, halvdagar och helger

Semesterledighet på röda dagar (exempelvis jul- och nyårsdagen)

Om du normalt inte jobbar röda dagar räknas de dagarna inte som semesterdagar. Du behöver alltså inte använda en semesterdag om en sådan dag inträffar under din semesterledighet.  

Semesterledighet på halvdagar

Enligt semesterlagen räknas all semesterledighet i hela dagar. Det innebär att det inte går att ta ut en halv semesterdag. Även om ni jobbar halvdag dagen före en röd dag behöver du alltså ta ut en hel semesterdag om du vill vara ledig hela dagen.

Semesterledighet på lördagar och söndagar

Om du vanligen jobbar måndag till fredag
Om du normalt jobbar måndag till fredag behöver du inte använda några semesterdagar för lördagar och söndagar, om din semesterledighet sträcker sig över dessa.

Lördagar och söndagar som ligger i anslutning till din första och sista semesterdag i en semesterperiod kallas kransdagar. De dagarna ingår inte i semesterledigheten utan du som anställd skulle i princip kunna bli arbetsskyldig då om något akut och oväntat skulle inträffa, men om du vanligen jobbar måndag till fredag brukar kransdagarna oftast räknas in i den totala ledigheten.

Om du regelbundet jobbar lördagar och/eller söndagar
Om du regelbundet jobbar under lördagar och/eller söndagar gäller speciella regler enligt semesterlagen :

  • Om du tar ut en semesterledighet på högst fyra kalenderdagar och semesterledigheten sträcker sig över en helg (exempelvis fredag – måndag) och du normalt skulle ha jobbat lördagen och/eller söndagen, behöver du ta ut semesterdag/semesterdagar även för den lördagen och/eller söndagen då du skulle ha jobbat, om du vill vara ledig den/de dagarna.
  • Om din semesterledighet är minst fem kalenderdagar men högst 18 kalenderdagar och din semesterledighet sträcker sig över en eller flera helger behöver du inte ta ut semesterdagar för de helgerna. Särskilda regler gäller dock för helger som inleder eller avslutar semesterledigheten. Om din semesterledighet omedelbart inleds och/eller avslutas med en helg har du rätt att antingen vara ledig helgen före eller helgen efter, utan att du behöver ta ut semesterdagar för den lediga lördagen och/eller söndagen. Om semesterledigheten både inleds och avslutas med en helg behöver du alltså bara ta ut semesterdagar för en av de helgerna, om du vill vara ledig då. Skulle någon av vardagarna under din semesterledighetsperiod vara en helgdag, då du enligt ditt avtal annars inte skulle ha jobbat, behöver du inte ta en semesterdag för den specifika veckodagen.
  • Om din semesterledighet är minst 19 sammanhängande kalenderdagar har du rätt att vara ledig utan att ta ut semesterdagar under de lördagar och söndagar som semesterledigheten sträcker sig över. Du har dessutom rätt att vara semesterledig under lördagen och/eller söndagen direkt före och direkt efter din semesterperiod utan att ta ut semesterdagar för de dagarna. Om du vanligtvis arbetar lördagar och söndagar kan du alltså med fördel ansöka om att ta ut semester från och med en måndag och att din sista semesterdag är en fredag.
Sommaräng

Allt du behöver veta om semester

Dags att koppla bort jobbet och ladda batterierna? Om du har frågor och funderingar om semester har du kommit rätt. Här hittar du tips, råd, stöd och kan räkna ut både semesterlön och semesterdagar.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg