Industriarbetsgivarna - SVEMEK
Ditt kollektivavtal består av flera avtal. Här hittar du dem och även sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen. Som inloggad medlem kan du också se förklaringar till hur avtalsvillkoren ska tolkas.
Ditt kollektivavtal består av flera avtal. Här hittar du dem och även sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen. Som inloggad medlem kan du också se förklaringar till hur avtalsvillkoren ska tolkas.
Det här är en kort sammanfattning av de viktigaste punkterna i dina avtal. För utförlig info, läs mer i respektive avtal. Tänk också på att det kan finnas ett lokalt avtal på din arbetsplats som gäller.
Nuvarande avtalsperiod är 1 januari 2021 - 31 mars 2023 och då gäller:
Avtal om vilka allmänna villkor som gäller för exempelvis arbetstid, övertidskompensation, semester, sjuklön, ledighet, uppsägning med mera. Unionens tolkningar av hur avtalen ska tillämpas är tillgängliga för inloggade medlemmar.
I löneavtalet beskrivs lönenivåer och övrig information kring löneprocessen.
Detta gäller för dig som tjänsteman på avtalsområdet kring arbetstid.
Innehåller bland annat överenskommelse om ersättning för förskjuten arbetstid, jourtid, beredskapstjänst, arbetstidsförkortning, delpension med mera.
Nytt avtal mellan PTK (där Unionen ingår) och Svenskt Näringsliv som gäller från 1 oktober 2022. I huvudavtalet finns regler kring anställningsskydd och uppsägning av anställningsavtal från arbetsgivararens sida. Huvudavtalet reglerar även omställningsstöd , kompetensstöd och kompletterande studiestöd som anställda kan få via omställningsorganisationen TRR. Här finns också beskrivet hur tjänstemannaförbund inom PTK ska samverka i vissa förhandlingar.
Unionen har nu tecknat ett nytt avtal för din bransch som kommer att gälla under 27 månader fram till och med 2023-03-31. Genom avtalet får du som medlem bland annat en bra grund för fortsatt löneutveckling och nya avsättningar till systemet för deltidspension (flexpension). Läs mer nedan för att ta del av de förändringar som nu kommer att gälla på avtalsområdet.
*Förlängning av tidigare avtal till 31 december 2020
Under våren 2020 blev Coronapandemins påverkan på Sverige tydlig vilket innebar att förutsättningarna för avtalsförhandlingarna förändrades på ett sätt som varit omöjligt att förutse.
Med anledning av detta valde Unionen att flytta fram avtalsförhandlingarna till hösten och förlänga avtalen inom industrin, däribland Svemek-avtalet, med sju månader. Förlängningen innebär att avtalet fortsatte gälla med samma lydelse och innehåll, men utan några ytterligare avsättningar till lön.
Det nya avtalets totala värde, sett över avtalsperioden 1 januari 2021 till och med 31 mars 2023, är 5,1 procent.
Löneavtal
Löneavtalet behåller sin tidigare konstruktion och har ett värde av 4,7 procent sett över hela avtalsperioden.
Lönerevision
Om Unionen-klubben och arbetsgivaren inte kommer överens om annat så ska två lönerevisioner genomföras under avtalsperioden, den första den 1 januari 2021 och den andra den 1 april 2022.
Datumet för det andra revisionstillfället har tidigarelagts två månader och 1 april är även det lönerevisionsdatum som kommer att gälla fortsättningsvis.
Vid företaget avsätts vid lönerevisionstidpunkterna ett löneökningsutrymme på 2,0 procent den 1 januari 2021, samt ett löneökningsutrymme på 1,7 procent den 1 april 2022. Löneökningsutrymmet beräknas på lönesumman för Unionen-medlemmarna.
Löneökningsutrymmet ska fördelas enligt löneavtalets principer.
Löneanalys
Inför respektive lönerevision ska Unionen-klubben och arbetsgivaren analysera om diskriminerande eller på annat sätt omotiverade löneskillnader förekommer. Upptäcks omotiverade löneskillnader ska dessa rättas till i samband med lönerevisionen.
