Kompetensutveckling

Idag finns det bättre möjligheter än någonsin för att kompetensutvecklas under hela arbetslivet. Skaffa dig koll på vad du har rätt till och hur du gör för att stärka din ställning på arbetsmarknaden.

Kaffekopp och skrivblock

Nya möjligheter för dig mitt i arbetslivet

Unionen har tillsammans med andra fackförbund förhandlat fram ett generöst studiestöd - omställningsstudiestödet - som gör det möjligt för dig att ta nästa steg, växa i din yrkesroll och stärka din framtid.

Det nya omställningsstudiestödet

Omställningsstudiestödet är en jättechans för dig som är mitt i arbetslivet. Många kan få ut upp till 80 procent av sin lön under studietiden.  

Studiestödet är flexibelt och gäller för kurser och utbildningar som din arbetsgivare inte låter dig göra på betald arbetstid. Du kan få stödet för hel- eller deltidsstudier och för kortare eller längre utbildningar.

Om du studerar på heltid räcker det ett helt år (två terminer). Så länge som utbildningen stärker din ställning på arbetsmarknaden bestämmer du själv vad du vill studera. Kanske vill du vässa dig inom ditt befintliga yrke eller välja en ny inriktning på arbetslivet?

  1. Studera mitt i arbetslivet
    Du kan utbilda dig i upp till ett år (på heltid eller deltid) med betalning. Många kommer att kunna få ut 80 procent av sin lön under studietiden.
  2. Välj utbildning själv
    Det är inte din arbetsgivare som bestämmer vad du ska studera. Du bestämmer så länge utbildningen stärker din ställning på arbetsmarknaden. 
  3. Du måste inte ha en fast anställning
    Även du som har en  visstidsanställning , projektanställning eller jobbar deltid har möjlighet att kompetensutveckla dig. 
  4. Du kan få studiestöd som arbetslös
    Som är arbetslös kan få ett annat något lägre studiestöd -TRR studieersättning - i max två år tillsammans med kompletterande studiestöd

Kvinna som sitter vid bord och studerar, ett barn som leker i förgrunden

Bra ekonomiskt stöd i ett helt år

Omställningsstudiestödet är en bra chans för dig som vill uppgradera dina kunskaper eller byta jobbinriktning. Kolla vilka villkor som gäller och hur du söker.
Person vid dator

Kompetensstöd

Om du redan har arbete, men funderar på att studera för att sitta mer säkert på framtidens arbetsmarknad kan du få kompetensstöd i form av bland annat studie- och karriärvägledning från din omställningsorganisation.
Man som håller en bok i handen

Din omställningsorganisation hjälper dig

Din omställningsorganisation kan ge dig stöd om du är i anställning och vill framtidssäkra din kompetens. Den kan också hjälpa dig att komma tillbaka till arbetsmarknaden om du har blivit uppsagd eller har en tidsbegränsad anställning som löper ut.

Håll en levande dialog med din chef

Det finns ingen lag som ger dig en direkt rätt att gå på kurs eller utbildning under arbetstid, men det ligger i allas intresse att du och dina kollegor har uppdaterade yrkeskunskaper. Ingen arbetsgivare vill halka efter när det gäller personalens kompetens.

  • Kom ihåg att också du själv har ett ansvar för att driva din kompetensutveckling – så eftersträva en levande dialog med din chef kring dina kompetensbehov.
  • Tänk på att kompetensutveckling är något som sker i varje situation där du lär dig och utvecklas, oavsett om det sker genom studier på högskolan, kurser, praktik eller i det dagliga arbetet. Det finns alltså flera möjligheter till kompetensutveckling som du kan diskutera med din chef.
Två män samtalar vid dator

Din chans att prata kompetens

Under utvecklingssamtalet har du möjlighet att diskutera dina och företagets kompetensbehov med din chef. Kom förberedd så kan det bli ett riktigt bra lyft.

Extra kompetensmöjligheter med kollektivavtal

Om din arbetsplats har kollektivavtal ökar dina möjligheter att regelbundet uppgradera din kompetens. I det så kallade utvecklingsavtalet, som finns som en del av de flesta kollektivavtal , framgår att det är viktigt att de anställda ges möjligheter till vidareutveckling av sina yrkeskunskaper.

  • Din arbetsgivare har huvudansvaret för att du och dina kollegor har den kompetens som krävs för att utföra ert arbete idag och i framtiden. Arbetsgivaren står för kostnaderna och anställnings- och löneförmåner påverkas inte. 
  • Det kan också finnas ett lokalt kollektivavtalet just på din arbetsplats med egna avtal eller paragrafer som kan reglera och beskriva vem som ansvara för vad, ställer upp ramar för hur arbetet med kompetensutveckling ska gå till och förtydligar hur medarbetarna ska kunna få inflytande över den egna kompetensutvecklingen.  
  • Med kollektivavtal på din arbetsplats har du möjligheter att få ersättning för förlorad arbetsinkomst genom den omställningsorganisation som finns kopplad till kollektivavtalet.

Vill du se vad som står om kompetensutveckling i ditt  kollektivavtal , logga in på unionen.se

Hur vet jag vilken utbildning jag behöver?

Det kan vara svårt att veta vad som är det bästa kompetenssteget just för dig. Om du känner dig osäker kan du kontakta din omställningsorganisation. Deras rådgivare har lång erfarenhet och kunskap om arbetsmarknaden och hjälper dig att få koll på vilken kompetens och vilka yrken som kommer vara attraktiva i framtiden. 

rödhårig

Tjänstledighet för studier

Tjänstledighet innebär att du är ledig utan betalning från din arbetsgivare. Det kan finnas lagstiftning eller avtal som ger rätt till ledighet för studier.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg