Almega Tjänsteförbunden - bransch Apotek
Här hittar du alla avtal som hör till ditt kollektivavtal. Du hittar också sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen, och förklaringar till hur avtalsvillkoren ska tolkas.
Här hittar du alla avtal som hör till ditt kollektivavtal. Du hittar också sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen, och förklaringar till hur avtalsvillkoren ska tolkas.
För att göra det enklare för dig att hitta svar på din fråga förklarar vi här innehållet i några av avtalen nedan. Tänk på att det kan finnas lokala avtal på din arbetsplats som gäller.
Unionen har nu tecknat ett nytt avtal för din bransch som kommer att gälla under 29 månader fram till och med 2023-04-30. Genom avtalet får du som medlem bland annat en bra grund för fortsatt löneutveckling och nya avsättningar till systemet för deltidspension (flexpension).
* Under våren 2020 påverkades Sverige likväl som övriga världen tydligt av Coronapandemin och den osäkerhet som pandemin medförde. Avtalsparterna fattade med det i bakgrunden beslut om att skjuta fram avtalsförhandlingarna och förlängde dåvarande kollektivavtal med sju månader. Förlängningen innebar att det tidigare avtalet fortsatt gälla med samma lydelse och innehåll.
Löneökningar
Under avtalsperioden gäller följande procentsatser för löneökningar:
Lägsta månadslöner
Efter lönerevisionen ska månadslönen för heltidsanställd tjänsteman som fyllt 20 år uppgå till lägst:
Överenskommelse har träffats om att utöka avsättningarna till tjänstepensionen inom ramen för flexpension (deltidspension). Under avtalsperioden gör arbetsgivaren en kompletterande avsättning till ITP på ytterligare 0,3 procent från 2020-12-01 samt ytterligare 0,4 procent från 2022-05-01 till individens tjänstepension. Det nya sammanlagda värdet av individens kompletterande avsättningar blir därmed 1,1 procent vid avtalsperiodens utgång.
Avtalet har anpassats utifrån de lagändringar som har gjorts avseende anställningsskydd, socialförsäkringar och pensioner för att bidra till ett längre arbetsliv.
Förändringar i lagen om anställningsskydd (1982:80), LAS, om åldersgränser trädde i kraft den 1 januari 2020. Lagändringarna innebär bland annat att en arbetstagare har rätt att kvarstå i anställning t.o.m. utgången av den månad då man fyller 68 år (69 år fr.o.m. den 1 januari 2023). Rätten att kvarstå i anställning är tvingande och gäller oavsett vad som står i kollektivavtalet. Resterande regler kring åldersgränserna i LAS är dispositiva vilket innebär att parterna kan göra avsteg från dessa i kollektivavtal.
Nyheterna i avtalet rörande åldersgränser är följande:
Till kompetensutvecklingsavtalet tillförs en regel om att för föräldralediga och långtidssjukskrivna som på grund av frånvaron inte haft något årligt planeringssamtal, ska den individuella kompetensutvecklingsplanen göras i samband med att medarbetaren återgår i tjänst.
En reglering har tillförts i avtalet om att semesterledighet inte läggs ut när det gäller anställningar som avses pågå i högst tre månader och som inte varar längre tid. I sådana fall gäller att en semesterersättning om 12,5 % på den uppburna lönen utbetalas i samband med anställningens upphörande.
Parterna har under avtalsförhandlingarna konstaterat att branschens sammansättning och företagens verksamheter har förändrats sedan avtalet tecknades i samband med omregleringen av apoteksbranschen 2009. Parterna är därför överens om att i en arbetsgrupp titta på vilka eventuella branschanpassningar som det finns behov av för att möjliggöra fortsatt utveckling utifrån avtalsområdets förutsättningar.
Parterna är vidare överens om att se över tillämpningen av bilaga 4 ”Avtal om alternativ arbetstidsförläggning”, kopplat till beräkning och förläggning av semester för tjänstemän med ordinarie arbetstid förlagd till måndag-fredag helgfri vecka.
I syfte att öka kunskapen om och tillämpningen av Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö ska parterna undersöka förutsättningarna för att bedriva ett partsgemensamt arbete som bidrar till det.
Vad gäller för mig som har klubb på arbetsplatsen
För dig som har klubb, hanterar de alla förhandlingar och typer av inflytandefrågor på arbetsplatsen. Det är klubben som förhandlar om lön och de eventuella lokala avtal som kan finnas på respektive arbetsplats. Det bästa sättet att påverka klubbens arbete är att delta på de medlemsmöten som klubben arrangerar.