Strukturöversyn
I samband med respektive lönerevisionen ska Unionen-klubben och arbetsgivaren genomföra en översyn av lönerna i syfte att bibehålla eller uppnå önskad lönestruktur . Strukturöversynen behöver ge minst 1,0 procent under avtalsperioden för att avtalsvärdet ska uppnås.
Lägsta löneökning
Om Unionen-klubben och arbetsgivaren inte kommer överens om annat ska löneökningen vid respektive lönerevisionstillfälle lägst uppgå till:
Lägsta månadslön
Efter lönerevision ska månadslönen för en heltidsanställd tjänsteman uppgå till lägst:
Vid ett års sammanhängande anställningstid ska månadslönen för en heltidsanställd tjänsteman uppgå till lägst:
Överenskommelse har träffats om att utöka avsättningen till tjänstepensionen inom ramen för den tidigare avtalade deltidspensionen (Flexpension).
Från och med den 1 januari 2021 utökas avsättningen till tjänstepensionen ( ITP ) med ytterligare 0,4 procent. Detta läggs till de tidigare avtalade avsättningarna till deltidspension (Flexpension) på 1,3 procent. Den nya sammanlagda avsättningen blir därmed 1,7 procent.
Nu finns ett nytt gemensamt avtal om allmänna anställningsvillkors inklusive arbetstidsavtal för stål och metallindustrin, byggnadsämnesindustrin, svetsmekaniska industrin, gruvindustri och sågverksindustrin.
Avtalet gäller from 1 november 2020.
I förhållande till det tidigare avtalet gäller följande större förändringar:
Tidsbegränsade anställningar
Nya regler avseende tidsbegränsade anställningar införs.
Det tidigare reglerna som ger arbetsgivaren rätt att tidsbegränsat anställa för arbetets särskilda beskaffenhet (projekt), feriearbete, arbete efter uppnådd pensionsålder, praktikarbetet samt arbete vid tillfällig arbetstopp tas bort.
I stället införs möjlighet för arbetsgivaren att anställa för allmän visstid. I den nya anställningsformen står det arbetsgivaren fritt att anställa av valfri anledning men om en tjänsteman sammanlagt varit anställd i allmän visstidsanställning i mer än 2 år under en femårsperiod så konverteras anställningen till en tillsvidareanställning .
Möjligheten att visstidsanställa för vikariat kvarstår men tillförs samma konverteringsregel som allmän visstid dvs att om en tjänsteman sammanlagt varit anställd i vikariat i mer än 2 år under en femårsperiod så konverteras anställningen till en tillsvidareanställning.
De nya reglerna gäller för tidsbegränsade anställningar som påbörjas den 1 januari 2021 eller senare.
Provanställning
Arbetsgivarens tidigare möjlighet att, via överenskommelse med Unionen-klubben, förlänga provanställningar i upp till 12 månader tas bort.
Om tjänstemannen varit sjuk eller på annat sätt frånvarande i mer än en månad kan dock arbetsgivaren och tjänstemannen komma överens om att provanställningen förlängs med samma tid som frånvaron omfattat.
De nya reglerna gäller för provanställningar som påbörjas den 1 januari 2020 eller senare.
Föräldralön
Från och med 1 april nästa år ändras reglerna för hur många månader med föräldralön en tjänsteman har rätt till.
Den tidigare ”trappan” där tjänstemannen fick olika många månader med föräldralön baserat på sin anställningstid tas bort. De nya reglerna innebär att när tjänsteman har uppnått 1 års sammanhängande anställningstid så uppgår rätten till föräldralön till 6 månader. Föräldralön kan, precis som tidigare, tas ut under förutsättning att man är föräldraledig och har rätt till föräldrapenning.
Antalet föräldraledighetsperioder för vilka en tjänsteman har rätt till föräldralön begränsas till tre per barn inom ramentiden på 18 månader från barnets födelse eller adoption. Antalet föräldraledighetsperioder med rätt till föräldralön begränsades tidigare av föräldraledighetslagens regler om tre ledighetsperioder per kalenderår.
Uttaget av föräldralön begränsas inte längre till hela 30-dagarsperioder. Kvar finns dock en minimigräns på 30 dagar. Det innebär att för föräldraledighetsperioder som understiger 30 dagar så betalas ingen föräldralön. För föräldraledighetsperioder som överstiger 30 dagar ska föräldralön nu utbetalas för det faktiska antalet föräldraledighetsdagar upp till maxtaket på 6 månader.
