Sommarjobb
Ska du sommarjobba? Här är 6 tips för ett tryggare och roligare jobb. Visste du att du har rätt till semester? Jobbar du över tre månader får du ledighet – annars har du rätt till semesterersättning. Många sommarjobbare missar det!
Ska du sommarjobba? Här är 6 tips för ett tryggare och roligare jobb. Visste du att du har rätt till semester? Jobbar du över tre månader får du ledighet – annars har du rätt till semesterersättning. Många sommarjobbare missar det!
Din arbetsgivare ska informera dig om dina sommarjobbsvillkor – men det är inte alltid det sker. Det kan gå snabbt och man vill inte krångla. Men utan en tydlig överenskommelse ökar risken för fel lön eller orättvis behandling. Så se till att ha allt klart från start. Nelly Lång, medlemsrådgivare på Unionen, guidar dig rätt.
- Nej. Gå aldrig med på att provjobba gratis. Det är inte ok. När du jobbar ska du ha lön för arbetet, även under introduktionen, oavsett vad arbetsgivaren säger. Att bli ombedd att provjobba gratis för att ”testa” är inget en seriös arbetsgivare föreslår utan en tydlig varningssignal på en oseriös arbetsgivare.
- Lönen är en individuell förhandlingsfråga och något som du och arbetsgivaren ska komma överens om innan du börjar jobba. Om det finns ett kollektivavtal finns det en lägstalön som anger vad du minst får tjäna, men inget tak. Det är därför upp till dig själv att förhandla om hur hög din lön ska vara tillsammans med arbetsgivaren. Om det finns ett kollektivavtal kan du kolla med facket på arbetsplatsen och använda lägstalönen som bas. Du kan också kika på lönestatistik för stöd och använda relevant erfarenhet och kompetens för att argumentera för en högre lön.
Om det inte finns kollektivavtal finns det inga bestämmelser kring hur låg din lön får vara och arbetsgivaren kan betala hur lite som helst.
- Rent juridiskt gäller muntliga avtal, men de kan vara svåra att bevisa. I de fall ni inte kommer överens är det bäst att kunna hänvisa till ett skriftligt avtal. Se därför till att ditt anställningsavtal är skriftligt och innehåller uppgifter om arbetsgivarens namn och organisationsnummer, ditt namn och personnummer, anställningens längd med startdatum och slutdatum, om du ska du jobba heltid, deltid eller endast vid behov, lön samt arbetsuppgifter och yrkesbenämning.
- Nej. Enligt lag har du rätt att få semesterersättning utöver din vanliga lön om du jobbat mindre än tre månader, någon som gäller de flesta sommarjobbare. Tyvärr är detta något som en del oseriösa arbetsgivare undanhåller. Det är absolut ingen ” bonus ” eller liknande, som vissa kan hävda, utan något man har rätt till enligt lag om man inte tar ut någon semester och jobbar kortare tid än tre månader.
Arbetsgivaren kan betala ut semesterersättning samtidigt som din månadslön om du jobbar kortare tid än tre månader, eller med sista lönen. Jobbar du längre än tre månader ska du få din semesterersättningen efter anställningen.
Du har rätt till semesterersättning utöver din vanliga lön om du jobbat mindre än tre månader.
Hur mycket du får beror på om din arbetsplats har kollektivavtal eller inte. Om det inte finns kollektivavtal beräknas din semesterersättning enligt semesterlagen , vilket blir 12 procent av intjänad lön.
- Nej. Om det är planerat att du ska jobba, exempelvis om du är schemalagd en viss dag eller en viss tid, så kan arbetsgivaren inte ställa in det. Ni har en överenskommelse som gäller, och även om arbetsgivaren inte vill att du jobbar så måste de betala ut lön till dig för den tiden som ni har avtalat.
Utan kollektivavtal måste du förhandla om allt själv, vilket gör det hela lite knepigare.
- På arbetsplatser med kollektivavtal har arbetsgivare och facket redan förhandlat om det mesta vilket ger dig en grundläggande trygghet, även när du sommarjobbar. På en arbetsplats utan kollektivavtal måste du förhandla om allt själv, vilket gör det hela lite knepigare.
Dyker det upp frågor om lön, anställningsavtal , arbetstid mm är du välkommen att kontakta Unionens rådgivning. Vi kan ge dig fullständig rådgivning om du sommarjobbar inom det privata näringslivet, men den kan vara begränsad om du jobbar inom vård, handel, hotell och restaurang.