Vad gäller för mig som saknar klubb på arbetsplatsen
En egen Unionen-klubb är det bästa sättet att få vara med och påverka på arbetsplatsen. Du får exempelvis möjlighet att medverka och påverka vid förhandlingar, koll på framtidsplaner, och kan bidra med idéer och förslag på förändringar och förbättringar i verksamheten. Med klubb på arbetsplatsen väljer medlemmarna vilka som ska vara deras företrädare. De som har valts kallas förtroendevalda.
Om det inte finns förtroendevalda på din arbetsplats så har arbetsgivaren ingen att förhandla lönerevisionen med. Arbetsgivaren ska i dessa fall sätta nya löner i enlighet med löneavtalet men du behöver själv säkerställa att du får ut de löneökningar du har rätt till.
Om du misstänker att din arbetsgivare inte följer löneavtalet så ska du kontakta Unionens medlemsservice på 0770 -870 870 alternativt ditt regionkontor .
Du kan också kontakta Unionens medlemsservice om du bara vill diskutera din löneutveckling eller få råd och hjälp med hur du lägger upp ditt lönesamtal .
Läs mer på unionen.se om hur det går till att bilda en Unionen-klubb.
Så snart det nya avtalet är klart publiceras information här och e-post skickas till alla medlemmar som omfattas av avtalet.
Avtalen förlängs med anledning av Coronapandemin och nya avtal förhandlas fram under hösten 2020.
Ett förbundsavtal om korttidsarbete med statligt stöd har tecknats.
Den 1 januari 2019 avskaffas karensdagen och karensavdrag införs efter ändring i sjuklönelagen och socialförsäkringsbalken.
Nu finns Avtalsnytt 2018 med vad som gäller för det andra året i den treåriga avtalsperioden på avtalsområdet publicerad här på sidan. Använd som stöd om du behöver ha koll vad som är avtalat inför nästa lönerevision. Om du har klubb på din arbetsplats kan det finnas lokala avtal och överenskommelser som kan påverka dina villkor.
Den 1 juli 2018 höjs taket för sjukpenningsgrundande inkomst enligt Socialförsäkringsbalken från 7,5 till 8 prisbasbelopp .
Mer information om ändringen kan du läsa i "Cirkulär om höjt tak för SGI". Kollektivavtalet är uppdaterat digitalt.
Avtalet gäller för perioden 1 maj 2017 - 30 april 2020.
Löneavtalet är ett så kallat processlöneavtal som tar fasta på att en lokal löneprocess ska genomföras. En viktig beståndsdel i processen är att lönesamtal ska hållas med varje medarbetare där den individuella prestationen ska diskuteras.
Om lokala parter inte blir överens i den lokala förhandlingen ska ett minsta löneökningsutrymme samt revisionsdatum för Unionens medlemmar vara: 2,0 procent 2017, 1,8 procent 2018 och 2,3 procent 2019.
Flexpension införs på avtalsområdet och avsättningen till flexpension blir 0,2 procent för 2017, 0,2 procent för 2018 och kommer utökas framöver.
Överenskommelse om flexpension i mål
Unionen, Sveriges Ingenjörer och Almega träffade den 22 februari 2017 överenskommelse om flexpension i tjänsteföretag och kom samtidigt överens om en rad andra avtalsändringar.
De flesta ändringar trädde i kraft den 1 november 2017. Förhandlingarna ägde rum i en särskild avtalsförhandling, innan 2017 års ordinarie avtalsförhandlingar startade, där förbunden inom Almega gemensamt förhandlade med Unionen och Sveriges Ingenjörer. Därmed är en långvarig konfliktfråga om flexpension löst. Överenskommelsen och information om den kan du läsa eller ladda ner, se ovan.
Aktuella avtal mellan Svenskt Näringsliv och
PTK
Avtalen om rätten till arbetstagares uppfinningar, avtal om användning av konkurrensklausuler och avtal om skiljedomsregler tecknades av PTK och Svenskt Näringsliv den 2 juli 2015. Avtalen har antagits att gälla på ditt avtalsområde från den 1 december 2015.
Om du behöver de tidigare gällande avtalstexterna för Uppfinnar- respektive Konkurrensklausulsavtalet, kontakta Unionens Rådgivning 0770-870 870.
Avtal du omfattas av
Det finns många avtal för detta område, de viktigaste är samlade i trycket "Tjänstemannaavtalen 2017-2020".