Nationaldagen
Regeln för kompensationsledighet när nationaldagen infaller på en lördag eller söndag har ändrats.
Från och med 2022 gäller att det år som nationaldagen (6 juni) infaller på en lördag eller söndag ska tjänstemannens erhålla annan ledig dag utan löneavdrag. Detta gäller under förutsättning att Unionen-klubben och arbetsgivaren inte kommer överens om annat.
Tidigare har kompensationsledigheten hanterats genom att 2 timmar och 18 minuter årligen tillförts varje tjänstemans tidsbank. Detta tas nu bort.
Arbetstidsavtal
Det nya arbetstidsavtalet är heltäckande och ersätter arbetstidslagen i sin helhet.
Jämfört med tidigare arbetstidsavtal så har det tillförts en begränsningsregel avseende den sammanlagda arbetstiden samt regler om raster och pauser.
Vid utebliven veckovila ska tjänstemannen, antingen erhålla 36 timmars sammanhängande ledighet räknat från det sista pass som brutit veckovilan, eller under nästföljande sjudagarsperiod erhåller 36 timmar sammanhängande ledighet utöver den sjudagarsperiodens ordinarie 36 timmars veckovila.
Möjligheten för arbetsgivaren att beordra allmän övertid har höjts från 150 timmar per kalender år till 200 timmar per kalenderår. Möjlighet att genom överenskommelse med Unionen-klubben beordra extra övertid har samtidigt sänkts från 150 timmar per kalenderår till 100 timmar per kalenderår
Arbetsgivarens möjlighet att återföra övertidstimmar genom att bevilja kompensationsledighet har ökats från 100 timmar till 150 timmar.
Anställningens avslutande vid fyllda 68 år
Avtalet har anpassats utifrån de lagändringar som har gjorts i lagen om anställningsskydd den 1januari i år. Lagändringarna innebär bland annat att en arbetstagare har rätt att kvarstå i anställning t.o.m. utgången av den månad då man fyller 68 år (69 år fr.o.m. den 1 januari 2023).
From 1 november så tas det automatiska avgångsskyldigheten vid 67 år bort. Istället gäller att om arbetsgivaren vill avsluta anställningen för en tjänsteman som fyllt 68 år så ska en underrättelse därom lämnas minst 2 månader innan. Om inget annat överenskommes så upphör anställningen två månader efter att underrättelse lämnats.
Vad gäller för mig som har klubb på arbetsplatsen
För dig som har klubb, hanterar de alla förhandlingar och typer av inflytandefrågor på arbetsplatsen. Det är klubben som förhandlar om lön och de eventuella lokala avtal som kan finnas på respektive arbetsplats. Det bästa sättet att påverka klubbens arbete är att delta på de medlemsmöten som klubben arrangerar.
Vad gäller för mig som saknar klubb på arbetsplatsen
En egen Unionen-klubb är det bästa sättet att få vara med och påverka på arbetsplatsen. Du får exempelvis möjlighet att medverka och påverka vid förhandlingar, koll på framtidsplaner, och kan bidra med idéer och förslag på förändringar och förbättringar i verksamheten. Med klubb på arbetsplatsen väljer medlemmarna vilka som ska vara deras företrädare. De som har valts kallas förtroendevalda.
Om det inte finns förtroendevalda på din arbetsplats så har arbetsgivaren ingen att förhandla lönerevisionen med. Arbetsgivaren ska i dessa fall sätta nya löner i enlighet med löneavtalet men du behöver själv säkerställa att du får ut de löneökningar du har rätt till.
Om du misstänker att din arbetsgivare inte följer löneavtalet så ska du kontakta Unionens medlemsservice på 0770 -870 870 alternativt ditt regionkontor .
Du kan också kontakta Unionens medlemsservice om du bara vill diskutera din löneutveckling eller få råd och hjälp med hur du lägger upp ditt lönesamtal .
Läs mer på unionen.se om hur det går till att bilda en Unionenklubb.
2020-11-01: Nu har Unionen tecknat nytt avtal inom industrin där avtalsområde Industriarbetsgivarna - SVEMEK ingår.
