Frågan om när du får ta ut semester påverkas inte av om korttidsarbete är aktuellt. Grundregeln i är att semestern ska tas ut under sommarmånaderna, juni till augusti. Det kan även finnas regler i ditt som skiljer sig från semesterlagen och då gäller avtalets regler. Du har också rätt till fyra sammanhängande veckor. Normalt kan arbetsgivaren alltså inte tvinga dig att ta ut din semester under andra delar av året. Om din arbetsgivare vill förlägga sommarsemestern till annan tid är det möjligt om ni kommer överens om det. I annat fall bör du i en sådan situation kontakta Unionen för rådgivning.
Beslut om när under sommarperioden du ska få din semester bör ske i samtal mellan dig och din arbetsgivare. Kan ni inte komma överens om när under juni-augusti du ska ha semester så är det din arbetsgivare som bestämmer. Om Unionen har en fackklubb på företaget, kan klubben förhandla om när under sommaren du och dina kollegor ska ha semester.
När ett beslut om förläggning av semester har fattats gäller detta som utgångspunkt och arbetsgivaren kan som absolut huvudregel inte ensidigt göra någon ändring. För att arbetsgivaren ska ha rätt att göra någon ändring behöver arbetsgivaren enligt praxis ha fog för förändringen. Med fog ska förstås att något oförutsett har inträffat som arbetsgivaren inte kände till vid det första beviljandet. Om arbetsgivaren inte har fog för förändringen kan arbetsgivaren bli skyldig att betala skadestånd.
Enligt ska arbetsgivaren ge besked om beviljad semester senast två månader före ledighetens början, om inte du eller din fackklubb har kommit överens om något annat med arbetsgivaren. Även utan en sådan överenskommelse kan det finnas särskilda skäl som gör att besked får lämnas senare, dock om möjligt minst en månad före ledighetens början.
Arbetsgivare som har infört korttidsarbete med statligt stöd får ingen ersättning från staten under de veckor som de anställda har semester, utan betalar då vanlig .