Regler om systematiskt arbetsmiljöarbete gynnar alla
Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla. Här kan du läsa om vad det innebär och hur man gör.
Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla. Här kan du läsa om vad det innebär och hur man gör.
Systematiskt arbetsmiljöarbete, även kallat SAM, syftar till att alla arbetsgivare ska arbeta förebyggande och genomföra åtgärder så att de anställda inte skadas, blir sjuka eller på annat sätt far illa. Det ska vara en naturlig del i den dagliga verksamheten i en organisation.
Det mesta som sker eller planeras i en verksamhet har eller kan få påverkan på arbetsmiljön. Eftersom verksamheter skiljer sig åt mellan branscher och företag, så måste det praktiska arbetsmiljöarbetet anpassas efter de förhållanden som råder på varje specifik arbetsplats.
Systematiskt arbetsmiljöarbete enligt AFS 2001:1 är ett lagkrav som alla måste följa.
Arbetsledning och arbetsorganisation
Arbetsmängd
Arbetsställningar och arbetsrörelser
Arbetstempo och arbetstid
Arbetsuppgifternas innehåll
Handlingsutrymme
Möjlighet till inflytande, samarbete
Lika eller olika möjligheter och villkor för kvinnor och män
Upptäcka och åtgärda risker i tid
Främja goda arbetsförhållanden, motverka stress och förebygga onödiga sjukskrivningar
Bidra till bättre ekonomi i organisationen
Skapa ordning och reda i organisationen
Främja trivsel, engagemang och goda prestationer
För att lyckas med det systematiska arbetsmiljöarbetet är det viktigt att arbeta förebyggande och regelbundet. Vänta inte tills någon blir sjuk eller råkar ut för en olycka. Reagera genast på diskriminerande och kränkande handlingar. De är ofta ett tecken på att något inte är bra i arbetsmiljön.
Arbetsmiljön omfattar alla förhållanden på en arbetsplats, sociala, organisatoriska liksom fysiska förhållanden.
De fyra stegen i SAM är: undersök, riskbedöm, åtgärda och uppföljning.
För att systematisera och integrera arbetsmiljöarbetet behöver det finnas rutiner för det. Arbetsmiljöpolicy, rutiner, uppgiftsfördelning och årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet ska skriftligen dokumenteras på alla företag som har tio anställda eller fler.
Det yttersta ansvaret för arbetsmiljön och för att arbetsmiljöarbetet bedrivs systematiskt har arbetsgivaren. Medarbetarna ska också medverka i arbetsmiljöarbetet. Arbetsgivaren ska också samverka med arbetsmiljöombudet. Mer om ansvaret för att skapa en bra arbetsmiljö
Om du som arbetsmiljöombud vill påtala en brist eller risk i arbetsmiljön ska du kontakta arbetsgivaren.
Vidtar denne ingen åtgärd kan du kontakta arbetsplatsens skyddskommitté om det finns en sådan.
Medarbetaren är skyldig att kommunicera risker, problem och möjliga förbättringar. Det gäller alla delar kopplat till arbetsmiljön, även när det kommer till exempelvis stress och arbetsbelastning. Frågor och svar om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön
Chefer, arbetsmiljöombud och anställda ska utbildas för att bättre klara av arbetsmiljöarbetet. Unionen erbjuder flera kurser och aktiviteter om arbetsmiljö.
Helgfri vardag 09.00-17.00
Vissa frågor och ärenden kan ha avvikande öppettider.
Skriv till Unionen
Använd vårt kontaktformulär.