Nu har vi nytt avtal på plats som skapar förutsättningar för stabilitet och långsiktighet och ger Unionens medlemmar mer pengar i plånboken och bättre pensioner genom utökad avsättning till deltids/flexpension.
Det totala avtalsvärdet är 5,1 procent under 27 månader (1 januari 2021 - 31 mars 2023) varav 0,4 procent avsätts till deltids/flexpension. Avtalsperioden för område Industriarbetsgivarna - SVEMEK ska under denna avtalsperiod harmoniseras med övriga avtal inom Industriarbetsgivarna och är därför två månader kortare vilket gör att avtalsvärdet skiljer sig från övriga inom industrin.
Avtalet innehåller två revisionstillfällen.
Ett steg mot ett mer jämställt arbetsliv har tagits genom att en partsgemensam praktisk handledning ska tas fram med syfte att motverka missgynnande till följd av föräldraledighet.
Mer information kommer i dagarna
I december påbörjades avtalsförhandlingarna genom att Unionen tillsammans med övriga fackförbund inom industrin växlade avtalskrav med industrins arbetsgivarorganisationer. Sedan dess har vi förhandlat med målsättningen att få ett nytt avtal på plats senast den 1 april 2020.
I mars blev Coronapandemins påverkan på Sverige likväl som på övriga världen tydlig, vilket innebär att de förutsättningar vi gick in i avtalsförhandlingarna med förändrades på ett sätt som varit omöjligt att förutse.
Med anledning av situationen har Unionen, tillsammans med övriga parter inom Industrin, valt att flytta fram avtalsförhandlingarna till i höst och prolongera befintliga avtal till och med den 31 oktober 2020. Prolongering innebär att avtalen förlängs, det vill säga avtalen behåller sin nuvarande lydelse och innehåll till och med den 31 oktober.
Unionen och övriga parter inom industrin bedömer inte att det är möjligt att i dagsläget ingå sedvanliga avtal. Att flytta fram avtalsförhandlingarna och prolongera avtalen är det mest ansvarsfulla att göra med tanke på det ostabila och svåra läge Sverige och världen befinner sig i just nu.
Överenskommelsen mellan parterna inom Industrin väntas bli norm för övriga parter på svensk arbetsmarknad, vilket innebär att även övriga kollektivavtal förväntas förlängas på samma sätt.
Fortsatta förhandlingar inleds under oktober månad med avsikt att träffa nya avtal senast sista oktober 2020. De avtalskrav som Unionen ställt om löneökningar, fortsatta avsättningar till delpension samt åtgärder för att stärka arbetsmiljön och jämställdhet står kvar.
Prolongeringen innebär att det ännu inte finns några centralt avtalade löneökningar för 2020. Detta betyder att lönerevision först kan bli aktuell efter att nya avtal har träffats.
Regeringen har under mars vidtagit ett antal åtgärder för att, i den uppkomna situationen, stötta företag ekonomiskt och på sätt rädda anställningstillfällen. En av åtgärderna är att snabbt införa nya kompletterande regler om stöd vid korttidsarbete. Unionen har under mars tecknat ett centralt avtal som möjliggör för Unionenklubbar och arbetsgivare att träffa avtal om korttidsarbete. Detta för att säkerställa att regeringens stöd når ut till, och möjliggör, för ekonomiskt utsatta företag att behålla sina anställda och den kompetens som är nödvändig för en återhämtning efter Coronapandemin.
Om du har frågor eller behöver råd och stöd angående detta ska du i första hand kontakta din Unionenklubb. Har du ingen klubb kan du kontakta Unionens medlemsservice.
Helgfri vardag 09.00-17.00
För att få rådgivning behöver du vara medlem i Unionen.
När du kontaktar Unionen för rådgivning eller svar på frågor om ditt medlemskap behöver du identifiera dig. Följ instruktionerna du får i telefon.
Skriv till Unionen
Använd vårt kontaktformulär för att skicka ett mejl till Unionen.
Unionens a-kassa
Kontakta Unionens a-kassa på 0770-77 77 88 eller genom a-kassans sajt.
För dig som är arbetsgivare
Vid förfrågan om yttrande för arbetstillstånd, använd kontaktformuläret.