Avtalet gäller 2020-12-01* – 2023-04-30
Unionen har nu tecknat ett nytt avtal för din bransch som kommer att gälla under 29 månader fram till och med 2023-04-30. Genom avtalet får du som medlem bland annat en bra grund för fortsatt och nya avsättningar till systemet för deltidspension (flexpension).
* Under våren 2020 påverkades Sverige likväl som övriga världen tydligt av Coronapandemin och den osäkerhet som pandemin medförde. Avtalsparterna fattade med det i bakgrunden beslut om att skjuta fram avtalsförhandlingarna och förlängde dåvarande med sju månader. Förlängningen innebar att det tidigare avtalet fortsatt gälla med samma lydelse och innehåll.
Lön
Löneökningar
Under avtalsperioden gäller följande procentsatser för löneökningar:
- 2,9 procent för perioden 2020-12-01 – 2022-04-30
- 1,8 procent för perioden 2022-05-01 – 2023-04-30
Lägsta månadslöner
Efter lönerevisionen ska månadslönen för heltidsanställd tjänsteman som fyllt 20 år uppgå till lägst:
- 18 400 kronor fr.o.m. 2020-12-01
- 18 731 kronor fr.o.m. 2022-05-01
Flexpension/deltidspension
Överenskommelse har träffats om att utöka avsättningarna till tjänstepensionen inom ramen för flexpension (deltidspension). Under avtalsperioden gör arbetsgivaren en kompletterande avsättning till på ytterligare 0,3 procent från 2020-12-01 samt ytterligare 0,4 procent från 2022-05-01 till individens tjänstepension. Det nya sammanlagda värdet av individens kompletterande avsättningar blir därmed 1,1 procent vid avtalsperiodens utgång.
Åldersgränser
Avtalet har anpassats utifrån de lagändringar som har gjorts avseende anställningsskydd, socialförsäkringar och pensioner för att bidra till ett längre arbetsliv.
Förändringar i (1982:80), LAS, om åldersgränser trädde i kraft den 1 januari 2020. Lagändringarna innebär bland annat att en arbetstagare har rätt att kvarstå i anställning t.o.m. utgången av den månad då man fyller 68 år (69 år fr.o.m. den 1 januari 2023). Rätten att kvarstå i anställning är tvingande och gäller oavsett vad som står i kollektivavtalet. Resterande regler kring åldersgränserna i LAS är dispositiva vilket innebär att parterna kan göra avsteg från dessa i kollektivavtal.
Nyheterna i avtalet rörande åldersgränser är följande:
- Regleringen om att särskild överenskommelse krävs för rätt till sjuklön från den 15:e dagen efter 67 års ålder, eller vid anställning efter ITP-åldern (65 år), försvinner och ersätts med en möjlighet att träffa individuell överenskommelse om detta från 68 år.
- Regleringen om en ömsesidig på 1 månad efter 67 års ålder ersätts av ett underrättelseförfarande från den ålder som anges i §32a Lagen om anställningsskydd (f.n. 68 år).
- Regleringen om att arbetsgivare och medarbetare efter 67 års ålder samt vid anställning efter ITP-åldern (65 år) kan komma överens om anställningsvillkor som avviker från kollektivavtalet förändras genom att åldersgränsen höjs från 67 år till den ålder som anges i §32a Lagen om anställningsskydd (f.n. 68 år).
Kompetensutveckling
Till kompetensutvecklingsavtalet tillförs en regel om att för föräldralediga och långtidssjukskrivna som på grund av frånvaron inte haft något årligt planeringssamtal, ska den individuella kompetensutvecklingsplanen göras i samband med att medarbetaren återgår i tjänst.
Semesterfrågor
En reglering har tillförts i avtalet om att semesterledighet inte läggs ut när det gäller anställningar som avses pågå i högst tre månader och som inte varar längre tid. I sådana fall gäller att en om 12,5 % på den uppburna lönen utbetalas i samband med anställningens upphörande.
Arbetsgrupper
Parterna har under avtalsförhandlingarna konstaterat att branschens sammansättning och företagens verksamheter har förändrats sedan avtalet tecknades i samband med omregleringen av apoteksbranschen 2009. Parterna är därför överens om att i en arbetsgrupp titta på vilka eventuella branschanpassningar som det finns behov av för att möjliggöra fortsatt utveckling utifrån avtalsområdets förutsättningar.
Parterna är vidare överens om att se över tillämpningen av bilaga 4 ”Avtal om alternativ arbetstidsförläggning”, kopplat till beräkning och förläggning av semester för med ordinarie arbetstid förlagd till måndag-fredag helgfri vecka.
I syfte att öka kunskapen om och tillämpningen av Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö ska parterna undersöka förutsättningarna för att bedriva ett partsgemensamt arbete som bidrar till det.
Vad gäller för mig som har på arbetsplatsen
För dig som har klubb, hanterar de alla förhandlingar och typer av inflytandefrågor på arbetsplatsen. Det är klubben som förhandlar om lön och de eventuella lokala avtal som kan finnas på respektive arbetsplats. Det bästa sättet att påverka klubbens arbete är att delta på de medlemsmöten som klubben arrangerar.
Vad gäller för mig som saknar klubb på arbetsplatsen
En egen Unionen-klubb är det bästa sättet att få vara med och påverka på arbetsplatsen. Du får exempelvis möjlighet att medverka och påverka vid förhandlingar, koll på framtidsplaner, och kan bidra med idéer och förslag på förändringar och förbättringar i verksamheten. Med klubb på arbetsplatsen väljer medlemmarna vilka som ska vara deras företrädare. De som har valts kallas förtroendevalda.
Om det inte finns förtroendevalda på din arbetsplats så har arbetsgivaren ingen att förhandla lönerevisionen med. Arbetsgivaren ska i dessa fall sätta nya löner i enlighet med löneavtalet men du behöver själv säkerställa att du får ut de löneökningar du har rätt till.
Om du misstänker att din arbetsgivare inte följer löneavtalet så ska du kontakta Unionens medlemsservice på 0770 -870 870 alternativt ditt .
Du kan också kontakta Unionens medlemsservice om du bara vill diskutera din löneutveckling eller få råd och hjälp med hur du lägger upp ditt .
Läs mer på unionen.se om hur det går till att bilda en Unionen-klubb.
Förhandlingar om nytt avtal pågår
Så snart det nya avtalet är klart publiceras information här och e-post skickas till alla medlemmar som omfattas av avtalet.
Nyhet
Avtalen förlängs med anledning av Coronapandemin och nya avtal förhandlas fram under hösten 2020.