Val för din tjänstepension ITPK och ITP1

Om du omfattas av ITP, betalar din arbetsgivare varje månad in pengar till din tjänstepension (ITP1 eller ITPK). Du väljer själv hur pengarna placeras.

Shape Created with Sketch.

Du kan ta hjälp av gratis och oberoende rådgivning, om du har pågående inbetalningar till tjänstepensionen ITP .

Välkommen på föreläsning om försäkring och pension

Du får veta mer om försäkringar och pension på Unionens kostnadsfria föreläsningar. Du kan också boka Unionens försäkringsföreläsare så kommer vi till din arbetsplats.

Du väljer själv hur du vill placera den inbetalning som arbetsgivaren gör. Det är hos Collectum du gör valet. Du gör ditt val i tre steg:

Hur ska pengarna förvaltas?

Du kan välja mellan traditionell försäkring eller fondförsäkring.

En fondförsäkring innebär generellt sett ett större risktagande än en traditionell försäkring. I en fondförsäkring väljer du själv var pengarna ska placeras. Väljer du en traditionell försäkring är det bolagen som väljer placering och sköter förvaltningen.

Tiden som är kvar fram till pensionen kan ha betydelse för vilken risk du ska ta. Låga avgifter på de fonder du väljer är lika med mera pengar och pension till dig. På PTKs webbplats kan du få en överblick över vad avgifterna betyder för din tjänstepension. Avkastningen på de fonder du väljer har också betydelse. Mer information om traditionell försäkring och om fondförsäkring hittar du på Collectums webbplats .

Vem ska förvalta pengarna?

Du väljer själv vilket försäkringsbolag som ska förvalta dina pensionspengar. Du kan ändra ditt val och byta bolag och du kan flytta dina inbetalda pengar. Hos Collectum kan du läsa om vilka bolag du kan välja mellan. Du kan också ta hjälp av pensionsrådgivning via PTK Rådgivningstjänst. 

Allt själv eller en del till familjen?

Du väljer själv om de pengar din arbetsgivare betalar bara ska gå till din egen pension eller om en del av pengarna ska användas till att ersättningar för att skydda dina närmaste om du dör.

Det är viktigt att tänka på hur den ekonomiska situationen kommer att bli om en inkomst försvinner i samband med dödsfall. Finns det små barn i familjen kan det behövas extra skydd, så att efterlevande får det bra ekonomiskt även efter ett eventuellt dödsfall.

Om du inte gör något val för tjänstepensionen ITP1 eller ITPK

Om du låter bli att välja placeras dina pensionspengar i en traditionell försäkring i Alecta utan återbetalningsskydd eller familjeskydd.

Lägg till ny kommentar

Hjälpte informationen på denna sida dig?